szary_wolf Opublikowano 23 Marca 2019 Opublikowano 23 Marca 2019 Cześć. Założyłem nowe opony zwijane maxxis ikon 29x2.2 Tr exo 60 tpi i w miejscu wentyla opona widocznie odstaje (widać wystajacą linię na boku opony). W tym miejscu na obręczy jest podwójna warstwa gorilla tape'a na zakładkę i myślę że to przez to. Co mogę z tym zrobić?
specialized34 Opublikowano 23 Marca 2019 Opublikowano 23 Marca 2019 Cześć. Założyłem nowe opony zwijane maxxis ikon 29x2.2 Tr exo 60 tpi i w miejscu wentyla opona widocznie odstaje (widać wystajacą linię na boku opony). W tym miejscu na obręczy jest podwójna warstwa gorilla tape'a na zakładkę i myślę że to przez to. Co mogę z tym zrobić? Cześć na widocznym zdjęciu widać że na wysokości wetylka opona się wyłożyła prawidłowo a reszta opony jest źle ułożona w obręczy. Spuśc powietrze płyn do naczyń gąbka piana i posmaruj cały rant obręczy jak i opony nabij powietrza do 40 45 psi by opona się wyłożyła odczekać troszkę by dać jej czas na wyłożenie.Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka 1
Motke Opublikowano 23 Marca 2019 Opublikowano 23 Marca 2019 9 minut temu, szary_wolf napisał: Co mogę z tym zrobić? Napompuj na maksa, tyle ile producent przewiduje i się przejedź. Może się ułoży.
szary_wolf Opublikowano 23 Marca 2019 Autor Opublikowano 23 Marca 2019 Przepraszam Was, nie napisałem najważniejszego, w środku mam włożoną dętkę, żeby opona się ułożyła nim przejdę na mleko.
IOO Opublikowano 23 Marca 2019 Opublikowano 23 Marca 2019 Zdejmij oponę i sprawdź czy nic dziwnego się nie podziało. Następnie złóż wszystko. Potem nabijasz na maksa, następnie spuścizny cześć powietrza, popraw ułożenie opony rękami, nabij na maksa przejedzie się kawałek. Cała procedurę powtórz kilka razy.
szary_wolf Opublikowano 25 Marca 2019 Autor Opublikowano 25 Marca 2019 Próbowałem naciągnąć ręcznie oponę żeby wyciągnąć tą linię i faktycznie powoli wychodziła. Czy w wersji z dętką mam czymś smarować ranty żeby łatwiej się wyłożyła? Piana to chyba żeby uszczelniła się bez dętki
Gość Opublikowano 25 Marca 2019 Opublikowano 25 Marca 2019 Jak chcesz pierwsze co zrobić ułożyć oponę, a później będziesz przechodził na mleko?Dodatkowa robotaAle weź płyn do naczyń pędzelek, przesmaruj rant opony z jednej drogiej strony tak by było czuć pod palcem że jest naprawdę ślisko Nabij powietrza na max z 4 bary i wyskoczy (patent sprawdzony) Ewentualnie robiłem też to na wd 40
szary_wolf Opublikowano 25 Marca 2019 Autor Opublikowano 25 Marca 2019 Chcę pojeździć trochę na nowym rowerze z dętką i dopiero za jakiś czas spróbować przejść na mleko
Gość Opublikowano 25 Marca 2019 Opublikowano 25 Marca 2019 A spoko spróbować musisz z płynem na pewno wyskoczyNa foto widać że rant czyli linia musi być widoczna po całościJak będziesz chciał zrobić z Tubeless to będziesz musiał je wystrzelicCzyli by same wskoczył przy dużym ciśnieniuWtedy można zrobić butle z np Coca-Cola znajdziesz w necie koszt może z 10 zł a działaJa zrobiłem ze starej gasnicy
Łza Włóczynutka Opublikowano 25 Marca 2019 Opublikowano 25 Marca 2019 Miałem dokładnie tą oponę z dętką i biła, męczyłem się niemiłosiernie, próbowałem ją poprawiać kilkanaście razy i nic. Dopiero po przejściu na mleko ułożyła się tak jak powinna. Te opony chyba nie za dobrze współpracują z dętkami. Przy zalewaniu mlekiem wskoczyła bez konieczności "strzała" - wystarczyła nożna pompka samochodowa
Franz Mauer Opublikowano 25 Marca 2019 Opublikowano 25 Marca 2019 Gdyby po właściwym osadzeniu opony nadal było lekkie bicie to musisz wiedzieć, że opony MAXXIS Ikon mają tendencję do delikatnego bicia i to bez względu na to czy jeździ sie na mleku czy na dętce.
Gość Opublikowano 25 Marca 2019 Opublikowano 25 Marca 2019 3 godziny temu, piter614 napisał: Jak chcesz pierwsze co zrobić ułożyć oponę, a później będziesz przechodził na mleko? Dodatkowa robota Ale weź płyn do naczyń pędzelek, przesmaruj rant opony z jednej drogiej strony tak by było czuć pod palcem że jest naprawdę ślisko Nabij powietrza na max z 4 bary i wyskoczy (patent sprawdzony) Ewentualnie robiłem też to na wd 40 Wierz mi, że nie zawsze się to udaje... Moja opona nowa, leżała 3 miesiące w domu, czort wie ile w sklepie zwinięta i za diabła się uszczelnić nie chciała. Założyłem ją na dętkę, pojeżdżę tak z tydzień, dwa i spróbuję ją uszczelnić na mleku.
Gość Opublikowano 25 Marca 2019 Opublikowano 25 Marca 2019 Jest jeszcze jeden sposób przygotowania opony pod tybelesWywijasz ja na lewą stronę i zostawiasz na dwa trzy dniTen sposób też przerobiłem i działa
-Marcin- Opublikowano 25 Marca 2019 Opublikowano 25 Marca 2019 (edytowane) 8 godzin temu, szary_wolf napisał: [..]Czy w wersji z dętką mam czymś smarować ranty żeby łatwiej się wyłożyła? Piana to chyba żeby uszczelniła się bez dętki Piana (woda z mydłem) przede wszystkim jest po to było ślisko i by opona bez oporu wchodziła na obręcz. Bez piany byłoby duże tarcie między gumą i metalem z obręczy. Do uszczelniania to raczej mleczko służy. Edytowane 25 Marca 2019 przez -Marcin-
szary_wolf Opublikowano 25 Marca 2019 Autor Opublikowano 25 Marca 2019 Miałem na myśli uszczelnienie opony w trakcie pierwszego pompowania, a nie dziury na trasie Właśnie walczę i piana pomaga, opona powoli przy każdym pompowania i spuszczaniu wykłada się, dziękuję
szary_wolf Opublikowano 25 Marca 2019 Autor Opublikowano 25 Marca 2019 (edytowane) @Łza Włóczynutka chyba miałem więcej szczęścia od Ciebie Kolego, nabiłem po 40 psi i ładnie się wyłożyły, także odetchnąłem z ulgą, bardzo dziękuję wszystkim za pomoc Edytowane 25 Marca 2019 przez szary_wolf
Rekomendowane odpowiedzi