Skocz do zawartości

nowe pierwsze spd na szose

amatorro78

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam,

Chciałbym kupić pierwsze szosowe buty spd na kolarzówkę, do tej pory jeździłem na mtb.

Jak to jest z tą twardością? Czy pierwsze buty powinny być bardzo sztywne np 10-12, chciałbym kupić coś dobrego.

Ale obawiam się że będą łapać mnie skurcze i drętwieć stopa przy twardej podeszwie.

Może lepiej jechać do Decathlona i tam na miejscu sobie coś wybrać?

Noszę but sportowy 27cm wkładki, interesuje mnie model Fizik Uomo R1B tam rozmiar 42,5 będzie miał długość wkładki 27,35cm trochę ciasno...

Proszę doradźcie coś bo szosa już w tygodniu do mnie dotrze.

Edytowane przez amatorro78
Opublikowano

Bardzo sztywne buty są raczej dla pro'sów przyzwyczajonych do nich. Jako pierwsze na 99% bedą niewygodne, a niewiele Ci dadzą. Kupujesz buty SPD stricte pedały szosowe czy mtb ? Jeśli masz buty SPD mtb to spokojnie możesz ich też używać na rowerze szosowych a dodatkowo bedą dużo praktykniejsze w normalnych warunkach.

Opublikowano

Tak, interesują mnie na szosę, ale mtb będą dużo cięższe, więc odpada. Szukam wygodnego buta spd podczas pedałowania a nie chodzenia, jak będę chciał sobie zrobić postój i przerwę to mogę przecież zdjąć but, jaki to problem. Szukam butów wygodnych, takich aby nie drętwiała mi stopa podczas jazdy.

Opublikowano (edytowane)
32 minuty temu, amatorro78 napisał:

Noszę but sportowy 27cm wkładki, interesuje mnie model Fizik Uomo R1B tam rozmiar 42,5 będzie miał długość wkładki 27,35cm trochę ciasno..

Akurat w przypadku butów szosowych dużą rolę odgrywa szerokość stopy. Lepiej przymierzyć ale w deca wyboru dużego nie ma

32 minuty temu, amatorro78 napisał:

Ale obawiam się że będą łapać mnie skurcze i drętwieć stopa przy twardej podeszwie.

Wszystko to kwestia przyzwyczajenia. Tak samo pewne, jak to, że kilku pierwszych jazdach na szosie będzie cię bolał odcinek lędźwiowy i prawdopodobnie dłonie. IMO nie ma sensu bawić się w półśrodki - dyskomfort będzie przy każdych butach a generalnie im twardsze tym bardziej efektywne także przyzwyczajaj się od razu do tego

Edytowane przez SzpiceR
Opublikowano

Dzięki, trochę tak jak wspomniałeś obawiam się o mój kręgosłup w odcinku lędźwiowo krzyżowym bo mam z tym problem, dlatego zakupiłem kolarkę ze sklepu internetowego i mogę ją do 30 dni zwrócić. Nigdy wcześniej nie jeździłem na kolarzówce, tzn jeździłem ale bardzo bardzo dawno, wiadomo jakie wtedy były sprzęty (Romet). Rower dotrze jutro lub pojutrze i muszę go wypróbować, ciekawi mnie czy wytrzymają moje lędźwia i czy nie będę zmuszony do powrotu do mtb.

Więc jakie buty polecacie?

Opublikowano
36 minut temu, amatorro78 napisał:

Dzięki, trochę tak jak wspomniałeś obawiam się o mój kręgosłup w odcinku lędźwiowo krzyżowym bo mam z tym problem, dlatego zakupiłem kolarkę ze sklepu internetowego i mogę ją do 30 dni zwrócić.

Trzeba było pomyśleć o doborze odpowiedniej geometrii a nie o zwrocie 😎

• Lubię to! 1
Opublikowano

Pomyślałem o odpowiedniej geometrii i taki właśnie kupiłem ale jazda zweryfikuje wszystko. A zwrot dobrze że jest inaczej nigdy bym roweru nie kupił w taki sposób.

