Skocz do zawartości

Wideł tapered do zwykłej główki

Trieskill

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, posiadam rower kross level r3 2018 i chce w nim wymienić amortyzator. Problem jest taki że ten rower posiada główkę 1 I 1/8 cala, a amortyzator system tapered. Czytałem o tym i podobno jest to do zrobienia, ale główka musi być przystosowana pod stery półzintegrowane, a następnie wystarczy wymienić dolną miskę albo jakaś podkładkę (Nie jestem pewny) na szerszą. Czy możecie powiedzieć mi czy ta rama posiada takie stery i gdzie mogę dokupić tę podkładka. Z góry dziękuję za odpowiedź. Mile widziane linki.

Opublikowano

Nie podkładka tylko odpowiednia miska, którą wprasowuje się w miejsce dolnego łożyska. Było już o tym na forum kilka jeśli nie kilkanaście razy. Amortyzatorów pod główkę 1 1/8 wbrew pozorom jest sporo. Jakim budżetem dysponujesz i czego potrzebujesz?

Opublikowano

Poszukuję amortyzatora o skoku 100mm pod koło 27.5 qr9. Budżet jakim dysponuje to 500zl. Myślę o amortyzatorze używanym. Najlepiej rock shox, ale manitou też mi się bardzo podoba. Wiem że to dość niski budżet, ale wierzę że coś fajnego uda się znaleźć. Pozdrawiam

Opublikowano

A np. Używany rock shox?

Widziałem sporo z taka cena 

Opublikowano
4 minuty temu, Trieskill napisał:

Widziałem sporo z taka cena 

A sama marka rock shox to jakaś gwarancja "świetności"?

Inna sprawa to czy potrafisz ocenić stan używanego widelca. Bo może się okazać, że "coś" za 500 będzie nadawało się na śmietnik albo do włożenia 300 w serwis.

Opublikowano

Nie uważam tak, aczkolwiek rock shox to szanowana firma, A po drugie kiedyś jeździłem na rock shoxu i byłem bardzo zadowolony, dlatego teraz też chciałbym przesiasc się na jakiś amorek z ich stajni.

Opublikowano

W moim osobistym mniemaniu wymieniać amor z stalową spreżyną na inny z stalową sprężyną mija się z celem (z tym budżetem nic innego nie kupisz) ale to Twoje pieniądze i Twoja sprawa. W takim układzie moim zdaniem RS XC 32 to minimum.

Jak napisał kolega wyżej... Skoro ktoś sprzedaje "po okazyjnej cenie" RSa np. powietrznego to musi być w tym jakiś haczyk, bo nawet używane ale zadbane amory też mają swoją wartość.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
W dniu 29.03.2019 o 19:38, Trieskill napisał:

Witam, posiadam rower kross level r3 2018 i chce w nim wymienić amortyzator. Problem jest taki że ten rower posiada główkę 1 I 1/8 cala, a amortyzator system tapered. Czytałem o tym i podobno jest to do zrobienia, ale główka musi być przystosowana pod stery półzintegrowane, a następnie wystarczy wymienić dolną miskę albo jakaś podkładkę (Nie jestem pewny) na szerszą. Czy możecie powiedzieć mi czy ta rama posiada takie stery i gdzie mogę dokupić tę podkładka. Z góry dziękuję za odpowiedź. Mile widziane linki.

Ja u siebie założyłem coś takiego. Do tego Reba na tapered i śmiga jak złoto. 

https://www.cyklomania.pl/cane-creek-ster-dolny-40-ec49-40-1-5,id3816.html 

Opublikowano

Dokładnie taki adapter można dać lub całe stery on Cane Creeka z taką przejściówką, należy pamiętać aby mieć stery półzintegrowane, żadne inne nie mają opcji modyfikacji w tapered.