Skocz do zawartości

Infrastruktura rowerowa w województwie lubelskim

pecet86

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, trochę prywaty na pięciolecie

To już pięć lat jak strona "Mapa infrastruktury rowerowej" dostarcza informacje rowerowe w Lublinie, Świdniku i okolicy od rowerzystów dla rowerzystów. Z racji tego na wiosnę postanowiliśmy rozszerzyć trochę zasięg. Od teraz będziemy się starać nanosić infrastrukturę z województwa Lubelskiego. 

17.png

Obecnie można znaleźć dane już z 14 miast i ich okolic, dzięki pozyskaniu danych z Urzędów Miast, od rowerzystów/tek i organizacji rowerowych. To już ponad 0,62 tyś. km "tras rowerowych" a to zapewne nie koniec (statystyki).

mapa_lubelszczyzna.png

Chcesz zająć się własnym regionem napisz do nas :)

Link: artykuł

Opublikowano (edytowane)
48 minut temu, pecet86 napisał:

Chcesz zająć się własnym regionem napisz do nas :)

Myślę, że "Was" trzeba by porządnie wybatożyć, publicznie ( o ile jakakolwiek złotówka z publicznych pieniędzy do "Was" trafiła ). Przez 5 lat zrobiliście 620 km tras rowerowych "dookoła komina". Przysłowiowy  Staszek z Januszem za kilka stówek w jeden miesiąc zrobią 1000 km i jeszcze będą zadowoleni, dadzą ślady na mapach i jeszcze kilka fotek. Ten szajs który prezentujecie na swojej stronie - przypomnę, 620 km w 5 lat, czyli 124 km ścieżek rowerowych na rok, pierdyliard głupstw :

Znajdują się tu linki do sktron piszącyh o nas. ( błąd jest "Wasz" - ja tylko skopiowałem )

2017

2017-06-29,  Prezetacja o wykorzystaniu danych rowerowych:  6 Rozmowy o mieście - Miasto: otwarte dane

2017-07-15,  Patronat i mentor od danych rowerowych:  Allegro Tech Days Poznań

2017-08:09,  Wykorzystanie danych rowerowych do obsługi:  Spacerowicz

2017-09-26,  Prezetacja o wykorzystaniu danych rowerowych:  Kongres Inicjatyw Europy Wschodniej

2017-10-06,  Prezetacja o wykorzystaniu danych rowerowych:  VeloForum - Ukraina

2016

2016-01-27,  Transport Publiczny:  Lublin. Rower miejski niekoniecznie dla studenta

2016-03-14,  Lublin NGO:  W poszukiwaniu ścieżek rowerowych

2016-03-14,  Wiadomości NGO:  W poszukiwaniu ścieżek rowerowych

2016-03-18,  Miasto Lublin:  W poszukiwaniu ścieżek rowerowych

2016-03-18,  Renesans Inspiracji:  W poszukiwaniu ścieżek rowerowych

2016-03-18,  Info Bike:  Mapa Infrastruktury Rowerowej Lublina

2016-03-18,  Info Bus:  Mapa Infrastruktury Rowerowej Lublina

2016-03-24,  Lublin112:  Rowerzyści wspólnie przejadą ulicami Lublina. Kolejna Masa Krytyczna

2016-03-31,  Lublin.com.pl:  Jak znaleźć ścieżki rowerowe w Lublinie

2016-04-02,  Wykop:  Rowerowa mapa Lublina

2016-04-15,  Atrium-Felicity:  Piknik na dwóch kółkach w Atrium Felicity

2016-03-28,  Lublin112:  W piątek przez miasto przejedzie Masa Krytyczna – „Rowerem do Szkoły”

2016-04-30,  Radio Lublin:  Rowerowy Lublin na mapie

2016-05-02,  Czas w podróży:  ROWEROWY 2 MAJA: SZYBKI LUBLIN

2015

2015-05-17,  Dzielnica Dziesiąta:  Lubelski Rower Miejski na Dziesiątej w 2014r.

2015-06-03,  Radio Eska:  Rowerowa rewolucja w Lublinie. Z kolorami na jezdniach będzie bezpieczniej [MAPA]

2015-10-06,  unia-miest.sk:  Cycling Policy in Lublin, Poland

2014

2014-10-01,  Qavtan blog:  Lubelski Rower Miejski

Reasumując, "Was" trzeba zgłosić do prokuratury za marnotrawienie publicznych pieniędzy, odpowiedzialnych przykładnie ukarać i zlecić w przetargu (  podejrzewam, że za  1/20 kwoty, którą otrzymaliście przez 5 lat ) zrobienie czegoś sensownego.

Edytowane przez Piotr78
  • Lubię to! 1
Opublikowano

O panie jaki jad za pracę po godzinach i za darmo.

My nie budujemy żadnej infrastruktury rowerowej jeżeli oto ci chodzi, większość czasu nanosząc w kilka osób po godzinach i weryfikując w terenie Lublin i okolicę, robiąc to za darmo a oskarżasz o marnowanie środków publicznych. 

Jak napisałem dane z pozostałych Miast pochodzą z informacji publicznej UM po weryfikacji w terenie czy jeszcze istnieją.

Nanosimy to co istnieje w rzeczywistości aby mieć informację co się buduje i w jakiej jakości.

Reasumując, za robienie z własnej kieszeni po godzinach bez środków z publicznych pieniędzy.

