Skocz do zawartości

Pedały podwójne SPD+platforma

Eddek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 godziny temu, Vihrru napisał:

- PD-M324;
- PD-EH500;

W EH500 masz większą platformę (znaczy większej powierzchni), M324 od strony platformy jest jak prosty pedał MTB i w miękkim obuwiu będzie ci na pewno mniej wygodnie niż na EH500, bo będą się bardziej punktowo wbijać w podeszwę. Jak rozważasz jazdę w sandałach/trampkach/adidasach, to Eh500 będą lepsze, jak "cywilne buty" to będą glany/treki/robocze/rowerowe bez bloków, to M324 też oblecą.

I mimo wszystko rozważyłbym to, co napisał @mareq. Sam kupiłem EH500, bo zakładałem, że SPD jak będę chciał polatać, a platforma, jak będzie trzeba skoczyć na miasto coś załatwić. Życie pokazało, że w ciągu 3.5kkm i pół roku z platform skorzystałem dosłownie dwa razy - jak musiałem oddać auto na warsztat i później je zabrać - w sumie może 10km. Przez resztę czasu jeździłem w SPD i nawet jak musiałem skoczyć gdzieś na rowerze, to zakładałem buty SPD, bo w moich bloki się nieźle licują z podeszwą i nie przeszkadzają w chodzeniu. Natomiast komfort wpinania się, gdy nie musisz ustawiać pedału za każdym razem jest ogromny. W kosztach też wychodzi podobnie, bo takie M520 dostaniesz w Declu za stówkę, do tego platformy za kolejne 50-60zł i wyjdzie ci M324, tyle, że z większą platformą, którą masz na pedałach tylko kiedy jest faktycznie niezbędna. Jedyny minus tego rozwiązania, to fakt, że w komplecie z M520 dostaniesz bloki SH51, które są mniej wybaczające niż SH56 dołączane do EH500 i M324.

• Lubię to! 1
  • Pomógł 1
Opublikowano

buty mtb mają małe bloki i schowane w podeszwie więc poza twardą podeszwą - delikatnie stukają i tyle. Ja też jak odstawiałem auto do mechanika to rower na dach, buty do bagażnika. Raz jechałem autem w M089 i blok mi nieco przeszkadzał przy sprzęgle xD jak ktoś ma automat i pedał gazu z podłogi jak np BMW to nawet w butach spd się obleci ;)

Opublikowano
3 godziny temu, trollu napisał:

Raz jechałem autem w M089 i blok mi nieco przeszkadzał przy sprzęgle xD

Przy MT5 jest luksus, jak jazda w niskich trekach mniej więcej ;) W sumie moje MT5 z blokami stukają najbardziej na schodach, ale bloki mam na max do przodu wysunięte, jakby były cofnięte to prawie w ogóle nie byłoby ich słychać :D

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano (edytowane)

Ja też kiedyś myślałem, że takie pedały będą ok. Kupiłem jednak inaczej: spd dwustronne i nakładki platformowe. Zrobiłem tak może z 10 km i zdjąłem nakładki. Dzięki temu mogę się szybko wpiąć niezależnie od tego jak jest pedał obrócony. Takie nakładki to bardzo dobre rozwiązanie jak chcesz zachować pewną uniwersalność i móc okazjonalnie pojeździć w cywilnym obuwiu.

Edytowane przez mareq
  • 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Cześć, szukam pedałow SPD z platformą do roweru MTB, tak abym mógł kprzystać rownież ze zwykłym obuwiem. To są moje pierwsze wpinane pedały, także szukam takich ktore są bezpieczne i łatwo sie wypinające. Co sądzicie o shimano EH500? Ponoć mają dobre opinie. Czy pedały SPD z platformą rożnia sie czymś w sposobie/odczuciu jazdy od zwykłych SPD?

Jakie dobrać najlepiej do tego buty? na co zwracać uwage?

Opublikowano

Jak o kimś mówi się, że jest najlepszym kierowcą wśród kucharzy i najlepszym kucharzem wśród kierowców to w rzeczywistości jest do d... (bani). Na twoim miejscu zdecydowałbym się na albo na platformy albo na espedy. Zależy od własnych preferencji i stylu jazdy. No ale to tylko moje skromne zdanie.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Zastanawiam się nad pedałami rozważanymi w tym wątku i mam pytanie czy na tych PD-EH500 https://bike.shimano.com/pl-PL/product/component/shimano/PD-EH500.html na stronie platformy stopa nie będzie się ślizgać (wygląda na dość gładką)? Rozumiem, że but mają blokować te piny. Pytanie jak z ich żywotnością, przetrwają tyle co same pedały, je się w ogóle wymienia? 

I czy w butach spd po stronie tej platformy z pinami da się jeździć? Np. polecane w wielu miejscach SH-M089 https://www.decathlon.pl/buty-na-rower-mtb-m089-id_8324902.html . Swoją drogą jaki model jest następcą tych butów? Bo są już od kilku lat nieprodukowane.

Myślałem nad:

ME301 https://shop.pearlizumi-eu.com/pl-pl/meska-odziez-buty-mtb/shimano-buty-me301-ltd-43-black-gold-eshme301mgl17s43000

ME300 https://kastor-bike.pl/Buty-Shimano-SH-ME300-Czarno-Biale-roz-45 (te 301 i 300 różnią się tylko kolorem?)

lub ME4/ME5  

Będzie się w nich chodziło równie wygodnie co w tych M089?

Opublikowano

W proponowanym zestawieniu platform spd zabrakło  faworyzowanych przeze mnie, a mało popularnych PD-T421 .  Wg mnie są ukierunkowane na włóczęgę i turystykę, i idealne nadają się do jazdy w każdych butach. Jeśli komuś pasuje wygląd i ich przeznaczenie to można się nad nimi pochylić.  Do tej pory jeżdżę w shimano 535  mają z 80tyś .

nigdy nie rozbierane , ale metalowe zaczepy bloków  (nie bloki) są wytarte i już mniej trzymają. W  spd bez platform da się jeździć w zwykłym obuwiu , a nawet w sandałach.

Jest jeden warunek, jedziemy po płaskim , bo przy mocniejszym nacisku stopa nieco boli. Skutek uboczny takiej jazdy to zniszczona podeszwa butów przez zaczepy spd. 

Opublikowano
12 godzin temu, Dziewiątka napisał:

I czy w butach spd po stronie tej platformy z pinami da się jeździć?

Dać się da, ale butów spd piny nie będą dobrze trzymać. Piny mają wchodzić w płaską i miękką podeszwę, a buty spd mają twardą podeszwę z twardym bieżnikiem/klockami i po prostu mogą się ześlizgiwać .

• 7 miesięcy temu...
Opublikowano (edytowane)

Krótka dopytka w temacie - od 2019r, kiedy autor pytał, nikt nie wymyślił pedałów domyślnie ustawiających się jedną konkretną strona do góry?

Mam PD T400 i w sumie nic mi w nich nie brakuje. Aale. Jeżdżę 90% po asfalcie, 7% po szutrze i 3% w terenie. No i w terenie jest kicha z tym spd, tam chciałbym mieć platformy. Przy czym, jeśli przez 97% czasu mam kombinować z ustawieniem pedała do wpięcia, to szlag mnie trafi. Z drugiej strony, przy jeździe w terenie zaliczam gleby dzięki tym spd i to też jest słabe. Jest jakieś rozwiązanie, poza wożeniem dwóch kompletów pedałów i przerzucaniem sobie?

A może są jakieś zaślepki, które przy takich okazjach mógłbym zakładać na jedną stronę pedałów i robić z nich doraźnie hybrydówki?

Edytowane przez grissley
Opublikowano
1 godzinę temu, grissley napisał:

A może są jakieś zaślepki, które przy takich okazjach mógłbym zakładać na jedną stronę pedałów i robić z nich doraźnie hybrydówki?

Tego typu nakładek jest od groma przeróżnych. Wystarczy w Google wpisać „adaptery spd” albo „nakładki spd”

6C203DA5-5750-40FB-ABF6-7B84C7B955C4.jpeg
Opublikowano (edytowane)

Ale te nakładki to raczej do T400 nie pasują:

36787-00-d-58918.jpg

Ja nie potrzebuję dokładanych platform (bo te w T400 są), ale zaślepki do gniazda bloków na jedną stronę. Po to, żeby jadąc w butach spd móc je sobie albo zapinać (jadąc po szosie), albo nie (wjeżdżając w teren).

Edytowane przez grissley
Opublikowano

A sorry, nie zauważyłem jakie masz pedały… w takim razie możesz sobie z jednej strony wpiąć na stałe bloki same. Albo zrób sobie coś takiego, że jedną stronę ustaw najlżej jak się da, i oznacz sobie jakoś żebyś był w stanie rozpoznać. SPD ustawione na minimalną siłę wypinają się prawie same. Ja nawet po dwóch latach z SPD mam dość lekko ustawione pedały, często jak się wpada w piach to noga sama ucieka na bok, żeby się ratować i bez problemu mi się noga wypina.