bbc Opublikowano 18 Marca 2019 Opublikowano 18 Marca 2019 Czy w tym amortyzatorze (XCR Air LO DS) możliwe jest założenie blokady z manetki? I jak to wygląda od strony technicznej (czy trzeba mocno ingerować w amortyzator)? No i jak wygląda sprawa wyboru samej manetki (chodzi też koszty). Przymierzam się do zakupu roweru dla syna i ma on właśnie taki amor ale z blokadą z korony. A wolałbym jednak manetkę. Będę wdzięczny za pomoc.
Kruk Opublikowano 18 Marca 2019 Opublikowano 18 Marca 2019 Wydaję mi się że się da ale wiąże się to albo z wymianą tłumika całego albo z jakąś jego modernizacją. Niech sie Activia wypowie On się zna na Suntourach, możesz PW mu napisać, szybciej odpowie.
Gość Opublikowano 18 Marca 2019 Opublikowano 18 Marca 2019 Oczywiście, że da się to zrobić ale jak zauważył kolega wyżej wymaga to wymiany tłumika. Sam sobie odpowiedz czy Ci się to kalkuluje.
ACTIVIA Opublikowano 18 Marca 2019 Opublikowano 18 Marca 2019 Cały zestaw, czyli kartridż, manetka, mechanizm, Korek ze śrubami to koszt ze 350-400zł 1
Kruk Opublikowano 18 Marca 2019 Opublikowano 18 Marca 2019 Ooo i proszę fachowa odpowiedź tak jak myślałem. Także masz już wszystkie informacje decyzja należy do Ciebie
bbc Opublikowano 18 Marca 2019 Autor Opublikowano 18 Marca 2019 Bardzo dziękuję za odpowiedzi (szczególnie Tobie @ACTIVIA za wyczerpującą wycenę). Wygląda na to, że lepiej pomyśleć o wymianie amortyzatora niż o dokładaniu manetki. A przy okazji orientuje się ktoś ile waży ten amor w rozmiarze 26"?
Kruk Opublikowano 18 Marca 2019 Opublikowano 18 Marca 2019 Jak o 26 chodzi to polecam ten amor: https://allegro.pl/oferta/nowy-rock-shox-sid-26-manetka-9-mm-tapered-7432528467
bbc Opublikowano 19 Marca 2019 Autor Opublikowano 19 Marca 2019 Dzięki @Kruk, ale rower jest jaki jest. Jeżeli podejmę decyzję o wymianie amortyzatora to wezmę pod uwagę sida (choć cenowo jest trochę poza zasięgiem). No i musiałby być z prostą rurą. Narazie chciałbym wiedzieć jak z wagą tego suntura.
Kruk Opublikowano 19 Marca 2019 Opublikowano 19 Marca 2019 Wiesz 1000 za sida to prawie darmo Ja wiem że to 26 ale brałem od tego faceta amor i było wszystko miodzio. Aaa prosta rura fakt problem bo jak nie to adaptersterów pod tapered: https://www.centrumrowerowe.pl/stery-cane-creek-40-series-zs44-ec44-pd10209/ Oczywiście jak masz Pół- zintegrowane stery.
Gość Opublikowano 19 Marca 2019 Opublikowano 19 Marca 2019 Porozglądaj się za Raidonem lub Reconem. Raidon jeśli szukasz możliwie najlepiej i najtaniej a Recon jeśli szukasz możliwie najlepiej, najtaniej i z serwisowalnym tłumikiem.
bbc Opublikowano 20 Marca 2019 Autor Opublikowano 20 Marca 2019 Właśnie zajrzałem na alledrogo i wychodzi, że ten SID wcale nie jest dużo droższy od Recona. Jestem zaskoczony. Muszę koniecznie ustalić wagę tego XCRa bo może faktycznie wpadnie SID.
Gość Opublikowano 20 Marca 2019 Opublikowano 20 Marca 2019 SID bedzie lzejszy od XCRa napewno. SID to amor mocno odchodzony z mysla o ściganiu.
Kruk Opublikowano 20 Marca 2019 Opublikowano 20 Marca 2019 To jest pewne SID ten waży około 1500gram. Tak jak Przeluka piszę on jest mocno wylajtowany, Reba pod 26 też około 1550 gram waży
Rekomendowane odpowiedzi