Skocz do zawartości

Czy moje koło jest Tubeless Ready?

Rekomendowane odpowiedzi

Może innym na przyszłość się przyda taki temat :) Nie umiem nigdzie znaleźć informacji (nawet na stronie producenta), czy moje koła są Tubeless Ready, tzn, czy mogę je zamleczyć i czy uda mi się je przerobić?

Mam obręcze DT Swiss 466d Disc

RM-DT018%20%20466d_p_big.jpg

Jeśli tak, to drugie pytanko, czy taśma 21 mm będzie ok?

Niestety ta obręcz oficjalnie nie wspiera UST, ale raczej spokojnie powinno się uszczelnić.

Ja bym wziął taśmę 22mm, zawsze to zakładka 1,5 a nie 1mm.

Edytowane przez Gość
Franz Mauer

Śmiało uszczelnią się tylko nie ryzykuj z żadnymi (ostatnio mocno promowanymi) opaskami uszczelniajacymi otwory,bo to jest rosyjska ruletka. Taśma samoprzylepna (jak pisze SpiedeMAN), dobre mleko (ze swojej strony mogę polecić Mariposa Caffe Latex), dobre zawory i po sprawie. 

Ja jeżdźę na DT SWISS XM401 (wożę na nich 101 kg żywej wagi) na mleku i wszystko działa jak powinno. Zrezygnowałem z opon typowych do UST,bo to duży wydatek, a większość zwijanych opon na rynku uszczelnia się na mleko bez problemu. Producenci nie piszą o tym,bo być może sprzedaż typowego UST by im siadła ;) 

1 minutę temu, Franz Mauer napisał:

Producenci nie piszą o tym,bo być może sprzedaż typowego UST by im siadła ;)

A to nawet na pewno jest powodem, że oni o tym nie piszą ;)

Franz Mauer

Dodam, że dla ułatwienia kupuj zawory rozkręcalne (dwuczęściowe),bo wtedy możesz nie paprać się w mleku tylko na początek uszczelnić oponę na wodę z mydlinami, a jak już Ci się dobrze w feldze ułoży nie musisz jej ruszać tylko odkręcasz zawór i za pomocą strzykawki z wężykiem o średnicy pasującej do wnętrza mufy zaworka wstrzykujesz odpowiednią ilość mleka, bez kropli syfu na zewnątrz. Potem wkręcasz zaworek w mufę, ponownie pompujesz oponę do 3,4 dopuszczalnego maksymalnego ciśnienia opony. Jeśłi nawet pojawią się gdzieś jakieś nieszczelności to mleko je zalepi. Po jakimś czasie uzuepłniasz mleko w ten sam co na poczatku sposó i hulaj dusza...;) 

polecam zawory Effecto Mariposa do Tubless,bo dodatkowo otrzymujesz w zestawie kluczyk do wykręcania zaworu z mufy.

• Pomógł 1
Franz Mauer

Powodzenia Panowie !

16 minut temu, scarecrow napisał:

Dzięki! Zamówiłem cały zestaw Effecto Mariposa i będę uszczelniał B| 

Caffe Latex jest bezwonne, więc możesz robić to nawet w domu, ale uważaj brudzi i koniecznie przed użyciem porzadnie potrząśnij butelką,aby składniki porządnie się wymieszały :)

Na szczęście nie muszę w domu - mam do tego warsztato-kotłownie ;) Oglądałem filmik Szajbajka o uszczelnianiu więc dam radę ;)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Mam zamiar coś zmienić w zakresie opon i dętek pytanie brzmi czy są zawór do bez dętek typu Schradera (samochodowy lub oznaczany symbolem AV)?