Opublikowano (edytowane)

Jak już napisano powyżej, kluczowa jest szerokość i wysokość stopy. Powinieneś mieć już jakąś orientację co do swojej stopy, użytkując zwykłe, "cywilne", obuwie.

Z własnego doświadczenia (szeroka i wysoka stopa) mogę doradzić, abyś rozpoczął od  jakiejś "bezpiecznej" opcji. Większość butów Shimano, jakie przymierzałem była OK. Mam obecnie Specialized  Torch 1. Dosyć wygodne, ale materiał z jakiego są wykonane to jakaś kpina, najlepiej nie używać tylko postawić na półce i podziwiać. 

Mam również 2 pary butów Spiuk od niejakiej Gosi z OLX. Buty naprawdę warte swojej ceny. Są to głownie modele sprzed 2-4 lat, ale za 200-250 zł mam buty o co najmniej klasę wyżej niż podstawowe Shimano, Spec czy Bontrager. Mam Spiuki R15 i są naprawdę super wykonane, przepaść w porównaniu do Speców. Do tego BOA, dwie wkładki i są bardzo wygodne (dużo przestrzeni na palce.) Raczej unikaj Sidi, mnie nie udało się przymierzyć wygodnych. Twarde jak deski, bardzo wąskie, a rozmiarówka z kosmosu, uważnie czytać tabele.

Edytowane przez Argi
Opublikowano
20 minut temu, Argi napisał:

Raczej unikaj Sidi, mnie nie udało się przymierzyć wygodnych. Twarde jak deski, bardzo wąskie, a rozmiarówka z kosmosu, uważnie czytać tabele.

Warto zawsze przymierzyć i samemu ocenić.

Mam Sidi i prawdą jest, że wewnętrzna wkładka nadaje się od razu do wymiany, bo jest cienka i twarda. Sidi robi też buty w poszerzonej wersji i modele te określa jako Mega. Dla mnie są to bardzo wygodne buty, ale mam je w rozmiarze 39, gdy normalnie noszę 37,5-38, więc trzeba brać większe.

Opublikowano

Ja z tym samym problemem co założyciel tematu (więc się podepnę, bez urazy) w sumie tylko w butach chce mieć możliwość  chodzenia, takie bardziej mtb ale żeby wyglądały w miarę, coś pomiędzy mtb a szosa, no i dzisiaj patrzę są w sklepie w okazji są  za 180zl Takie buty, ma wszystkie rozmiary, trzeba pojechać i przymierzać i zobaczyć czy będą pasować, 

Na pierwsze spd mogą być czy szukać coś innego?  I jak jest z tą miarą? Bierze się ciut większe czy dopasowane? 

Opublikowano
8 godzin temu, Pawel880712 napisał:

Ja z tym samym problemem co założyciel tematu (więc się podepnę, bez urazy) w sumie tylko w butach chce mieć możliwość  chodzenia, takie bardziej mtb ale żeby wyglądały w miarę, coś pomiędzy mtb a szosa, no i dzisiaj patrzę są w sklepie w okazji są  za 180zl Takie buty, ma wszystkie rozmiary, trzeba pojechać i przymierzać i zobaczyć czy będą pasować, 

Na pierwsze spd mogą być czy szukać coś innego?  I jak jest z tą miarą? Bierze się ciut większe czy dopasowane? 

To są buty na spinning, czyt rower stacjonarny.

Opublikowano

A ok, dzisiaj byłem w sklepie i z tego co widziałem to chciałbym minimum dwie rzepy i taki pasek na sprzątce, byłem w deca i tam z tego co było to Shimano m089 mi się spodobały ale byly 47 i tak pięta mi trochę jeździła do góry więc chyba nie za dobrze a 46 nie było, poza tym z tych butów co tam przymierzalem to wychodzi chyba że mam szeroką stopę, więc nic nie kupiłem a już myślałem że jutro posmigam w spd, 😁🙄🙄 niestety

Opublikowano

Ja w M089 oblatałem (ale bez SPD, tylko na platformach) półtora sezonu i ogólnie są do pedałowania bardzo wygodne, ale do chodzenia to tragedia. 

