Skocz do zawartości

Maxxis Ikon - Bicie opony

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć. 

Założyłem nowe opony zwijane maxxis ikon 29x2.2 Tr exo 60 tpi i w miejscu wentyla opona widocznie odstaje (widać wystajacą linię na boku opony). W tym miejscu na obręczy jest podwójna warstwa gorilla tape'a na zakładkę i myślę że to przez to. Co mogę z tym zrobić? 

IMG_20190323_082950.jpg
Opublikowano
Cześć. 
Założyłem nowe opony zwijane maxxis ikon 29x2.2 Tr exo 60 tpi i w miejscu wentyla opona widocznie odstaje (widać wystajacą linię na boku opony). W tym miejscu na obręczy jest podwójna warstwa gorilla tape'a na zakładkę i myślę że to przez to. Co mogę z tym zrobić? 
IMG_20190323_082950.thumb.jpg.cfe22d0f1abe40bf2cf3a2fe9239c11e.jpg
Cześć na widocznym zdjęciu widać że na wysokości wetylka opona się wyłożyła prawidłowo a reszta opony jest źle ułożona w obręczy. Spuśc powietrze płyn do naczyń gąbka piana i posmaruj cały rant obręczy jak i opony nabij powietrza do 40 45 psi by opona się wyłożyła odczekać troszkę by dać jej czas na wyłożenie.

Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka

• Pomógł 1
Opublikowano
9 minut temu, szary_wolf napisał:

Co mogę z tym zrobić? 

Napompuj na maksa, tyle ile producent przewiduje i się przejedź. Może się ułoży.

Opublikowano

Przepraszam Was, nie napisałem najważniejszego, w środku mam włożoną dętkę, żeby opona się ułożyła nim przejdę na mleko.

Opublikowano

Zdejmij oponę i sprawdź czy nic dziwnego się nie podziało. Następnie złóż wszystko. Potem nabijasz na maksa, następnie spuścizny cześć powietrza, popraw ułożenie opony rękami, nabij na maksa przejedzie się kawałek. Cała procedurę powtórz kilka razy. 

Opublikowano

Próbowałem naciągnąć ręcznie oponę żeby wyciągnąć tą linię i faktycznie powoli wychodziła. Czy w wersji z dętką mam czymś smarować ranty żeby łatwiej się wyłożyła? Piana to chyba żeby uszczelniła się bez dętki :)

Opublikowano

Jak chcesz pierwsze co zrobić ułożyć oponę, a później będziesz przechodził na mleko?
Dodatkowa robota
Ale weź płyn do naczyń pędzelek, przesmaruj rant opony z jednej drogiej strony tak by było czuć pod palcem że jest naprawdę ślisko
Nabij powietrza na max z 4 bary i wyskoczy (patent sprawdzony)
Ewentualnie robiłem też to na wd 40

Opublikowano

Chcę pojeździć trochę na nowym rowerze z dętką i dopiero za jakiś czas spróbować przejść na mleko :)

Opublikowano

A spoko spróbować musisz z płynem na pewno wyskoczy
Na foto widać że rant czyli linia musi być widoczna po całości
Jak będziesz chciał zrobić z Tubeless to będziesz musiał je wystrzelic
Czyli by same wskoczył przy dużym ciśnieniu
Wtedy można zrobić butle z np Coca-Cola znajdziesz w necie koszt może z 10 zł a działa
Ja zrobiłem ze starej gasnicy

Łza Włóczynutka
Opublikowano

Miałem dokładnie tą oponę z dętką i biła, męczyłem się niemiłosiernie, próbowałem ją poprawiać kilkanaście razy i nic. Dopiero po przejściu na mleko ułożyła się tak jak powinna. Te opony chyba nie za dobrze współpracują z dętkami.

Przy zalewaniu mlekiem wskoczyła bez konieczności "strzała" - wystarczyła nożna pompka samochodowa

Opublikowano

Gdyby po właściwym osadzeniu opony nadal było lekkie bicie to musisz wiedzieć, że opony MAXXIS Ikon mają tendencję do delikatnego bicia i to bez względu na to czy jeździ sie na mleku czy na dętce.

Opublikowano
3 godziny temu, piter614 napisał:

Jak chcesz pierwsze co zrobić ułożyć oponę, a później będziesz przechodził na mleko?
Dodatkowa robotaemoji16.png
Ale weź płyn do naczyń pędzelek, przesmaruj rant opony z jednej drogiej strony tak by było czuć pod palcem że jest naprawdę ślisko
Nabij powietrza na max z 4 bary i wyskoczy (patent sprawdzony)
Ewentualnie robiłem też to na wd 40

Wierz mi, że nie zawsze się to udaje... Moja opona nowa, leżała 3 miesiące w domu, czort wie ile w sklepie zwinięta i za diabła się uszczelnić nie chciała.

Założyłem ją na dętkę, pojeżdżę tak z tydzień, dwa i spróbuję ją uszczelnić na mleku.

Opublikowano

Jest jeszcze jeden sposób przygotowania opony pod tybeles
Wywijasz ja na lewą stronę i zostawiasz na dwa trzy dni
Ten sposób też przerobiłem i działa

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, szary_wolf napisał:

[..]Czy w wersji z dętką mam czymś smarować ranty żeby łatwiej się wyłożyła? Piana to chyba żeby uszczelniła się bez dętki :)

Piana (woda z mydłem) przede wszystkim jest po to było ślisko i by opona bez oporu wchodziła na obręcz. Bez piany byłoby duże tarcie między gumą i metalem z obręczy. Do uszczelniania to raczej mleczko służy.

Edytowane przez -Marcin-
Opublikowano

Miałem na myśli uszczelnienie opony w trakcie pierwszego pompowania, a nie dziury na trasie ;)

Właśnie walczę i piana pomaga, opona powoli przy każdym pompowania i spuszczaniu wykłada się, dziękuję :)

Opublikowano (edytowane)

@Łza Włóczynutka chyba miałem więcej szczęścia od Ciebie Kolego, nabiłem po 40 psi i ładnie się wyłożyły, także odetchnąłem z ulgą, bardzo dziękuję wszystkim za pomoc :)

Edytowane przez szary_wolf