Malajonez Napisano 21 Marzec 2019 Udostępnij Napisano 21 Marzec 2019 Witam, Jakis czas temu zakupiłem Romet Huragan 4. Jest to mój pierwszy rower szosowy (wcześniej jeździłem 2 sezony Tribanem 100, aby się przekonać do tego typu rowerów). Rower używam do weekendowych przejażdżek, przemieszczania się od czasu do czasu po miescie. Żadnych treningów, żadnych zawodów, po prostu dla przyjemności. Od razu zaznaczę. Mam 192cm i kupiłem 58. Wiem, ze dla niektórych pro będzie to niezrozumiałe, ale ja kupiłem po prostu największy jaki był z tego modelu. Przechodząc do meritum. Jeździ mi się fajnie, wszystko jest ok z wyjątkiem bólu pleców. Wczoraj zrobiłem prawie 50km (notabene drugi najdłuższy wynik w moim życiu, co potwierdza ze jestem amatorem) i pod koniec dolny odcinek pleców już nie wytrzymywał. Jaka może być tego przyczyna? Za mały rower? Złe ustawione siodełko? Za nisko kierownica? A może jestem za słabo rozciągnięty? W jakim kierunku iść, co kombinować, co zmieniac żeby to wyeliminować? Dodam, ze jeździłem Tribanem 100 w rozmiarze L, który był mniejszy niż ten mój nowy Romet i takich problemów nie miałem, wiec rozmiar roweru wydaje mi się ze jest Ok. Proszę o porady w którym kierunku iść;) Odnośnik do komentarza
nctrns Napisano 21 Marzec 2019 Udostępnij Napisano 21 Marzec 2019 Jeśli dobrze czytam geometrię Rometa, to masz rower tak o dwa rozmiary za mały. Nie wiemy jak wygląda twoja pozycja na rowerze, ale najprawdopodobniej masz za nisko siodełko i za krótki mostek, co może powodować ból pleców i kolan. Odnośnik do komentarza
Zajop Napisano 21 Marzec 2019 Udostępnij Napisano 21 Marzec 2019 Mi z kolei wydaje się że z powodzeniem mógłbyś mieć rower o rozmiar mniejszy. Ale zgadzam się z przedmówcą, że najpewniej masz za nisko siodło. Możesz mieć również za wysoko kierownicę, albo jakoś dziwnie ustawioną tą kierownicę (klamkomanetki). Zdjęcie z Tobą siedzącym na rowerze mogło by nam troszkę pomóc wydać jakiś osąd Odnośnik do komentarza
nctrns Napisano 21 Marzec 2019 Udostępnij Napisano 21 Marzec 2019 (edytowane) 9 minut temu, Zajop napisał: Mi z kolei wydaje się że z powodzeniem mógłbyś mieć rower o rozmiar mniejszy. Dla 192cm wzrostu poleca się rowery z górną rurą 60-62cm. 56 to Dla kogoś w okolicach 180cm Edytowane 21 Marzec 2019 przez nctrns Odnośnik do komentarza
Malajonez Napisano 21 Marzec 2019 Autor Udostępnij Napisano 21 Marzec 2019 Nie wysnuwajcie tak drastycznych wniosków że kupiłem rower dwa rozmiary za mały, bo już się przestraszyłem naprawdę Mam głęboka nadzieję że da się wszystko wyregulowac, zwłaszcza że jeździłem na mniejszym rowerze Tribanie i takich problemów nie było. Oto fotki, jeżeli trzeba je zrobić jakoś inaczej to dajcie znać, bo nie wiedziałem do końca jak ma to wyglądać. Odnośnik do komentarza