Opublikowano

No mi się spodobały tylko nie było 46 a 47 za duże,, w ogóle to nie wiedziałem że stacjonarne jest tak ciężko kupić buty spd tak do około 300zl przymierzalem nawet te r9ckridery z kółeczka i na boku to za wąskie były. Jak nie tu to tam nie pasuje, może kupię takie sznurowane bo w sumie to pasowaly na nogę jak normalne adidasy. 

Opublikowano

Tak się grubo zastanawiam:

Po co początkujący pchają się od razu w zatrzaski?

Ja tam się nie znam, ale "najsamwpierw" poznałbym sprzęt ( tu szosa) na którym będę jeździł, zresztą co dają zatrzaski? co najwyżej stabilizację nogi, będziesz chciał urywać sekundy, rower będziesz miał w jednym palcu można pomyśleć o zastosowaniu tego systemu. Na start żeby nie przeorać łydy założyłbym najzwyklejsze w świecie koszyki.

W dniu 30.03.2019 o 08:59, Argi napisał:

Raczej unikaj Sidi

Ludzie mają różne stopy, ale:

Mam wiele butów różnych producentów w tym wąskie Sidi już chyba 7-mio letnie skórzane ( Ergo2), stopę delikatnie szerszą no i Sidiki jak i Spece cisły ( Lidle Crivity to już w ogóle były miszcze).

Każdy but  nawet rowerowy da się dopasować do stopy, czy to szmaciany , czy skórzany, wystarczy go lekko rozbić.

W dniu 25.03.2019 o 20:38, amatorro78 napisał:

Tak, interesują mnie na szosę, ale mtb będą dużo cięższe, więc odpada

Zależy jakie, w Specach ta różnica jest praktycznie pomijalna, mowa o butach wyścigowych.

Czy jadę z szosy w butach MTB, czy stricte szosowych nie robi mi różnicy.

Dodam jeszcze że but szosowy nie wybacza problemu z nogami, bloki mają bardzo mały zakres regulacji na śrubach, nawet ludzkie SPD-SL i przy użyciu żółtych bloków o największym kącie  wychylenia stopy problemy nadal mogą występować. Nie masz potrzeby i predyspozycji to nie ma co się w to pchać.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Drodzy użytkownicy nie wiem co robić, kupiłem porządne buty spd marki northwave evolution plus, rozmiar idealny jednak mój problem polega na łapaniu skurczów w palce stóp gdy je założę. Po pewnym czasie jazdy stopa mi drętwieje i mam wrażenie że za chwilę złapią mnie skurcze jest to bardzo nieprzyjemne i radość z jazdy już nie ta. Dodam że buty są wygodne i dopasowane, druga sprawa to skurcze też mogą mnie łapać z zimna, ostatnio jeździłem przy temperaturze ok12 stopni i po ok 27km złapał mnie skurcz niestety. Dodam że suplementuje się magnezami, potasami itd więc brak odp witamin odpada. Jestem pewien że przyczyną są buty spd bo w normalnym obuwiu wszystko jest ok. Teraz pytanie brzmi?

Czy odpuścić sobie jakikolwiek but zatrzaskowy i kupić jakiś rowerowy ale bez spd? wiem że to już nie będzie to samo, mam jeszcze chęć spróbować kupić model Mavic Aksium III ale on też ma sztywną podeszwę tyle że jest wygodniejszy i być może nie będą mnie łapać skurcze. Sam już nie wiem co robić. Może ktoś spotkał się z taką sytuacją i sobie poradził?

Opublikowano

mi też drętwieją czasami palce w prawej stopie, wypinam wtedy but, rozruszam nieco kostkę, staram się też poruszać palcami i problem mija.

