Madzik Opublikowano 26 Marca 2019 Opublikowano 26 Marca 2019 Hej, stoję przed dylematem. Chciałam kupić Marina Rift Zone 2, bo idealnie spełnia moje oczekiwania i jest w budżecie. Ale nigdzie w PL nie ma rozmiaru S. Mam dwie alternatywy: - Marin Rift Zone 1 - kupno nowego i dokupienie myk myka i wymiana napędu - powinnam się zamknąć w budżecie. - Marin Rift Zone 3 - używany, 500 zł ponad budżet - ponoć w stanie bliskim ideału. Przejechane 500km na długich i powolnych wycieczkach. Nie widziałam go jeszcze. Jeśli stwierdzę, że warto jechać, to pojadę obejrzeć. Pomóżcię, proszę!
Andrzej Sawicki Opublikowano 27 Marca 2019 Opublikowano 27 Marca 2019 Rift Zone 3 to dobry rower. Cały osprzęt średniej lub wyższej klasy, prawdziwa amortyzacja. Wiele potrafi, dużo zniesie i długo nic mu nie będzie. Rift Zone 1 to kiepska propozycja. Ma dużo części no name lub markowych z najniższej półki, a napęd 1x10 jest wystarczający tylko do jazdy turystycznej po płaskim. Zamiast niego naprawdę lepiej kupić hardtaila z wysokim osprzętem, chyba że chcesz dokładnie tę ramę i będziesz wymieniać większość części. 1
Madzik Opublikowano 2 Kwietnia 2019 Autor Opublikowano 2 Kwietnia 2019 W dniu 27.03.2019 o 08:41, Andrzej Sawicki napisał: Rift Zone 3 to dobry rower. Cały osprzęt średniej lub wyższej klasy, prawdziwa amortyzacja. Wiele potrafi, dużo zniesie i długo nic mu nie będzie. Rift Zone 1 to kiepska propozycja. Ma dużo części no name lub markowych z najniższej półki, a napęd 1x10 jest wystarczający tylko do jazdy turystycznej po płaskim. Zamiast niego naprawdę lepiej kupić hardtaila z wysokim osprzętem, chyba że chcesz dokładnie tę ramę i będziesz wymieniać większość części. Dzięki za odpowiedź. Niestety, okazało się, że Marin Rift Zone 3 w rozmiarze S był jeden w PL i szybko się sprzedał. Z 1 mnie skutecznie zniechęciłeś. Zatem... co na kurdupla 162 cm z pełnym zawieszeniem do absolutnie max 9 tys. (mój realny budżet to 8000). Ten Stumpjumper może? https://sklep.profidea.pl/specialized-stumpjumper-women/1283-rower-specialized-stumpjumper-st-comp-alloy-29-damski.html Albo NS Nerd Lite? https://nsbikes.com/nerd-lite-2,384,pl.html Nie znam się na osprzęcie, nie wiem nawet na co zwracać uwagę.
trollu Opublikowano 2 Kwietnia 2019 Opublikowano 2 Kwietnia 2019 na plus Speca - chyba gwarancja na ramę, tylny zawias (horst), napęd - co kto lubi ale tutaj jest fajne połączenie shimano ze sramem. Na minus - heble takie sobie, brak sztycy regulowanej (ciekawe kiedy producenci skończą na tym oszczędzać w niższych modelach). NS przekonuje samym myk mykiem bo taki rower bez sztycy regulowanej jest po prostu nieporozumieniem. Napęd 12s - lepsze stopniowanie/szerszy zakres Chyba brałbym NS albo liczył sie z doinwestowaniem speca w myk myka
Gość Opublikowano 2 Kwietnia 2019 Opublikowano 2 Kwietnia 2019 W dniu 27.03.2019 o 08:41, Andrzej Sawicki napisał: napęd 1x10 jest wystarczający tylko do jazdy turystycznej po płaskim Nie zgodzę się z Tobą Andrzeju... wszystko zależy od tego co ktoś ma w nogach...
cygan Opublikowano 23 Kwietnia 2019 Opublikowano 23 Kwietnia 2019 W dniu 27.03.2019 o 08:41, Andrzej Sawicki napisał: Rift Zone 3 to dobry rower. Cały osprzęt średniej lub wyższej klasy, prawdziwa amortyzacja. Wiele potrafi, dużo zniesie i długo nic mu nie będzie. Rift Zone 1 to kiepska propozycja. Ma dużo części no name lub markowych z najniższej półki, a napęd 1x10 jest wystarczający tylko do jazdy turystycznej po płaskim. Zamiast niego naprawdę lepiej kupić hardtaila z wysokim osprzętem, chyba że chcesz dokładnie tę ramę i będziesz wymieniać większość części. Ciekawe jaki trzeba mieć napęd, żeby jeździć w terenie pagórkowatym, o górach nawet nie wspomnę. IMO mając zakres 11-42 i z przodu 30 na blacie, można spokojnie większość Polski objechać, chyba, że ktoś ma nóżkę jak dziecko to wtedy trzeba jak Andrzej radzi co najmniej Eagle z tyłu a z przodu trzy blaty obowiązkowo 😂 Madzik a Darta Bluebirda brałeś pod uwagę https://velo.pl/rowery/gorskie-full-suspension/trail-29-fsx/dartmoor/bluebird-evo-29
Andrzej Sawicki Opublikowano 23 Kwietnia 2019 Opublikowano 23 Kwietnia 2019 Już to pisałem wiele razy: Każdy ma silną nogę na pierwszych kilometrach z rana. Po 50 czy 100 km zaczyna się wstawanie na pedały albo wprost zejście z roweru. No chyba, że robisz naraz <20 km ubitymi szutrami, ale wtedy po co Ci MTB?
Rekomendowane odpowiedzi