Skocz do zawartości

Bezsenność

Agatkabb

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy ktos tutaj równiez zmaga się z bezsennością? Czy macie jakieś podpowiedzi co jest na to skuteczne? 

Opublikowano

Nie uwierzysz, ale rower :D wróć zmęczona zjedz coś na regenerację, weź prysznic i zaśniesz jak niemowlę ;) Zmęczona, dotleniona i szczęśliwa :)

Opublikowano

Ja bym tylko dodał, że na sen to dobrze robi raczej przejażdżka o niezbyt dużej intensywności, co najwyżej długa. Interwały albo konkretny wyryp to wylew różniastych hormonów, gastrofaza i ze spania nici..

Opublikowano

Jeśli Twój tryb zycia jest normalny tzn. Jesteś aktywna w ciągu dnia, a w nocy śpisz (bo są przypadki dokładnie odwrotne) oraz jeśli bezsennosć pojawiła się nagle, to poniżej kilka pomysłów:

- Zwróć uwagę na to co i kiedy przed snem zjesz. Nie kładź się spać nacczo, ale także unikaj wszystkich produktów, które podbijają cukier we krwi. Stawiałby tu bardziej na produkty białkowe,

- podobno przed snem nie należy spożywać napojów gazowanych oraz pić herbaty,bo ona również pobudza. Za to, jeśli nie ma przeciw wskazań, szklanka ciepłego mleka będzie ok.,

- Czasem na dobry sen pomaga zmęczenie fizyczne, a czasem może ono przeszkadzać, ponieważ organizm jest zbyt mocno pobudzony i przed snem potrzebuje dużo więcej czasu na wyciszenie. Wszystko zależy od konkretnej osoby,

Opublikowano

Chciałem właśnie napisać, że ostatnio pomaga mi zasnąć ....... książka. Kiedyś oglądałem film czy seriale do powiedzmy 23 i chciałem po oglądnieciu zasnąć. Nie dało się, teraz od 22 książka i ok 22:45-22:50 oczy się męczą i same chcą się zamknąć do snu. Oczywiście od 20 zero jedzenia, a wcześniej jakiś ruch.

Opublikowano
3 godziny temu, Agatkabb napisał:

Czy ktos tutaj równiez zmaga się z bezsennością? Czy macie jakieś podpowiedzi co jest na to skuteczne? 

U mnie jest to wczesne wstawanie - wstając regularnie w okolicach szóstej rano wieczorami po prostu chce się spać. Dodatkowo czasem tabletka melantoniny :)

Opublikowano

Polecam seans w saunie na bezsenność. Mi po saunie śpi się świetnie.

Poza tym wstaje codziennie koło 3:30. To mój lek na bezsenność:-P

Opublikowano (edytowane)
W dniu 19.03.2019 o 10:32, Agatkabb napisał:

Miałem problem z zasypianiem przez ok 3 lata. I wpadłem w tabletki. Piekielne 3 lata. W tamtym roku wyszedłem. Bardzo ciężko po tym się wychodzi. Zdarzyło i zdarza się że zasypiam o 23 i wstaje o 4 i potem znowu ok 6-7 zasypiam i wstaje o 12. Ale ogólnie wracam do spokojnego snu. Teraz jeśli mam problem to raczej wina przetrenowania. Dlatego pilnuje treningów by były w miarę spokojne. No czasem nie są :D Odradzam wszelkie tabletki. Wszelkie!!!! Postaraj się wyciszyć parę godzin przed snem. Ja słucham audiobooków, muza jest również wskazana. Tylko nie Behemot no chyba że się przy niej wyciszasz :D Nie popijaj kawy popołudniu. Nie jedz ciężkiego jedzenia wieczorem. Weż ciepły prysznic. Trochę ćwiczeń rozciągający tylko bez szpagatów. Wywal wszystkie złe mysli. Wywietrz pokój i kładż się. Nie przejmuj się że kulasz się po łóżku.,wyluzuj, wycisz. Powalcz. I nie idż na skróty. Takiej drogi nie ma. 

Opera Zdjęcie_2019-03-20_150151_www.poradnikzdrowie.pl.jpg Edytowane przez carrera51
Opublikowano
19 minut temu, Zbyszek.K napisał:

Nic dodać nic ująć...najważniejsze to się przed snem wyciszyć. Osobiście nie miałem i nie mam problemów z zasypianiem ale to chyba przez cechy charakteru...nie ukrywam że czasem mam problem z zaśnięciem ale to bardzo sporadyczne "wybryki" i na własne życzenie. ;) 

Zastosuj się do powyższych wskazówek @carrera51  i będzie dobrze. :) 

@Zbyszek.K u mnie już luz. Tak jak pisałem , czasem śpię na raty. Biegające myśli :D 

Opublikowano
W dniu 19.03.2019 o 11:32, Agatkabb napisał:

bezsennością

Mi pomaga dobry trening na siłowni.
W szybkim zasypiania pomaga też jakiś napój dla dorosłych w małej ilości (1 max 2 dawki) ale pogarsza jakość snu.
możesz też kupić melatoninę w aptece, ale to na krótką metę.

