Skocz do zawartości

pozycja na rowerze pomoc

lapierre 1974

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witajcie!

Gorąca prośba do fachowców, ale amatorów forumowiczów również. Poniżej link do filmiku, w którym demonstruję swoja pozycję na rowerze szosowym. zapraszam do wszelakiej krytyki i dyskusji, co poprawić, zmienic itd.

Edytowane przez lapierre 1974
Literówka
Opublikowano

Na pierwszy rzut oka siodło mógłbyś mieć wyżej. Odnosze wrażenie, że masz przykurczone nogi.

Opublikowano

Też mi się tak wydaje

1 godzinę temu, Sziva napisał:

A jest Ci niewygodnie albo coś Cię boli?

Jeszcze nie jechałem dłużej, więc nie odczułem. Chciałbym wydajniej pojechać, stąd ten post. Dzięki za wszystkie rady

Opublikowano

Siodło wyżej.

+ mi wygodniej byłoby montując dłuższy mostek i wywalając 1-2 podkładki.

Opublikowano

podniosłem siodło o 2,5 cm i obniżyłem kiere o 2 podkładki. wydajność się podniosła, ale komfort spadł, boli w kroczu. sprobuje zmienić kąt siodla.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Boli w kroczu bo podskakujesz na tym rowerze zamiast jechać. Chyba że to celowo w celu sprawdzenia nie wiem czego.

• Pomógł 1
Opublikowano

Ja też tak jeździłem. Poszedłem na fitting i okazało się że prócz ustawienia roweru potrzebna jest korekta pozycji. Źle układałem ręce na kierownicy, źle układałem tułów, źle machałem nogami źle ...

Wątpię aby na podstawie tego filmu jakieś porady skorygowały wszystkie błędy.  Zależy ci żeby bawić się rowerem zainwestuj w fitting. U mnie kadencja wzrosła do 130, użytkowa 100 tak na prostej na luzie, FTP dało wynik o 40 W w górę. To tylko przez korektę pozycji. Naprawdę warto, ale u dobrego fachury.  

Opublikowano

Jeśli dobrze widzę na stop klatce to linia pionu pomiędzy kolanem a osią pedału , masz przesuniętą do przodu. To znaczy , kolano masz do przodu wysunięte względem osi pedału. Jeśli tak jest (sprawdż sobie sznurkiem), to trzeba przesunąć siodełko do tyłu. Aż uzyskasz linię pionu pomiędzy w/w. Chyba że żle widzę :D