Skocz do zawartości

Ritchey Carbon WCS 2X T shape Flat 9° 720mm

Franz Mauer

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dziś wymieniałem gripy i przez przypadek wepchnąłem palucha do środka rury kierownicy. Strasznie zdziwiłem się, gdy coś mnie ukłuło. Jak zaglądnąłem do środka okazało się,że z obu końców kierownicy (w zasadzie około 3-4 cm od krawędzi) wewnętrzna warstwa karbonu jest postrzępiona. Miałem założone gripy Ergon na obejmę, ale tam jest 3 Nm ścisku, więc nie sądzę, aby to było przyczyną.  Z zewnątrz nie ma żadnego śladu uszkodzenia, ale zastanawiam się czy to w karbonowej kierownicy Ritchey normalne. Spotkał się ktoś z czymś takim? Napisze do Ritchey'a, ale chciałbym znać Wasze zdanie.

Ritchey Carbon WCS 2X T shape Flat  9°  720mm 1.jpg Ritchey Carbon WCS 2X T shape Flat  9°  720mm 2.jpg
Opublikowano

A wcześniej zauważyłeś coś takiego? W mojej karbonowej ramie Meridy, jak się poświeci do środka, to ten carbon też taki porowaty i postrzępiony - zwłaszcza w główce ramy dobrze to u mnie widać.

Opublikowano

@SzivaNie zwracałem uwagi, bo to jest ok 3,może 4cm od krawędzi rury. Dzisiaj mocowałem się z gripami ESI i mimochodem rzuciłem okiem do środka, w zasadzie wepchnąłem najpierw palec. Najdziwniejsze jest to, że z obu stron jest tak samo. Wygląda jak fabryczne?

Może tak ma być. Napisałem do Ritchey. Może coś odpowiedzą 😁

Opublikowano (edytowane)

Ja w swojej NS Bikes Carbonowej  kierze miałem gładko raczej w środku tylko jedno miejsce miałem lekko u szczerbione to sobie super glutem przykleiłem i jest spokój. Jak chcesz to to podklej jakiś superglutem czy jakimiś dwu składnikowym klejem jak Poxipol np. ten bezbarwny.  Z drugiej strony to z wewnątrz mogli się nie starać aby tak ładnie było.

Słyszałeś jakieś trzaski? Jak nie to po prostu tak ten typ ma.

P.S. Ojjj chyba masz piękną maszynę :D Gratki. 

Edytowane przez Kruk
Andrzej Sawicki
Opublikowano

Ewidentnie fabryczne pozostałości. Resztki balona, którym się ściska włókna, albo jakiś klej. Gdyby Ci się tak rozpadło w użyciu, to byś poczuł -- złamał -- na pierwszym skoku.

Opublikowano

@Krukwłaśnie o dziwo nie czuję, żadnego dyskomfortu, trzasków. W zasadzie gdybym tam plaucha nie wsadził to bym nic nie wiedział 😉

@Andrzej Sawicki w zasadzie możesz mieć rację, bo na przykładzie Meridy Szivy być może to taka technologia jest zastosowana. To byłby wielki zbieg okoliczności, aby problem pojawił się dokładnie z obu stron i niemalże w tym samym miejscu... 🤔