Zajop Napisano 21 Marzec 2019 Udostępnij Napisano 21 Marzec 2019 wg mnie za nisko siodełko - ubierz buty w których jeździsz, i ustaw siodło tak, żebyś miał bardzo lekko zgiętą nogę, którą trzymasz na dolnym pedale, naciskając na pedał piętą. Musisz cały siedzieć na rowerze (nie podpieraj się o podłogę, tylko ręką np. o ścianę). Spróbuj też jeździć z bardziej wyluzowaną górną częścią ciała - ręce ugięte, mają leżeć na kierownicy zamiast się jej trzymać jak lejcy przy jeździe konnej. Może troszkę mniej powietrza w tylnym kole (żeby plecy miały wygodniej). Zmieniaj chwyt na kierownicy. Może siodło nie jest w poziomie i przez to (podświadomie) musisz walczyć o utrzymanie się na nim. Odnośnik do komentarza
Zbysio Napisano 21 Marzec 2019 Udostępnij Napisano 21 Marzec 2019 Poćwicz nad sobą. Trochę skłonów, rozciągania itp. Za każdym razem dystans 50 km będziesz lepiej znosić. Nie ma cudów, zmieniłeś rower i całą pozycję, do której byłeś przyzwyczajony. Osobiście staram się stawać co około godzinę i zrobić parę skłonów, kilka kroków w innej pozycji (nawet jak nie czuję dyskomfortu). Odnośnik do komentarza
drozda Napisano 21 Marzec 2019 Udostępnij Napisano 21 Marzec 2019 (edytowane) Ale fakt faktem że rower zbyt duży nie jest: Ja mam 190 i dobrze się czuję na rowerze z rurą poziomą 595 i mostkiem 110, w mniejszym rowerze gdzie rura ma 590 mam zamiar zmienić mostek na 120. Cytat 3 godziny temu, nctrns napisał: Dla 192cm wzrostu poleca się rowery z górną rurą 60-62cm. 56 to Dla kogoś w okolicach 180cm Oznaczenia rozmiarów rowerów przy slopingu to jest efektywna długość rury podsiodłowej czyli jak na rysunku A + odcinek do początku odcinka B a nie rzeczywista jak w tym przypadku 560. Edytowane 21 Marzec 2019 przez drozda Odnośnik do komentarza
Malajonez Napisano 21 Marzec 2019 Autor Udostępnij Napisano 21 Marzec 2019 2 godziny temu, Zajop napisał: wg mnie za nisko siodełko - ubierz buty w których jeździsz, i ustaw siodło tak, żebyś miał bardzo lekko zgiętą nogę, którą trzymasz na dolnym pedale, naciskając na pedał piętą. Musisz cały siedzieć na rowerze (nie podpieraj się o podłogę, tylko ręką np. o ścianę). Spróbuj też jeździć z bardziej wyluzowaną górną częścią ciała - ręce ugięte, mają leżeć na kierownicy zamiast się jej trzymać jak lejcy przy jeździe konnej. Może troszkę mniej powietrza w tylnym kole (żeby plecy miały wygodniej). Zmieniaj chwyt na kierownicy. Może siodło nie jest w poziomie i przez to (podświadomie) musisz walczyć o utrzymanie się na nim. Ok, wykonam to i wkleje jeszcze raz zdjęcia. Postaram się wprowadzić te zmiany. Da się podnieść kierownicę w jakis sposób? Wydaje mi się że to mogłoby pomóc. Odnośnik do komentarza
drozda Napisano 21 Marzec 2019 Udostępnij Napisano 21 Marzec 2019 Kierownicy nie podniesiesz bo masz już przyciętą rurę sterówki , możesz ewentualnie odwrócić mostek na pozytyw albo zmienić go na taki z mniejszym kątem. Odnośnik do komentarza
Malajonez Napisano 21 Marzec 2019 Autor Udostępnij Napisano 21 Marzec 2019 29 minut temu, drozda napisał: Ale fakt faktem że rower zbyt duży nie jest: Ja mam 190 i dobrze się czuję na rowerze z rurą poziomą 595 i mostkiem 110, w mniejszym rowerze gdzie rura ma 590 mam zamiar zmienić mostek na 120. Oznaczenia rozmiarów rowerów przy slopingu to jest efektywna długość rury podsiodłowej czyli jak na rysunku A + odcinek do początku odcinka B a nie rzeczywista jak w tym przypadku 560. Czyli jaki z tego wniosek bo nie rozumiem? Odnośnik do komentarza
kaido2 Napisano 21 Marzec 2019 Udostępnij Napisano 21 Marzec 2019 (edytowane) Ból pleców to nie jest za nisko ustawione siodło, tu w tym wypadku mogą lecz nie muszą dostać kolana. Przede wszystkim z jaka kadencją jeździsz i ile masz już przejechane.Triban, a Romet to mogą być 2 różne geo, Triban to taka kanapa i można na tym jechać i jechać. To prawda, że spina na kierze może powodować drętwienie i ból pleców, a szybciej to następuje to kiedy goli się kalafiory, czy leje bombowe ( jazda po dziurach). 7 minut temu, Malajonez napisał: Czyli jaki z tego wniosek bo nie rozumiem? No, że jest za mały, ale lepiej za mały jak za duży, jednak tu tragedii bym się nie doszukiwał, sam mam 2 za małe rowery i jest konkretna zabawa. za małe rowery mają swoje plusy, a da sie je spokojnie ustawić tak żeby było dobrze. Dłuższa sztyca ( da się kupić, tam będzie standard 27,5) i dłuższy mostek i po krzyku. Edytowane 21 Marzec 2019 przez kaido2 1 Odnośnik do komentarza
drozda Napisano 21 Marzec 2019 Udostępnij Napisano 21 Marzec 2019 (edytowane) 46 minut temu, Malajonez napisał: Czyli jaki z tego wniosek bo nie rozumiem? Że według numeracji klasycznej a nie S,M,L i XL, ten rower ma rozmiar 59-60 mniej więcej. Możesz sam to zmierzyć - połóż kij czy miarkę równolegle do podłoża od środka górnej części główki ramy do środka rurki sztycy - tak jak linia B na rysunku. Odcinek od środka suportu do punktu odcinka B na sztycy da ci wymiar ramy. Edytowane 21 Marzec 2019 przez drozda Odnośnik do komentarza
SzpiceR Napisano 21 Marzec 2019 Udostępnij Napisano 21 Marzec 2019 1 godzinę temu, drozda napisał: Oznaczenia rozmiarów rowerów przy slopingu to jest efektywna długość rury podsiodłowej czyli jak na rysunku A + odcinek do początku odcinka B a nie rzeczywista jak w tym przypadku 560. Nie ma takiego pojęcia jak efektywna długość rury podsiodłowej. Masz tylko efektywną długość rury górnej/poziomej i sloping czy jego brak nie ma tu żadnego znaczenia. Swoją drogą każdy producent oznacza swoje rozmiary jak chce i wcale nie musi się to pokrywać rzeczywistą długością jakiegokolwiek odcinka na ramie. A co do tematu - to raczej kwestia Twojego wytrenowania/rozciągnięcia. Pojeździj kilka razy i nie będzie problemów, organizm musi się dostosować. 1 Odnośnik do komentarza
drozda Napisano 21 Marzec 2019 Udostępnij Napisano 21 Marzec 2019 (edytowane) 18 minut temu, SzpiceR napisał: Nie ma takiego pojęcia jak efektywna długość rury podsiodłowej. Czyżby ? : https://www.bikecad.ca/effective_seat_tube_length https://geometrygeeks.bike/understanding-bike-geometry Efektywnych długości zarówno rury górnej jak i podsiodłowej używa się właśnie przy porównywaniu ram z różnymi kątami slopingu. Edytowane 21 Marzec 2019 przez drozda Odnośnik do komentarza
SzpiceR Napisano 21 Marzec 2019 Udostępnij Napisano 21 Marzec 2019 4 minuty temu, drozda napisał: Czyżby ? : https://www.bikecad.ca/effective_seat_tube_length https://geometrygeeks.bike/understanding-bike-geometry Oki, jest, zwracam honor. Nie zmienia to jednak faktu, że kompletnie o niczym nie mówi. Odnośnik do komentarza
