Babul7 Opublikowano 24 Marca 2019 Opublikowano 24 Marca 2019 Witam serdecznie przymierzam sie do wykonania bike fittingu ale rowniez chcialbym zmienic przedni amortyzaor w rowerze stad moje pytanie czy jest sens wykonywac BF przed zmiana amora czy lepiej juz po???Czy to moze zmienic geometrie i wymiary roweru?
SzpiceR Opublikowano 24 Marca 2019 Opublikowano 24 Marca 2019 16 minut temu, Babul7 napisał: Czy to moze zmienic geometrie i wymiary roweru? Chyba logiczne, że zależy to od modeli widelców, które podmieniasz.
Franz Mauer Opublikowano 24 Marca 2019 Opublikowano 24 Marca 2019 Bikefitting ma dotyczyć roweru MTB?
Gość Opublikowano 25 Marca 2019 Opublikowano 25 Marca 2019 A z jakiego na jaki amortyzator zmieniasz? Jeśli na nadal dostosowany do ramy, to ja bym na Twoim miejscu szła na bike fitting po zmianie.
Babul7 Opublikowano 26 Marca 2019 Autor Opublikowano 26 Marca 2019 Tak rower mtb....amor najprostszy sprezynowy na coś powietrznego typu rock shox Recon, Manitou markhor, albo santour raidon.decyzja jeszcze nie zapadla
Franz Mauer Opublikowano 27 Marca 2019 Opublikowano 27 Marca 2019 Jeśli nie zmieniasz skoku o więcej niż 2 cm to dałbym sobie spokój w wydawaniem pieniędzy na bikefitting roweru MTB. Moim zdaniem bikefitting roweru MTB ma sens w momencie jego zakupu, zresztą jak każdego innego. Bo najważnejszym elementem roweru jest rama. Jeśli jest dobrze dobrana do rowerzysty to resztę można ustawić samemu. Z uwgai na charakter roweru MTB poddawanie go profesjonalnemy biekfittingowi jest trochę przerostem formy nad treścią. Większość ustawień można wykonać samemy. Jedynie przy doborze siodełka można byłoby pokusić się o profesjonalne pomiary naszego ciała, a i wtedy byłoby to podpowiedzią na wiele spraw dotyczących ustawień rowera pod nas.
Gość Opublikowano 27 Marca 2019 Opublikowano 27 Marca 2019 @Franz Mauer pozwolę sobie mieć odmienne zdanie na temat bike-fittingu. Ja przeprowadziłam coś takiego w rowerze mtb i jestem bardzo zadowolona. Zniknęły drętwienia, a posiadane siodełko nagle okazało się być wygodne. Odpowiedniej pozycji szukałam dość długo i ciągle coś nie grało. Musiałam zmienić kierownicę, a siodełko poszło dużo bardziej do góry niż w ogóle zakładałam w swoich poszukiwaniach odpowiedniej pozycji. Teraz jest super.
Franz Mauer Opublikowano 27 Marca 2019 Opublikowano 27 Marca 2019 @Sziva to gratuluję Ja byłem i niewiele pomogło. Metodą prób i błędów i yt filmików udało mi się osiągnąć efekt dużo lepszy niż po wydaniu pieniędzy. Może miałem pecha...?!
-Marcin- Opublikowano 28 Marca 2019 Opublikowano 28 Marca 2019 @Babul7 Skoku amora nie zmieniasz. Geometria zostanie ta sama. Ja bym szedł na BF na twoim miejscu.@Franz Mauer U mnie BF niewiele pomógł w ustawieniu samej geometrii. Podnieśli siodełko o 5mm i zdjęli podkładkę z mostku. Natomiast dużą zmianą było jak mi zauważyli, że na jednym bucie miałem krzywo przykręcony blok. Po ustawieniu, w ciągu 2 tygodni przestałem odczuwać dolegliwości kolana. Tak więc zalecam BF.
Rekomendowane odpowiedzi