Tygr Opublikowano 20 Marca 2019 Opublikowano 20 Marca 2019 Co zabrać ze sobą na jednodniowe wycieczki rowerowe po lesie, rekreacyjna jazda. Pytam o rzeczy typowo rowerowe. Aktualnie mam: pompkę na co2 łatki samoprzylepne tarka do opon łyżki 2szt 36g co2, dętka pompka 8 barów (koła max 4.5bar) multitool rowerowy (imbusy, śrubokręt gwiazdkowy, skuwacz do łańcucha) trytytki. spinka do łańcucha
revolta1 Opublikowano 20 Marca 2019 Opublikowano 20 Marca 2019 Nie wystarczy tylko pompka ? A nie dwie pompki w tym jedna na co2 do tego dodatkowe naboje itd ? Niepotrzebny cieżar. Z tym hakiem to poważna sprawa sam sie zastanawiam czy nie zakupić i wozić z sobą 1
Gość Opublikowano 20 Marca 2019 Opublikowano 20 Marca 2019 Szczególnie jak smigasz gdzieś daleko gdzie nie ma ludzi lub po górachMiałem przypadek raz kij mi się wpątał w przerzutke co wykrzywilo hak nie dało się jechać, dobrze że byłem nie daleko 10 km od domu połowa pod górkę z górki gitara i na prostymProponuję też multitol ale ze skuwaczemPompka jedna wystarczy i dętką oraz łatki gdyby wszytko inne zawiodło
trollu Opublikowano 20 Marca 2019 Opublikowano 20 Marca 2019 ja zawsze biorę bidon z wodą i jakiś baton czy banana trochę lekkoduch ze mnie. Ale 2 razy już pchałem rower jak zaciągnął łańcuch i drugi raz - jak go zerwałem. Sama spinka może nie wystarczyć - to tylko zewnętrzne ogniwo. Fakt, że można wyciąć więcej i na nieco krótszym łańcuchu awaryjnie gdzieś dojechać ale jak jest opcja - można wozić ze sobą wewnętrzne i zewnętrzne ogniwo 1
Michal_Jura Opublikowano 21 Marca 2019 Opublikowano 21 Marca 2019 We wszystkich rowerach którymi jeżdżę dalej niż "do sklepu po bułki" obowiązkowo saszetka podsiodłowa z : - zapasową dętką, - łatkami samoprzylepnymi w kilku rozmiarach, - spinka do łańcuch, - podstawowe imbusy, - trtytytki i jakieś chusteczki/szmatka, - w MTB zapasowy hak. Oczywiście mała pompka na ramie, łapię kapcia to mając czas najpierw łatam dętkę. Dopiero jak jest ciemno, rower ostro zabłocony itp to zmieniam na zapas. Przy dalszych wyjazdach skuwacz do łańcucha jeszcze dochodzi. W trekingu mam łyżki do opon, w MTB od samego początku zamiast łyżek używam zacisków do kół.
revolta1 Opublikowano 21 Marca 2019 Opublikowano 21 Marca 2019 (edytowane) Tu taki niezbednik jednodniowy raczej woze caly czas przy sobie w podsiodlowce. Czyli jak wyzej Multitool Detka Łatki Pompka Trytki Łyzki Skuwacz Spinka To mam zawsze A dodatkowo jak nie wiem kiedy wroce zakladam mala torbe na kiere i mam telefon tam i powerbank. Torba pod ramę i wiatrowka żarcie batony oświetlenie dodatkowe i jazda Edytowane 5 Maja 2019 przez revolta1
-AdamG- Opublikowano 27 Marca 2019 Opublikowano 27 Marca 2019 Bardzo ważne: zabieram chusteczki higieniczne, nigdy nie wiadomo czy w lesie mi się nie zachce dwójeczki... Dodatkowo oczywiście picie, kamizelkę odblaskową, 5 zł na ewentualne picie, myjkę bezdotykową i powerbank, żeby można było zadzwonić po pomoc w razie czego.
