Skocz do zawartości

Rozszczelnienie bezdętki i co dalej

Rekomendowane odpowiedzi

Po rozszczelnieniu rozbieracie i wszystko czyścicie czy spróbować dolać i się uszczelni. Zaczęło puszczać po ok.6 miechach.Brak oznak przebicia.

Edytowane przez lysyaa

A w którym miejscu zauważyłeś rozszczelnienie:

1. Rant między oponą a obręczą?

2. Okolice wentyla?

3. Okolice nypli?

4. Poci CI się opona?

Edytowane przez Franz Mauer
  • Pomógł 1
10 godzin temu, lysyaa napisał:

Właśnie że nic,a powietrze uszło.A teraz najlepsze, dwa dni temu dopompowałem na maksa i trzyma.Poczekamy.

W przypadku opon nie dedykowanych do systemu bezdętkowego podczas użytkowania może uchodzić delikatnie powietrze, ponieważ ścianki opony mogą potrzebować więcej mleczka i czasu, aby się w pełni uszczelnić. Mi również się to kilkakrotnie zdarzyło, a teraz jest w porządku. Teraz przy uszczelnianiu opon po wlaniu mleka pompuję oponę z wyczuciem do granic wskazanych przez producenta (tak, aby nie wyskoczyła z rantu i majtam ją, aby mleko wszędzie się rozeszło. Na początek zwykle wlewam nieco więcej mleka niż zaleca producent.

• Pomógł 2
karpierzonbike

Cześć szajbajkowicze!

Mam pytanie co do systemów bezdętkowych. W moim rowerze oryginalnie jest zamontowany system bezdętkowy i nigdy z nim nie robiłem. Przejeździłem na nim ponad 7tys km. Mój rower jest przystosowany do tego systemu i nigdy nie miałem żadnego rozszczelnienia. Teraz chciałbym wymienić sobie opony na nowe. I teraz pytanie, jak prawidłowo krok po kroku wymienić oponę w takim systemie? Miałem się do tego zabierać, ale ja spuściłem powietrze z opony to opona bardzo mocno trzymała się obręczy i z niedoświadczenia zrezygnowałem. Nie chcę tego systemu zniszczy więc bardzo bym prosił o wskazówki.

Obręcze: Stan`s Crest NO TUBES, Alloy 29", 32H

Obecne opony: Shwalbe Racing Ralph Evo, TL-Ready, Folding, 29"x2,1 Lightweight

Opony które chcę założyć: MAXXIS TREAD LITE 29x2.10 TR Dual 120TPI 

Z góry bardzo dziękuję :)

• 3 tygodnie później...

Rozumiem... Czy jak oderwę ostrożnie oponę od taśmy, to będę musiał zmienić również taśmę czy mogę ją zostawić i zamontować nowe opony? Chciałbym się również zapytać czy jak zdejmę już starą oponę z obręczy. To obręcz mam odtłuścić czy lepiej ją tylko przetrzeć i zamontować nową oponę?

Z góry dzięki za odpowiedź.

Dnia 20.05.2017 o 23:06, Red napisał:

Czasami tak się zdarza że opona przyklei się od taśmy. Bez obaw można śmiało ściągnąć, uważając aby nie odkleić także taśmy. 

W systemie UST nie ma taśmy obręcz jest bez otworów na niple. Może sama opona się mocno zacisnęła na rancie obręczy trzeba z wyczucie smarując wodom z mydłem docisnąć łyżką do opon i powinno się odkleić.

Jak kolega wyżej pyta czy nie odklei przypadkiem taśmy to znaczy że się tam ona znajduje bo ma a ) zwykłą obręcz która dała się uszczelnić, b ) obręcz tubless ready, c ) nie ma (przykładowo) Mavic'a EX 823 Disc UST.