Opublikowano

Makowin se zaparz :). A tak serio to szklanka melisy - ziółka prosto od matki natury a nie jakieś przetworzone tabletki. Oczywiście z umiarem i na krótką metę. Do tego mało fascynująca książka np. "Dzieła wybrane" Lenina. Zadbaj o odpowiednią temperaturę w sypialni - ponoć optymalna do dobrego snu to 15-17 stopni.

Opublikowano
3 godziny temu, Medzamir napisał:

Makowin se zaparz :). A tak serio to szklanka melisy - ziółka prosto od matki natury a nie jakieś przetworzone tabletki. Oczywiście z umiarem i na krótką metę. Do tego mało fascynująca książka np. "Dzieła wybrane" Lenina. Zadbaj o odpowiednią temperaturę w sypialni - ponoć optymalna do dobrego snu to 15-17 stopni.

@Medzamir Lenin lepszy :D 

comment_WuhDpKoabTr8FwSB7vA4yZTJfCIV5hvs,w400.jpg
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Czytałem, że w jakiś badaniach naukowych udowodnili, że sok z wiśni jest dobry na bezsenność, tak samo jak migdały czy orzechy. Kiedyś na bezsenność jak się młodym było to mama ciepłe mleko podawała i sen jakoś sam przychodził. 

• 1 rok później...
Opublikowano (edytowane)

Może spróbuj zająć czymś swoją głowę?

Telewizja w tle, jakiś film na laptopie.

Spróbuj posłuchać dźwięków, które lubisz tak jak np: szum morza, deszcz uderzający o parapet (sam takie playlisty na YT)

Jestem pewnie, że znajdziesz jakiś sposób!

Nie możesz skupiać się na samej myśli o tym, że musisz zasnąć bo jeżeli ta Cię stresuje- to ze wszystkich planów, sposób, które tutaj podali Ci ludzie: nic nie wyniknie.

Spróbuj też tabletek nasennych, czy po prostu popisz z kimś dopóki nie będą zamykały Ci się oczy.

Podstawą jest żebyś czuła się bezpiecznie, więc spróbuj też w taki sposób zorganizować sobie miejsce gdzie śpisz, abyś czuła, że jest tam przytulnie i nie masz się czego bać.

https://avigon.pl/obszary-wsparcia/bezsennosc

Poczytaj sobie o tym tutaj

Edytowane przez starmilks
Opublikowano

Ja siedzę tak długo aż czuje że mnie odcina, po ostatniej akcji w pracy z powodów okropnego bólu głowy po fatalnej wywrotce i przyjmowaniu "Tramal".I Wizji straty pracy gdzie tak się starałem by się dostać. Nie przyjmuje żadnych leków, czy to na kaszel ,przeziębienie ,bóle czegokolwiek.. Po prostu nie i jeszcze raz nie.

Opublikowano

U mnie leczenie się z bezsenności to był długi proces. Strasznie dużo pracowałam, do tego stres i w nocy spałam może ze dwie-trzy godziny, dramat. Poszłam do lekarza i zaczęłam najpierw zmieniać powoli mój tryb życia, 8 h pracy i nie przenoszenie jej do domu, na koniec dnia ciepła kąpiel z olejkami i do spania. Musiałam też kupic nowy materac, tym razem z prawdziwego zdarzenia (piankowy, medyczny) i to wszystko razem zaczęło mi pomagać.

olejki: https://kasiaraw.pl/pl/p/NA-DOBRY-SEN/101 - lawendowy

materac: Hilding Rumba

Pozdrawiam

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
W dniu 1.10.2020 o 10:51, listopadowa napisał:

U mnie leczenie się z bezsenności to był długi proces. Strasznie dużo pracowałam, do tego stres i w nocy spałam może ze dwie-trzy godziny, dramat. Poszłam do lekarza i zaczęłam najpierw zmieniać powoli mój tryb życia, 8 h pracy i nie przenoszenie jej do domu, na koniec dnia ciepła kąpiel z olejkami i do spania. Musiałam też kupic nowy materac, tym razem z prawdziwego zdarzenia (piankowy, medyczny) i to wszystko razem zaczęło mi pomagać.

olejki: https://kasiaraw.pl/pl/p/NA-DOBRY-SEN/101 - lawendowy

materac: Hilding Rumba

Pozdrawiam

Jeśli chodzi o ten materac to chciałabym wiedzieć czy ta "Rumba" udźwignie większą wagę- powyżej 100 kg?

Opublikowano
W dniu 29.09.2020 o 12:37, starmilks napisał:

Może spróbuj zająć czymś swoją głowę?