Książę z Bajkiem Opublikowano 27 Marca 2019 Opublikowano 27 Marca 2019 Ja tam staram się zabierać głównie... . . . . . . szczęście 😉 Można mieć tonę sprzętu ze sobą a pech sprawi, że np. złamiesz klucz do zapięcia a rower przypięty pod sklepem albo dosyć niefortunnie zahaczysz o gałąź i rozprujesz sobie spodenki 😉 1
Fimala Opublikowano 27 Marca 2019 Opublikowano 27 Marca 2019 Zabieracie tych gratów jakbyście conajmniej na wyprawe 500km+ jechali. 3
revolta1 Opublikowano 27 Marca 2019 Opublikowano 27 Marca 2019 Godzinę temu, Fimala napisał: Zabieracie tych gratów jakbyście conajmniej na wyprawe 500km+ jechali. Wszystko praktycznie wchodzi w podsiodłówkę która wozi sie zawsze
Michal_Jura Opublikowano 27 Marca 2019 Opublikowano 27 Marca 2019 41 minut temu, Fimala napisał: Zabieracie tych gratów jakbyście conajmniej na wyprawe 500km+ jechali. Wiesz, nie wszyscy mieszkają w centrum świata. Są takie miejsca w naszym kraju gdzie komunikacja publiczna istnieje mocno iluzorycznie ( jeżdżą busiki do których z rowerem się nie wepchniesz, albo pociąg z x przesiadek jedzie pół dnia mimo że miasta w sąsiednich województwach), nie ma sklepów rowerowych/mobilnych serwisów, może ktoś nie ma możliwość zadzwonić w każdym momencie by ratunek się zjawił itd. Wiadomo że może zdarzyć się awaria poważniejsza, ale zazwyczaj to właśnie przebita dętka, zerwany łańcuch (już dwa razy, fakt że dawno dawno temu, się parę km musiałem przejść bo akurat strzelił a pojechałem bez niczego tylko na wieczorną pętelkę po okolicznych górkach ), zerwana linka - z tym mając to co wyżej bez problemu się temat ogarnia. Co kto lubi, lecz warto pamiętać o starej maksymie - lepiej nosić niż prosić... 1
zero Opublikowano 27 Marca 2019 Opublikowano 27 Marca 2019 6 godzin temu, Fimala napisał: Zabieracie tych gratów jakbyście conajmniej na wyprawe 500km+ jechali. W zasadzie taki sam zestaw będzie dobry na 50, 500 i więcej. Generalnie zależy to od tego jak kto lubi - jakie ma podejście, jak jeździ, jaki ma sprzęt i jakie ma do niego zaufanie. To bardzo indywidualna kwestia, niektórym wystarczy karta kredytowa. Zawsze zabieram b. dużo szpeju, jeżdżę przeładowany, ale mam "wszystko" - tak mi się wydaje Odpowiadając na pytanie: to co wyżej i koniecznie "kilka złotych" oraz oświetlenie, niezależnie od planów na powrót. P.s. Nie ruszam bez hamaka
GrochowaMTB Opublikowano 27 Marca 2019 Opublikowano 27 Marca 2019 To co koledzy napisali, ale do tego cienka kamizelka aby w razie zmiany pogody czy jakiś problemów nie przemarznąć. Mały powerbank też się przyda.
Andrzej Sawicki Opublikowano 27 Marca 2019 Opublikowano 27 Marca 2019 Dodałbym dwie rzeczy, które były mi już potrzebne: apteczka z więcej niż małym plastrem (miałem, połatałem się) i dowolny multitool z kombinerkami albo minikombinerki (potrzebowałem, a jeszcze nie miałem, był telefon do brata po "taxi").
pavello Opublikowano 26 Kwietnia 2019 Opublikowano 26 Kwietnia 2019 - Rękawiczki cieniutkie z apteki aby sobie rąk nie uwalić, kiedy coś się zepsuje - W opakowaniu po szkłach kontaktowych mam emulsję przeciwsłoneczną i coś do ust - Izotonik w tabletkach - w małym sklepie wodę kupić łatwo, izo o znośnym składzie już nie
Rekomendowane odpowiedzi