Opublikowano (edytowane)

Jeśli nie otrzymaliście żadnej publicznej dotacji na wykonanie tych prac, to zwracam honor. Natomiast wg. mnie lepiej pojechać rowerem z kamerką, ślady wgrać do map googla, stravy, endomondo, gpsies, gdzie się da, odnośniki do filmów, zdjęć i wystarczy. Jak chcecie tworzyć specjalną stronę na którą nikt z przyjezdnych nie wejdzie bo się o niej nie dowie ( no i tempo podkręćcie bo 124 km na rok to jeszcze dekady przed Wami, życia niektórym nie wystarczyć może ) to Wasz wybór. No chyba, że robicie to dla mieszkańców ( którzy i tak raczej wiedzą gdzie są ścieżki )  i oni prędzej znajdą Waszą stronę.

Edytowane przez Piotr78
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

A nie byłoby lepiej po prostu tymi danymi uzupełnić OSM? I szerszy zasięg, i atrybutowość danych. Może to robicie (?). Ja wiem, że tu jest pewien projekt, potencjalnie więcej informacji (niektóre bardzo fajne), ale najważniejsza rzecz jest uboższa funkcjonalnie (nieklikalna i niepobieralna).

• Lubię to! 1
Łza Włóczynutka
Opublikowano (edytowane)

Podobnie jak powyżej kolega napisał, uważam, że wasza praca w obecnej formie nie ma sensu. Jeżdżę trochę po PL i EU z rowerem i wszędzie korzystam z map dla rowerów, które są generowane z danych openstretmap. Taką mapę można wgrać do dowolnego dedykowanego urządzenia, nawigacji samochodowej, turystycznej, smartfona. 

Skąd jakiś przyjezdny ma wiedzieć o waszej mapie? (a nawet jak się dowie, to czy będzie chciał korzystać z  kolejnego niewypału) o OSM wie i używa chyba prawie każdy rowerowiec. IMHO powinniście porzucić projekt i migrować dane do openstretmap. To wam da globalny zasięg i frajdę pracy w mapie, z której korzystają setki milionów ludzi każdego dnia. No i każdy kto się będize tam wybierał, ściągnie sobie mapę odpowiednią do jego urządzenia. (OSM i aplikacje pokrewne zapewniają takie narzędzia) Sami nie będziecie w stanie napisać oprogramowania, które będzie konwertować waszą mapę na format odczytywalny przez urządzenia dedykowane, czy choćby najpopularniejsze aplikacje nawigacyjne. W ogóle można waszą mapę w jakiś sposób wgrać na telefon / do nawigacji i pojechać w teren?

Edytowane przez Łza Włóczynutka
Opublikowano

"Skąd jakiś przyjezdny ma wiedzieć o waszej mapie? (a nawet jak się dowie, to czy będzie chciał korzystać z  kolejnego niewypału)"
Dokładnie, sam będąc z lubelskiego nie wiem o niej nic

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Przepraszam za zwłokę ale w końcu miałem sensowniejszy urlop

Pod względem turystycznym jestem wstanie się zgodzić, chodź też znam sporo osób które OSM wykorzystują jako podkład (lub orientacja w ostateczności, choć tu w większości używają GM) a trasę wyznaczają wcześniej lub też tylko +/- kierunek.

Znam też osoby takie które za wszelką cenę omijają infrastrukturę rowerową (czasem wcale się nie dziwię) i potrzebują informacji gdzie co jest.

Uściślając mapa jest tylko jednym z elementów strony, główna wartością są w sumie dane [które służą nie tylko do pokazywania ale też obróbki i analiz, np. przez studentów czy nawet UM]. Które są niekiedy bardziej szczegółowe niż w OSM. Nie każdy sobie zdaje sprawę jak wygląda edycja danych OSM, ale są tam ściśle określona tagi i nie można sobie od tak wprowadzać dodatkowych "tagów / opisów". Na niektóre rzeczy są też różne rodzaje tagów choć reprezentują to samo.

W sumie najgorzej wypadają relacje a niekiedy one są "opisem" np. szlaków bo są traktowe po łebkach. 

Kolega zajmujący się wyznaczaniem różnych rodzajów szlaków prowadzi portal na którym nanosi takowe. Z Podkładami miał taki problem że w Polsce sporo szlaków biegnie na sobie i reprezentacja na OSM w kontrze do standardowej papierowej mapy jest gorsza.

Skończyło się tym że raz na miesiąc renderuje własne kafle dane OSM + dane własne i dopiero to wyświetla.

I tak jak @Łza Włóczynutka zauważył jeżeli używamy podkładu to ok czyli już z renderowanych danych, ale jak używamy danych pierwotnych to już bywa różnie [doświadczenie zarówno prywatne jak i zawodowe].

@leander tak dane z czasem zarówno prze ze mnie jak i wiem że kilka osób kopiuje dane z MIRL na OSM lądują w OSM. Teraz trochę wolniej bo brak czasu ale zwykle większymi partiami 

Do połowy 2018 nawet sam utrzymywałem dane w formacie OSM korzystając z edytora JOSM

Fizycznie strona powstała z myślą o rowerzystach komunikacyjnych i w większości do takich jest kierowana. Jest wiele innych stron skierowanych do samych turystów.

Ja na przykład używam też innej aplikacji z infrastrukturą rowerową jak przemieszczam się do większych miast w Polsce. Nie w celach nawigacyjnych a orientacyjnych gdzie i jak dojadę.

Co do samej promocji staram się promować różnymi kanałami jak np. te forum