Często to działa w drugą stronę xD

5f66f7c013319_p.thumb.jpg.585de6352806985269d5f453bebdc446.jpg

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

W przypadku poważnych problemów z bezsennością należy udać się koniecznie do lekarza. Bezsenność towarzyszy wielu chorobom: m.in. nerwicom, depresji. Często nie dopuszczamy do siebie myśli że i nam mogło się coś takiego przytrafić. Tak jak może przytrafić nam się przeziębienie, grypa, wrzód żołądka tak samo jakaś choroba związana z psychiką. Na pewno nie należy kombinować na własną rękę z tabletkami. Co można zmienić samemu to już zostało napisane: odstawić kofeinę (potrafi rozregulować nastrój) - z rana również, 8 h praca, nie brać pracy do domu, ograniczyć smartfon i komputer, koniecznie odstawić gry komputerowe !, skromny posiłek przed 20-tą, książka na wieczór, regularny ruch na świeżym powietrzu, sport ale bez katowania się ! - ma być przyjemny, nie siedzieć w domu - spotykać się z ludźmi.

• Lubię to! 1
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano

Bezsenność bezsenności nie równa. 

Jeżeli to jest lekki przypadek, który trwa tydzień - dwa to moze te podawane przez was metody pomogą. 

Jeżeli problem trwa długo, to polecam udać sie do dobrego psychiatry który moze zaproponować leki i zlecić badania. I rozważyć udanie się do Kliniki Snu - to placówki w szpitalach gdzie kompleksowo bada sie przebieg snu za pomocą różnych narzedzi - polisomnografu, EEG, saturacji, napiecia mieśniowego itd. 

Bezsennosć to jest powazny problem medyczny, mix czynników somatycznych i psychologicznych. 

Przestrzegam również przed samodzielnym zażywaniem różnych substancji ziołowych i suplementów bez recepty (tzw. OTC) przez dłuższy czas. Każda substancja czynna wprowadzana do organizmu ma określone działania uboczne i zwlaszcza interakcje z lekami. 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)
W dniu 19.03.2019 o 12:46, tadzikpl napisał:

Ja bym tylko dodał, że na sen to dobrze robi raczej przejażdżka o niezbyt dużej intensywności, co najwyżej długa. Interwały albo konkretny wyryp to wylew różniastych hormonów, gastrofaza i ze spania nici..

Dokładnie, mocny wysiłek na wieczór nie pomaga, miałem kiedyś treningi na 20 i kończyły się ok 22, pot się lał litrami, było ostro, po takich akcjach oczy w sufit a do pracy jak trup.

Tak jak piszą, jeśli jest to od dłuższego czasu, to lecieć do lekarza, przyczyn może być bardzo dużo i może być to niebezpieczne, np można mieć rożnego rodzaju robactwa i pasożyty w jelitach, które ciągle działają ale my tego nie czujemy, zarobaczony organizm, a jeśli tak jest może dojść do tego że większość witamin z pokarmu nie trafia do naszego organizmu co może się skończyć tragedią, taki stan można rozpoznać po tym że cały czas oddajemy bardzo rzadki kał, jeden z tysiaca problemów bezsenności, też słabo sypiałem i kiedyś trafiłem na taki  artykuł szukając rozwiązania na moją bezsenność.

Ktoś pisał o melatoninie, widziałem wypowiedź pewnego lekarza na zapytanie czy melatonina pomaga na bezsenność, odpowiedział że może pomóc np na zmianę czasu, gdy nasz zegar się rozjedzie, ale powiedział że jeśli coś jest nie tak z organizmem, to żadna melatonina czy ziółka nie pomogą, po prostu nie zadziała w takich przypadkach.

Edytowane przez Ishrafil
  • 9 miesięcy temu...
Opublikowano (edytowane)

Również miałem ten sam problem we wrześniu październiku 2021. Pojawiło się nagle i prawie zakończyło utratą pracy, bo nie byłem w stanie funkcjonować po 2-3 nieprzespanych nocach pod rząd. Musiałem brać urlop na telefon.

Nie pomagały żadne specyfiki na bezsenność reklamowane w TV. Dopiero pilna wizyta prywatna u psychiatry i leki przyniosły efekt.

Dodam jeszcze, że zbiegło się to w czasie z drugą dawką szczepionki. Bezsenność pojawiła się jakieś dwa miesiące po jej przyjęciu. Nie jestem antyszczepionkowcem, ale dlaczego o tym wspominam? Mam znajomego który miał podobne problemy po przyjęciu trzeciej dawki, a wcześniej podziwiałem go, że potrafi zasnąć zawsze i wszędzie

Edytowane przez beskidbike
  • 8 miesięcy temu...
Opublikowano

Dla mnie na bezsenność najlepsza jest aplikacja intu - jakieś medytacje tam są, ale nie wiem dokładnie, bo zawsze zasypiam. Wersja darmowa wystarczy. Gościu mówi powoli, niskim głosem i robi bardzo długie pauzy. Ustawiam cichutko, żeby musieć się wsłuchać ... 100% skuteczności

• 1 rok później...
Opublikowano

Zdrowy sen to bardzo złożona kwestia. Na bezsenność może wpływać wiele, wiele czynników... Polecam książkę "Tak działa mózg. Jak mądrze dbać o jego funkcjonowanie" - cała jest świetna, ale warto się skupić zwłaszcza na rozdziałach dotyczących spania. No i wizyta u lekarza także nie zaszkodzi :) Nie znając tematu szerzej - ciężko coś doradzić.