Skocz do zawartości

Centrownica chałpnicza

User56sz

Rekomendowane odpowiedzi

Nic nie spawane, wszystko skręcane śrubami. Koszty, to zależy w jakiej cenie płaskownik aluminiowy i kątownik. Musiałem kupić większy kawałek, część zostało. Pionowe elementy ze stali do mocowania regipsów,  chyba jeden 4 zł, kątownik chyba 12 zł. Ciąłem niektóre elementy brzeszczotem. Centrowałem koło 26 cali i uważam, że wyszło bardzo dobrze. Trochę długo siedziałem ale pierwszy raz 😂, zima była długa.

Edytowane przez User56sz
  • Lubię to! 1

Też się kiedyś nad tym zastanawiałem, ale na razie pozostałem przy trytkach.

Czy te profile GK są wystarczająco sztywne? Nie rusza się to na boki przy kręceniu kołem?

58 minut temu, Bujak napisał:

Też się kiedyś nad tym zastanawiałem, ale na razie pozostałem przy trytkach.

Czy te profile GK są wystarczająco sztywne? Nie rusza się to na boki przy kręceniu kołem?

Dałem dwa profile i znitowałem. Przy samych końcach są włożone kwadratowe  ( na wymiar ) kawałki twardego drewna co usztywniło znacznie konstrukcję i nic się nie rusza. Na początku było trochę miękkie, ale nie miałem nic sztywniejszego, pomysł z drewnem w środek rozwiązał sprawę.

Jesteś bardzo spostrzegawczy 😁, to miłe że o to zapytałeś.

Edytowane przez User56sz

Kiedyś taką zrobiłem ze starego widelca. Nie dodalem nic zeby centrować góra-dół. Wlozylem stare cantilevery na piwoty i one odpowiadały za bicie na boki. W sumie jakby tam blaszkę jakąś dodac pod szczęki canti to by szlo i góra dół mieć możliwość. Nie była super dokładna, ale dawała radę. No i tylko pod 1 rozmiar koła. Teraz na aliexpress za 135 z wysyłką są takie w zupełności wystarczające dla własnych ( a nawet więcej ) potrzeb.