Skocz do zawartości

Oś 12mm na 9mm w ramie

GronioGames

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry,

mam problem. Chciałbym kupić sobie ramę ze sztywną osią z tyłu lecz moje koła są przystosowane pod oś 9mm.

Czy jest możliwość założenia jakiegoś adaptera bądź redukcji aby to wszystko działało.

Za odpowiedź z góry dziękuję.

Opublikowano

Jak masz ramę z osią sztywną to aż się prosi o przejście na oś sztywną. Jak masz tanią piastę to lepiej kupić całą piastę na 12 mm i przepleść koło i nie bawić się w jakieś adaptery.

Opublikowano
7 godzin temu, GronioGames napisał:

Czy jest możliwość założenia jakiegoś adaptera bądź redukcji aby to wszystko działało.

Jeśli Twoje obecne piasty są tylko pod oś qr9 czyli 5, a nie 9mm, to nic z tym nie zrobisz,chyba że rama ma taką możliwość fabrycznie. O ile pamiętam jest jakaś firma, która robi ramy z wymiennymi hakami. 

@Enudro123 przeczytaj jeszcze raz post bo to nie w tą stronę 😉

Opublikowano

Może zadam inne pytanie.

Czy da się kupić gdzieś nową ramę 4x z osią 9mm

Opublikowano (edytowane)

Jak rama ma z tyłu sztywną oś 142 mm to jej rozstaw między hakami to 142 mm. Oś koła qr9 ma 145 mm. Aby je w ogóle założyć trzeba zeszlifować ośkę. Założyć tulejki o grubości 3mm i średnicy zew.  około 19 mm. Trzeba też zrobić tulejkę o średnicy 12/5 mm aby oś zacisku nie latała w większym otworze. Po drugiej stronie tulejka z gwintem co wchodzi w gniazdo osi 12 mm i opiera się na ramie kołnierzem. Mam tak zrobione i nie ma problemów.  Takie rozwiązanie da radę jak mamy oś przelotową z nakrętką. Nie ma problemów z regulacją zacisku hamulcowego i sztywnością. Jak mamy hak przerzutki z gwintem to możemy uszkodzić gwint jak wciśniemy tam jakąś tulejkę. Wtedy najlepiej aby gwint był na zew i w środku. Ale trzeba uważać bo są różne skoki gwintów w hakach. 1,0mm 1,5mm  i 1,75 mm bodajże. Możemy wszystko porobić za grosze u tokarza.

W dniu 31.03.2019 o 07:08, Franz Mauer napisał:

O ile pamiętam jest jakaś firma, która robi ramy z wymiennymi hakami. 

Giant. Scott. Te firmy w większości ram stosują haki wymienne z obu stron, dlatego kupując odpowiedni zestaw można dokonać konwersji na sztywną oś lub na odwrót.

P.S. Wymiary podaję z pamięci więc proszę nie opierać o nie swoich projektów. Ramę miałem od kogoś z rodziny dlatego musiałem kombinować. Lepiej jak już kupić taka co ma wymienne haki.

Edytowane przez Kszycholas
  • 4 tygodnie później...