drozda Napisano 21 Marzec 2019 Udostępnij Napisano 21 Marzec 2019 Ależ właśnie dużo mówi. Mając wzorcowy klasyczny rower bez slopingu jako punkt odniesienia , możemy na podstawie tych wymiarów przypuszczać czy rower będzie dobry do wzrostu i przekroku. Wiadomo że nie będzie to idealnie dokładne , ale da jakąś podstawę. Odnośnik do komentarza
Zajop Napisano 21 Marzec 2019 Udostępnij Napisano 21 Marzec 2019 4 godziny temu, Malajonez napisał: Da się podnieść kierownicę w jakis sposób? Wydaje mi się że to mogłoby pomóc. To prawda - wydaje się. Mi się za to wydaje (i potwierdzam to swoim doświadczeniem), że postawa na rowerze taka jak na krześle wcale nie jest wygodna (bo o tym że nie jest wydajna chyba nie ma sensu pisać). Przy mniejszym kącie nachylenia pleców musimy bardziej wyciągać ręce do przodu. Powoduje to napięcia właśnie w dolnej części pleców (bo mięśnie pleców "pchają" tyłek do tyłu żeby nie spadł z siodełka). Każdy rower jest inaczej zbudowany. Rower szosowy wymaga pochylonej sylwetki - wtedy jest i wygodniej i szybciej. Wcześniej pisałem, że ręce mają "luźno" leżeć na kierownicy, ale jakiś ciężar ciała mają przenosić na rower. Ważne żeby po całym ustawianiu kierownicy nie ciągnąć, tylko się na niej wspierać. Odnośnik do komentarza
Argi Napisano 25 Marzec 2019 Udostępnij Napisano 25 Marzec 2019 Wg mnie rozmiar roweru jest OK. Zależy jeszcze jaki mas przekrok. Problemem jest najpewniej dosyć ogresywna geometria tego roweru oraz Twoje nieorzygotowanie do takiej pozycji. Przy takim rozmiarze ramy wygodne szosówki maja główkę ramy ok. 220mm. Każdy centymetr różnicy to przecież kierownica niżej o ten centymetr w stosunku do siodła. Przy dużym chłopie to już czuć, zwiększają się również naciski na dłonie i nadgarstki. Wszystko zależy jeszcze od przekroku, bo sam wzrost to nie wszystko. Jednakże jestem pewien, że ten rower nie jest dla Ciebie zbyt mały. A na fotkach każdy normalnie zbudowany chłop ponad 190cm wygląda ...ch.. zabawnie :)))) W dniu 21.03.2019 o 14:07, nctrns napisał: Dla 192cm wzrostu poleca się rowery z górną rurą 60-62cm. 56 to Dla kogoś w okolicach 180cm Nie mam pojęcia skąd takie dane. Te 60-62 cm często biorą się z burdelu w rozmiarówce róznych producentów. Owszem, miałem Bullsa 60, ale efektywną miał 58 i było idealnie. Mam 194 cm wzrostu, przekrok 97 cm i kolejny rower z efektywną rurą ok. 58 cm. Na ramie 62 cm umarłbym na pierwszej wyprawie. Odnośnik do komentarza
norbi Napisano 26 Marzec 2019 Udostępnij Napisano 26 Marzec 2019 Witam mam pewien problem z wyborem rozmiaru do roweru triban RC 500 mam 190 cm wzrostu i 91-92 długość wewnętrznej strony nogi co wybrać L czy XL. Odnośnik do komentarza
Malajonez Napisano 1 Kwiecień 2019 Autor Udostępnij Napisano 1 Kwiecień 2019 Dobra panowie troszkę zamulilem, jednak już wracam. Wklejam foty "przy ścianie" żebyście mogli ocenić pozycje. Zapytam jeszcze - od czego zacząć? Chodzi mi tu o poprawienie pozycji. Najpierw wyżej siodło? Potem ewentualnie co zmieniać? Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi