Skocz do zawartości

Shimano rozmiar

M_B

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Problem mam z doborem butów. Stopa po zmierzeniu 26cm więc teoretycznie 42 wg tabeli Shimano ale po przymiarce 42 czuje ucisk w okolicach grzbietu stopy i w zasadzie ciężko mi dopiąć but klamrą. Z kolei stopa w 43 ma trochę luzu ale ładnie się układa i zapina. Kupić shimano 43 i niwelować luz staropolską metodą wypychania czubka buta  czy szukać czegoś szerszego w odpowiednim dla mnie rozmiarze? Jakieś propozycje butów szerszych od shimano ~300zł?

Opublikowano

Po co wypychać skoro można dać po prostu grubszą wkładkę, która podniesie stopę równomiernie?

Opublikowano

W przypadku 43 nie ma problemu z trzymaniem z góry bo but się dobrze zapina ale jest luz z przodu buta i obawiam się, że stopa będzie się przemieszczać przód-tył

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Może poszukać butów u innego producenta, ja w Shimano mierzylem kilka modeli i 47 są na mnie za duże, wysowa się pięta, a 46 za ciasne, za wąskie. 

Opublikowano (edytowane)

Część (tych co widziałem) sprzedawców butów Shimano, zaleca brać od jednego, do dwóch numerów w górę. Tak też zrobiłem (1 up) w przypadku trzech par butów(spd/mtb). Sznurówki, rzepy czy boa. W moim przypadku, nie ma różnicy, a trochę miejsca dla komfortu musi być.

Edytowane przez piotr.solek
Opublikowano (edytowane)

witaj. kupiłem shimano SH-rc701, mam szeroką nogę, z rozmiarówki wychodziło mi 45 a wziąłem 46, pasują idealnie

Edytowane przez qrec1