Skocz do zawartości

haibike zmiana korby na co ?

osiasty

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Musze zmienić korbę w moim rowerze, niestety nie wytrzymała zbyt wiele. Seryjnie mam zamontowaną Shimano Altus M351, aluminium, 22-44 zęby przerzutka Shimano Altus M370 przerzutka tyl deore shadow m562 jak sie nie mylę. Nie znam sie Jeszce zbyt dobrze w tym temacie dlatego bym prosił o pomoc. Głownie jeżdżę po bezdrożach, las, male górki, ścieżki. 

Porozglądałem sie troche i zastanawiam sie nad

Shimano Alivio FC-M4050 Korba 40/30/22 9-Rzędowe Szary (2019)   

Shimano Deore MTB FC-M6000 Korba 3x10 Rz. 40-30-22 Zębów Czarny (2019)   pieknie wyglada ale jest na 10 rzedów, ja mam 9 

oraz 

MECHANIZM KORBOWY SHIMANO DEORE FC-M590 3RZ 44X32X22T 175MM CZARNY

do tego jaki support dobrac ?

I jeszcze chcę zmienić przednia przerzutkę, tu myślałem również o deore,  Shimano Deore FD-M590

Pozdrawiam

Opublikowano

Wystarczy pogrzebać na forum i poszukać. Odrobina pracy własnej nikomu nie zaszkodziła.

Opublikowano

pogrzebałem trochę, widzę, że deore  m590 ma dobre opinie i jest polecane, ale ja się nie znam i nie wiem jak to zgrać żeby dobrze działało. ? Chodzi mi o kompatybilność z tylnym napędem o ile to ma znaczenie. 

Opublikowano

Witam

Poczytałem, jestem zdecydowany na m6000

założył bym to:

Korba 10rz Shimano Deore FC-M6000-3 40/30/22T 175m

SHIMANO FD M6000 DEORE PRZERZUTKA PRZEDNIA 3x10

jaki suport ? 

i teraz pytanie, manetki, m6000 czy deore xt ? xt wiadomo 2x drozsze czy warto dołożyc jak jeżdżę sobie amatorsko ? 

dodatkowo założył bym kasete hg500 oraz  11-42t, czy cos jeszce musze zmienic aby ja zamontowac ?

i przerzutke m596 zmienił bym na SHIMANO DEORE przerzutka tył RD-M6000 Shadow+ 10rz

??

Opublikowano (edytowane)

Suport BB52, manetki XT działają o wiele lepiej niż Deore, nie da się opowiedzieć raczej na to pytanie czy w twojej sytuacji warto, musiałbyś poklikać jednymi i drugimi i wybrać.

Do kasety nic nie musisz wymieniać, zakładając, że wymienisz przerzutkę na RD M6000 SGS

Chociaż wybrał bym do 3 rzędowej korby kasetę 11-36, lepsze stopniowanie, wiem co mówię bo mam 11-42 HG 500 i przeszkadza mi przeskok między 15Ta 18T. Czyli: 11-13-15-18-21 itd... W 11-36 masz do dyspozycji 11-13-15-17-19-21, masz aż 6 przełożeń co 2 ząbki a nie 3 przełożenia, kosztem tego, że ujęta została koronka 42T, której nie potrzebujesz  przy 22T z przodu.

Edytowane przez PiotrekGT
Opublikowano

Dziękuję za odpowiedź

Ok ale tu nie wiem jakie powinienem wybrać te manetki XT bo widzę śl m8000 oraz m780 obie obsługują napęd 2-3 przód 9-10 tył , jaka jest różnica bo w cenie jak widzę tylko 10 zł. 

Co do kasety to chyba faktycznie racja tym bardziej że chyba największej zebatki to przez rok nie używałem, nie ma u mnie takich terenów.

Korbę muszę wziąć 3 rzędy bo córka jest sprinter i jazda wygląda tak że patrzę w przód czy jeszcze widzę córkę i w tył czy żony żeśmy nie zgubili po drodze 😀

Opublikowano

M8000 XT jest pod 11 rzędowy napęd zaś M780 XT jest pod 10 rzędowy. Do przodu nie ma znaczenia jaką przerzutkę dasz, czy m8000 czy m780 bo mają te same ciągi i zastosowanie , manetki do tylnej przerzutki się różnią, co jest logiczne.

Opublikowano

Kruk, faktycznie, moje niedopatrzenie,  dziekuje za uwage. 

Reasumując

Korba 10rz Shimano Deore FC-M6000-3 40/30/22T 175m

PRZERZUTKA PRZEDNIA SHIMANO FD M6000 DEORE 3x10

Wkład suportu SHIMANO SM-BB52

kaseta SHIMANO DEORE CS HG50-10 M6000 10 Prędkość 11-36 t 

Przerzutka tylna SHIMANO Deore RD-M6000 SGS (dlugi wózek ?)

Manetki SHIMANO Deore XT SL-M780

Allegro, bikester, centrumrowerowe ? gdzie polecanie kupic ? 

Opublikowano

Np na Sbike, Olx jak wiesz gdzie, rowertour, Allegro, centrum może. Tam gdzie znajdziesz taniej :)

Opublikowano

jeszcze klucze muszę kupić :) Dziękuję bardzo za pomoc !

Opublikowano

Pamiętaj nie kupuj kluczy zwłaszcza imbusów z shit-metalu :)

Opublikowano

nie mam tylko klucza do suportu, reszta w warsztacie sie znajdzie, na co dzień zajmuje sie naprawą samochodów itp wiec... :)

Mam jescze pytanie odnośnie przedniej przerzutki, bo widzę, ze sa 3-4 rodzaje, chodzi o uciąg linki.

Obejmę mam nisko, czyli low clamp, a uciąg linki jaki wybrać ? widze, ze jest tylko side swing czyli boczny ? A u mnie linka jest od dołu ramy. Altus m731

Opublikowano

A jak masz przeprowadzoną linkę od dołu czy po ramie od góry linka idzie do przerzutki? 

Opublikowano (edytowane)

Od dołu idzie

IMG_20190330_074559_HHT.jpg

A zapomniałem jeszcze... Co z łańcuchem ? 

Edytowane przez osiasty
Opublikowano

Down swing przerzutkę musisz brać w takim wypadku :) 

A łańcuch bierz 11 shimano do 10 rzędowego napędu np. CN HG601

Opublikowano

Witam

No i mam problem z tą przerzutka, nie moge znaleźć nic z dolnym ciągiem 3x10 albo szukac nie umie.

jedyne co znalazłem sensownego to slx'a FD-M7005 3x10 34,9 UN

może być ? 

Opublikowano

No to zamawiam !

Jak przyjdzie wszystko do soboty to bezie zajęcie na weekend :)