Skocz do zawartości

Jak regulować zaciśnięcie pedałów SPD

Miloszs

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć. Od niedawna mam pedały SPD do szosy. Chciałbym się spytać jak regulować je, żeby się lepiej wypinały i wpinały, bo jest zbyt ciężko. Jeden się lepiej wypina, a drugi ciężej.

Edytowane przez Miloszs

A masz regulację napięcia sprężyny w tych pedałach? Jeśli tak to ustaw w obu na najmniejsze naprężenie i potem stopniowo dopasuj sobie naprężenie symetrycznie w obu pedałach.

Może być też tak że inaczej masz ustawione bloki w butach i wydaje Ci się że jest różnica w wypinaniu...

13 godzin temu, Miloszs napisał:

Cześć. Od niedawna mam pedały SPD do szosy. Chciałbym się spytać jak regulować je, żeby się lepiej wypinały i wpinały, bo jest zbyt ciężko. Jeden się lepiej wypina, a drugi ciężej.

Podaj model pedałów.

14 godzin temu, Miloszs napisał:

Nie wiem czy masz na myśli system SPD zamontowany w szosie czy SPD SL (przeznaczony dla szosy)?

Tak czy siak, w obu przypadkach do regulacji siły wypięcia służą śruby regulacyjne, które znajdują się w korpisie pedała (pedału?). Kręcąc w stronę plusa siła wypiania rośnie, w stronę minusa maleje (tj. wypina się zdecydowanie łatwiej). Warunek, o którym wspomiał jaro0011, że masz prawidłowo zamontowane bloki w obu butach. Poza tym sprawdź czy po zamontowaniu bloków w bucie masz wystarczającą przestrzeń miedzy blokiem a krawędzią elementów podeszwy buta. Może krzywo przykręciłś któryś blok?

19 minut temu, Miloszs napisał:

Mam SPD SL

To sprawdź czy jednakowo masz ustawioną siłę naciągu sprężyny (wypinania). Najlepiej przekręć śrubki w obu pedałach maksymalnie na minus, aby buty wypinały Ci się lekko, a potem o ćwierć obrotu dokręcaj jednakowo prawy i lewy w stronę plusa, aż osiągniesz taki poziom wypinania, który Ci odpowiada. Powinno pomóc.

• Pomógł 1