scarecrow Napisano 9 Maj 2017 Udostępnij Napisano 9 Maj 2017 Może innym na przyszłość się przyda taki temat Nie umiem nigdzie znaleźć informacji (nawet na stronie producenta), czy moje koła są Tubeless Ready, tzn, czy mogę je zamleczyć i czy uda mi się je przerobić? Mam obręcze DT Swiss 466d Disc Jeśli tak, to drugie pytanko, czy taśma 21 mm będzie ok? Odnośnik do komentarza
Gość Napisano 9 Maj 2017 Udostępnij Napisano 9 Maj 2017 (edytowane) Niestety ta obręcz oficjalnie nie wspiera UST, ale raczej spokojnie powinno się uszczelnić. Ja bym wziął taśmę 22mm, zawsze to zakładka 1,5 a nie 1mm. Edytowane 9 Maj 2017 przez Gość Odnośnik do komentarza
Franz Mauer Napisano 9 Maj 2017 Udostępnij Napisano 9 Maj 2017 Śmiało uszczelnią się tylko nie ryzykuj z żadnymi (ostatnio mocno promowanymi) opaskami uszczelniajacymi otwory,bo to jest rosyjska ruletka. Taśma samoprzylepna (jak pisze SpiedeMAN), dobre mleko (ze swojej strony mogę polecić Mariposa Caffe Latex), dobre zawory i po sprawie. Ja jeżdźę na DT SWISS XM401 (wożę na nich 101 kg żywej wagi) na mleku i wszystko działa jak powinno. Zrezygnowałem z opon typowych do UST,bo to duży wydatek, a większość zwijanych opon na rynku uszczelnia się na mleko bez problemu. Producenci nie piszą o tym,bo być może sprzedaż typowego UST by im siadła Odnośnik do komentarza
Gość Napisano 9 Maj 2017 Udostępnij Napisano 9 Maj 2017 1 minutę temu, Franz Mauer napisał: Producenci nie piszą o tym,bo być może sprzedaż typowego UST by im siadła A to nawet na pewno jest powodem, że oni o tym nie piszą Odnośnik do komentarza
Franz Mauer Napisano 9 Maj 2017 Udostępnij Napisano 9 Maj 2017 Dodam, że dla ułatwienia kupuj zawory rozkręcalne (dwuczęściowe),bo wtedy możesz nie paprać się w mleku tylko na początek uszczelnić oponę na wodę z mydlinami, a jak już Ci się dobrze w feldze ułoży nie musisz jej ruszać tylko odkręcasz zawór i za pomocą strzykawki z wężykiem o średnicy pasującej do wnętrza mufy zaworka wstrzykujesz odpowiednią ilość mleka, bez kropli syfu na zewnątrz. Potem wkręcasz zaworek w mufę, ponownie pompujesz oponę do 3,4 dopuszczalnego maksymalnego ciśnienia opony. Jeśłi nawet pojawią się gdzieś jakieś nieszczelności to mleko je zalepi. Po jakimś czasie uzuepłniasz mleko w ten sam co na poczatku sposó i hulaj dusza...;) polecam zawory Effecto Mariposa do Tubless,bo dodatkowo otrzymujesz w zestawie kluczyk do wykręcania zaworu z mufy. 1 Odnośnik do komentarza
scarecrow Napisano 9 Maj 2017 Autor Udostępnij Napisano 9 Maj 2017 Dzięki! Zamówiłem cały zestaw Effecto Mariposa i będę uszczelniał Odnośnik do komentarza
Gość Napisano 9 Maj 2017 Udostępnij Napisano 9 Maj 2017 Franz Mauer, dzięki, pewnie się przyda, bo będę robił ze swoich CST bezdętki Odnośnik do komentarza
Franz Mauer Napisano 9 Maj 2017 Udostępnij Napisano 9 Maj 2017 Powodzenia Panowie ! 16 minut temu, scarecrow napisał: Dzięki! Zamówiłem cały zestaw Effecto Mariposa i będę uszczelniał Caffe Latex jest bezwonne, więc możesz robić to nawet w domu, ale uważaj brudzi i koniecznie przed użyciem porzadnie potrząśnij butelką,aby składniki porządnie się wymieszały Odnośnik do komentarza
scarecrow Napisano 9 Maj 2017 Autor Udostępnij Napisano 9 Maj 2017 Na szczęście nie muszę w domu - mam do tego warsztato-kotłownie Oglądałem filmik Szajbajka o uszczelnianiu więc dam radę Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza
marekctr Napisano 9 Maj 2017 Udostępnij Napisano 9 Maj 2017 Mam zamiar coś zmienić w zakresie opon i dętek pytanie brzmi czy są zawór do bez dętek typu Schradera (samochodowy lub oznaczany symbolem AV)? Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi