Mikub Napisano 29 Marzec 2019 Udostępnij Napisano 29 Marzec 2019 Witam Zauważyłem dziś że mam Luz tylnego koła (przy sztywnej osi 12mm). Ruszając kołem na boki wyczuwam luz 3/4 mm w każdą stronę. Sztywna oś mocno dokrecona i dalej to samo. Jako, że to sztywna os nie widzę żadnych srub po bokach, które mógłbym dokręcić. Z góry dziękuję za pomoc. Odnośnik do komentarza
elmapeto Napisano 29 Marzec 2019 Udostępnij Napisano 29 Marzec 2019 To już chyba luz na łożyskach. Odnośnik do komentarza
pawel2208 Napisano 29 Marzec 2019 Udostępnij Napisano 29 Marzec 2019 Też u siebie miałem taki luz. Sprawdzałem haki, próbowałem mocniej dokręcić oś, ale nie pomogło. Okazało się, że luz był na łożyskach i po ich wymianie nie ma już tego problemu. Odnośnik do komentarza
Kruk Napisano 29 Marzec 2019 Udostępnij Napisano 29 Marzec 2019 oczywiście jak piasta na łożyskach maszynowych a nie wiankowe od Shimano. Bo jak masz wiankowe np. SLX'owe piasty czy XT to mogło się coś poluźnić i trzeba dokręcić. Odnośnik do komentarza
pawel2208 Napisano 29 Marzec 2019 Udostępnij Napisano 29 Marzec 2019 Słuszna uwaga. Nie wiemy co masz u siebie Odnośnik do komentarza
Mikub Napisano 29 Marzec 2019 Autor Udostępnij Napisano 29 Marzec 2019 Ok. Dziękuję za podpowiedzi. Osprzęt jest cały XT, więc z tego co piszecie mogą byc wiankowe. Będę szukać. Dzięki Odnośnik do komentarza
Kruk Napisano 30 Marzec 2019 Udostępnij Napisano 30 Marzec 2019 wyciągnij koło i zobacz czy oś piasty lata na boki, to banał jak tak to albo rozbierzesz i złożysz na nowo albo dokręcisz bez serwisu przy okazji Odnośnik do komentarza
Gophfer Napisano 7 Styczeń Udostępnij Napisano 7 Styczeń Mam piastę shimano mt410 i pojawił mi się luz tylnego koła. Dokrecenie nic nie daje. Jak się upewnić czy to luz łożysk piasty czy może bębenka Odnośnik do komentarza
Nemrod Napisano 7 Styczeń Udostępnij Napisano 7 Styczeń Wyjąć koło i sprawdzić. Jeżeli luz jest na konusach to będzie występował zarówno od stron napędowej jak i nienapędowej. Odnośnik do komentarza
Gophfer Napisano 7 Styczeń Udostępnij Napisano 7 Styczeń (edytowane) Ale przy sztywnej osi axel thru chyba nie ma konusow...? Edytowane 7 Styczeń przez Gophfer Odnośnik do komentarza
Gophfer Napisano 14 Styczeń Udostępnij Napisano 14 Styczeń Piasta lekko się odkręciła. Po dokręceniu luz koła został wyeliminowany. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi