ketrab Opublikowano 25 Marca 2019 Opublikowano 25 Marca 2019 Czyściłem cały napęd i aby sobie ułatwić robotę postanowiłem zdemontować korbę aby mieć lepszy dostęp do blatów. Problem już był jak zdemontowałem ramię korby i bardzo ciężko było z wysunięciem korby - suport pressfit i to przez niego tak ciężko korba przechodzi. Składam cały napęd i problem z wciśnięciem korby. Na niższych biegach i dużym blacie łańcuch trze o przednią zmieniarkę co oznacza że korba nie wskoczyła w swoje miejsce i jej tam brakuje około 2 mm. Korbę dobić delikatnie jakimś młotkiem przez grubą szmatkę? Czy to nie uszkodzi łożysk w suporcie?
Nemrod Opublikowano 25 Marca 2019 Opublikowano 25 Marca 2019 Jeżeli będzie robione z wyczuciem to nie powinno. Polecam gumowy młotek lub zwykły plus drewnianą listwę.
ketrab Opublikowano 25 Marca 2019 Autor Opublikowano 25 Marca 2019 Problemem okazała się miska wciskanego suportu pressfit SM-BB72-41 od strony blatów. Przy demontażu korby musiała wyskoczyć o te jakieś 2 mm ze swojego miejsca. Odpowiednią nasadką wbiłem ją na swoje miejsce. Uderzanie w korbę by szło centralnie na łożysko z tego co widzę. Zaraz zakładam łańcuch i już powinien napęd działać prawidłowo.
Rekomendowane odpowiedzi