Pawel880712 Opublikowano 28 Marca 2019 Opublikowano 28 Marca 2019 (edytowane) mam problem z ustawieniem tylnej przerzutki deore, siedzę cały wieczór i już nie mam pomysłu. wszystko w sumie fungiel nówka, i ustawiłem ją ostatnio i było wszystko ok, ale po przejechaniu ok 50km i trochę po pisku nałapałem syfu i postanowiłem wyczyscic łańcuch (zostawiłem za dużo oleju na nim), po wyczyszczeniu wszystkiego i już długiej zabawie z przerzutką mam taką sytuację, że na 2 blacie łańcuch ociera się o pierwszy blat i schodzenie na dół (1-3) słabo idzie, natomiast na 9tym trybie zachacza łańcuch o tryb 10. no masakra, żeby góra była ok wystarczy jeden obrót beczółki ale wtedy mocniej chrobocze na 9tce, odrotnie robiąc jest to samo tylko z naciskiem na 1 blat. ja już nie mam siły do tego, może to przez wypinanie całego koła bo jak zapinam to w zależności od siły zamykacza widzę jak wózek troszkę podjeżdża bliżej koła, a i sytuacja zaczęła się że na 9tce zaczepiał łańcuch 10tki. Edytowane 28 Marca 2019 przez Pawel880712
Kruk Opublikowano 28 Marca 2019 Opublikowano 28 Marca 2019 A może łańcuch założyłeś odwrotnie? Wiesz że 10 w górę są kierunkowe, napisami na łańcuchu do zewnątrz?
Pawel880712 Opublikowano 28 Marca 2019 Autor Opublikowano 28 Marca 2019 (edytowane) łańcuch nie zdejmowany, rower nie upadł czy cos żeby miał cos skrzywione , hak czy wózek, tyle co ja sprawdzając naciągałem delikatnie wózek od lub do koła ale to już po wystąpieniu problemu i delikatnie z czuciem,,żeby zobaczyć gdzie brakuje, teraz jak ustawiłem górę tak żeby nic nie ocierało to na 9tce delikatnie zaczepia o 10tkę, dosłownie jak docisnę przerzutkę 1-1,5 mm to jest wszystko ok, ale jak na beczółce podciągnę ten milimetr to łańcuch zaczyna ocierać na 2gim o pierwszy tryb,, tak popatrzyłem teraz dokładnie i łańcuch siada dobrze na przerzutce 9 tylko tak mniej więcej na srodku łańcucha a im dalej łańcuch się przesuwa po zębatce do góry zbliża się do trybika 8 aż na nim się opiera, a przy szybszym kręceniu lub pod obciążeniem łańcuch mocno i szybko zeslizguje się i aż jest odgłos puknięcia taki chrobot a to łańcuch uderza o wyższy trybik, 😣 czyli cały czas chyba tylko przez podciągnięcie linki można to zmienić ale tego nie można zrobić bo wtedy jest defekt na górze kasety,,, o masakra Edytowane 28 Marca 2019 przez Pawel880712
Kruk Opublikowano 29 Marca 2019 Opublikowano 29 Marca 2019 To jest napęd 2 na 10? Ja ze swojego doświadczenia wiem że czasami linka się naciąga i potem trzeba podregulować. Ale wiem też że łańcuchy 10 shimano są zrobione trochę na odwal. Ja taki problem miałem i za Chiny nie mogłem dobrze wyregulować. Dopiero zmiana łańcucha na 11 rzędowy uspokoiło trzaskanie Może też być coś z manetką i wypuszcza lekko linkę przez to rozregulowywanie. Może nagraj filmik będzie prościej Nam na forum coś poradzić.
Pawel880712 Opublikowano 29 Marca 2019 Autor Opublikowano 29 Marca 2019 3x10, później spróbuję nagrać filmik. Czy jakieś zdjęcia. Rower przejechał 250km. 🤨
Pawel880712 Opublikowano 29 Marca 2019 Autor Opublikowano 29 Marca 2019 Tak i co śmieszniejsze to jak mam z przodu 2 i blat to mniej nadciąga z tyłu jak jest na 9 czy 8 przełożeniu. Tak wygląda na zdjęciach, starałem się uchwycić o co chodzi bo z filmu to nic nie da się zobaczyć 😡
Pawel880712 Opublikowano 29 Marca 2019 Autor Opublikowano 29 Marca 2019 Odgiąłem trochę hak przezutki na zewnątrz i w sumie już jest całkiem dobrze, tylko wózek tak dołem trochę ucieka na zewnątrz. Tak miało być? Tak może być czy tak nie powinno być i wózek powinien iść po samym kole?
Pawel880712 Opublikowano 30 Marca 2019 Autor Opublikowano 30 Marca 2019 Problem myślę że rozwiązany, krzywy był hak, nie mam pojęcia jak się skrzywil bo o rower dbam no ale był, 🚲
Kruk Opublikowano 30 Marca 2019 Opublikowano 30 Marca 2019 A widzisz, to że oko mówi prosty nie znaczy że hak jest prosty idealnie czasami wystarczy oparcie o coś przerzutką, czy jakiś kij walnie w przerzutkę i się leciutko krzywi. 1
Rekomendowane odpowiedzi