Podejrzewam że z szosowych butów każdy będzie miał sztywną podeszwę i w każdym bucie dojdzie do takich problemów. Szukałeś jakiegoś info o wkładkach do butów? Albo przejść na spd mtb, tam jest chyba nieco szerszy wybór jeśli chodzi o sztywność podeszwy 

Opublikowano

Jeździłem na mtb spd i też miałem tego typu problemy, nie wiem może powinienem poszukać butów które będą szersze w odcinku gdzie są palce? Głupio tak jeździć w butach mtb na kolarzówce?

Opublikowano

Drętwienie palców bywa niezależne od buta. Miałem taką przypadłość zarówno w platformowych, jak i w SPD. Może to być np problem ucisku siodełka na żyły doprowadzające krew do nóg. Gorsze krążenie to drętwienie i zimno. Mogą to być buty za ciasne od góry, na podbiciu stopy - też utrudnienie obiegu krwi. 

Generalnie drętwienie to zaburzenie krążenia i z tym trzeba walczyć. 

Opublikowano

Jeżdżę w butach z Deca 500, które zapinane są na trzy paski rzepowe. Z początku zapinałem je na ciasno i odczuwałem jakby drętwienie śródstopia. Wtedy nieco kosztem sztywności zacząłem luzować środkowy pasek i to pomogło. Dziś w tych samych butach nie ma problemu. Palce drętwieją jedynie z zimna czasem .

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Opublikowano

No właśnie z zimna też łapią mnie skurcze, teraz sobie przypomniałem że jak gramy w plażówkę (siatka) to też na zimnym piasku po jakimś czasie łapią mnie skurcze.

Kiedyś tego nie miałem, ale niestety, chyba będę zmuszony poszukać butów na rower ale z płaską podeszwą bez wpinania, ciekawe czy takie są w sprzedaży, tak aby nie być uwiązanym z zatrzaskami, moja stopa jednak powinna być wolna. Może ktoś coś poleci?

coś takiego? https://allegro.pl/oferta/buty-rowerowe-five-ten-freerider-am-bmx-42-2-3-7977322318

ewentualnie takie? https://allegro.pl/oferta/buty-rower-szosa-szosowe-spd-mavic-aksium-iii-42-7932953707

Opublikowano
W dniu 5.05.2019 o 11:58, svoboda napisał:

Jeżdżę w butach z Deca 500, które zapinane są na trzy paski rzepowe. Z początku zapinałem je na ciasno i odczuwałem jakby drętwienie śródstopia. Wtedy nieco kosztem sztywności zacząłem luzować środkowy pasek i to pomogło. Dziś w tych samych butach nie ma problemu. Palce drętwieją jedynie z zimna czasem emoji6.png.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Drętwienie to taka sama kwestia jak w butach narciarskich albo snowboardowych, lepiej dopinać niż raz przesadzić :)

Opublikowano

Mnie stopa drętwiała jak miałem blok w bucie źle ustawiony. Pięta mi uciekała za bardzo na zewnątrz, ale to czułem od razu, że stopę pcha mi za bardzo od roweru. Ustawiłem blok tak, by pięta była lekko do środka i problem minął.

Wysłane z mojego P10 przy użyciu Tapatalka

• 1 rok później...
Opublikowano
W dniu 5.05.2019 o 09:58, amatorro78 napisał:

Jeździłem na mtb spd i też miałem tego typu problemy, nie wiem może powinienem poszukać butów które będą szersze w odcinku gdzie są palce? Głupio tak jeździć w butach mtb na kolarzówce?

Masz rację.Lepiej sobie nogi pourywać,pozbawić dopływu krwi,odkleić się od roweru z bólu ale dobrze wyglądać.Mam rower za 2000€ (Giant TCR ADVANCED 2 DISC-PC),podstawowe pedały SDS Shimano i buty Specializeda .Parę dni jeździłem w NW i po ok 40 km standardowo pojawia się drętwienie w lewej stopie.Były dobrane,dopasowane i stoją sobie teraz w piwnicy na regale jako stała ekspozycja.Mam to w zadzie kto sobie co myśli i jak to wygląda czy raczej nie wygląda.Wygoda ponad wszystko.Pozdrawiam