Skocz do zawartości

Jaka przerzutka będzie najlepsza?

g_regor

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam problem z decyzja odnośnie przerzutki jaką kupić do roweru który składam. Kupiłem kasetę 10rz slx11-36 i do kompletu łańcuch na 10'ke. Nad przerzutka się zastanawiałem. Dziś włożyłem kasetę na koła które już jakiś czas temu przyszły i okazuje się że bębenek jest na 11 z pierścionkiem pod mniejsze kasety. Znów brak wiedzy wyszedł (już na manetkach się przejechałem). Chyba zostawię już te kasetę (choć teraz stworzyła się możliwość zrobienia 1x11). Zrobię zaplanowane 1x10 tylko jaką dobrać przerzutkę żeby chodziło to dobrze ale też żeby była możliwość bez wymiany przerzutki (jeśliby się okazało że braknie przełożeń) zrobić 1x11 lub 2x10. Idzie dobrać coś na tyle uniwersalnego żeby chodziło to bardzo dobrze w każdej z tych konfiguracji? 

Opublikowano

Masz farta bo Shimanowskie przerzutki 11 rzędowe spokojnie chodzą na kasetach i manetkach 10 rzędowych. Kup sobie XT M8000 GS lub SGS i wtedy możesz mieć i 2na 10 albo 1 na 11. 

Przerzutki 11 lepiej działają niż dedykowane 10 rzędowe np. XT M786. A jak weźmiesz sobie 11 to jeszcze będziesz mógł spokojnie dać kasetę nawet powyżej 11-42. 

Na moją odpowiedzialność bierz 11 przerzutkę, serio, jak nie zadziała to kasę Ci oddam :D :P 

Opublikowano

To draże dalej. Pójdzie z łańcuchem do 10? I w czym lepsza od jedenastki M7000?

Opublikowano (edytowane)

Spokojnie pójdzie z 10 łańcuchem bez problemu. M7000 SLX występuje pod 11 rzędów tylko ze średnim wózkiem GS zaś jakbyś chciał kiedyś mieć np 1-11 w konfiguracji kasety 11-46 to GS nie wystarczy i musi być SGS a taki wózek ma tylko XT m8000. Specjalnie tak Shimano zrobiło. 

Także jak nie będziesz zmieniał na większą kasetę niż 11-42 przy 1na11  to spoko możesz brać SLX M7000 GS 11 rzędowego ale jakbyś kiedyś chciał powiększyć kasetę to już zong i i będziesz musiał zmieniać przerzutkę na 11 SGS a tak już masz przerzutkę na zapas.

Edytowane przez Kruk
Opublikowano

Duzo osób pisze, że wózek GS w Xt ogarnia kasetę 11-46. Gdzieś mi się obiło że slx Gs ma długość wózka pomiędzy Xt Gs a sgs.

Opublikowano

GS długość jest taka sama we wszystkich przerzutkach danego typu np 11 także to o SLX to bujda że jest po środku z długością.  Może faktycznie Shimano podaje że SLX m7000 GS obsłuży 11-46..ja bym brał SGS XT m8000 ale to moje zdanie w razie W mam zapas zwłaszcza jakbym chciał kiedyś 2 na 11.

XT m8000 jest trochę lżejszy niż SLX M7000 także jak wolisz.  

Wszystko w sumie już wiesz decyzje musisz podjąć już sam :) 

Opublikowano
5 godzin temu, Mori4 napisał:

Duzo osób pisze, że wózek GS w Xt ogarnia kasetę 11-46. Gdzieś mi się obiło że slx Gs ma długość wózka pomiędzy Xt Gs a sgs.

Zamiast czytać co inni piszą może warto poczytać co pisze Shimano. https://bike.shimano.com/pl-PL/product/component/deorext-m8000/RD-M8000-GS.html

Skoro XT GS ogarnia 2x11 (11-40) (poj. 39) to tym bardziej ogarnie 1x11 (11-46) (poj. 35)

Opublikowano

Odniosłem się do słów Kruka a mianowicie tego że Gs nie będzie działać z kaseta 46. To że Shimano taka konfigurację potwierdza to wiem ale są też osoby które pisały że u nich to niebardzo działa. 

Opublikowano

Fakt, dla mnie wózek GS do 46 nawet w 1 na 11 daje zbyt duże wychylenia na przerzutce przez co na niektórych biegach kasety może taka przerzutka mieć problemy z działaniem. Ja od lat biorę zawsze SGS'y aby przerzutka się nie męczyła. 

Jak ktoś jeździ ostro, wali po kamieniach, to faktycznie zależy takiej osobie na jak największym prześwicie i by przerzutka była jak najwyżej aaale jak ktoś jeździ XC czy maraton i chce mieć ogromną kasetę jak 46 największa koronka to zalecałbym z doświadczenia SGS nie GS.

Nie twierdze że GS nie działa ale może mieć ciężej na któryś biegach niż wózek ciut dłuższy jakim jest SGS.

Bo tak to jest że specyfikacja swoje a życie swoje pokazuje.

Zresztą temat "Mitów rowerowych" jest długi i nawet ciekawy. 

Ogólnie ja bym wziął SGS ze względu na ewentualne przyszłościowe zmiany. Ale to moje zdanie. :) 

Opublikowano

M 7000 slx pięknie dział z kasetą 11_46 trzeba dobrze wyregulowac i jest klasa
Nie zacina się, nie ma zwłoki podczas zmiany biegów na wyższe
Patent sprawdzony osobiście
Dział fajnie w x10 x11 rzędowy napędzie

Oczywiście mowa tutaj o GS

Opublikowano

No to jak sam osobiście testowałeś to nie ma co się sprzeczać co nie :) ja bym wziął SGS ale GS będzie działać także możesz brać spokojnie SLX GS M7000 11 rzędów :) 

Opublikowano

Jak kupowałem sobie to coś mi świta że M7000 11 nie ma SGS w ofercie
Te kilka zębów zawsze można nagiąć, w sensie że shimano robi zapas o którym nie pisze nigdzie

Opublikowano

Tak też to prawda ale nie duży zapas taki góra 2 zęby w górę. Oczywiście różni ludzi mają różne ramy i różne piasty oraz różne tolerancje prawidłowego hałasu napędu to też tylko chciałbym zaznaczyć że luźniej i moim zdaniem będzie działać SGS. Po swoich testach przerzutek wiem że niektóre zestawienia przerzutek z kasetą większych niż producent przewiduje może powodować głośniejszą pracę choć nie musi :) 

Opublikowano

Jeżeli autor wątku ma większy budżet
Wziol bym M8000 SGS jest chyba droższa 70 zł ale działanie i praca jej będzie bardziej precyzyjna
Autora wątku jak chce nową zapraszam do mnie na priv dam namiary do znajomego może będzie coś taniej, nie jedna osoba już tak robiła i jest zadowolona
Do przerzutki polecam osobiście łańcuch KMC X11.93 11-speed lub do 10 rzędów
Bardzo ładnie pracuje

Opublikowano

Ja tylko dodam że łańcuch Shimano 11 działa w napędach 10 nawet lepiej niż 10 shimano.

Opublikowano (edytowane)

Kupuję u nich bo mam 20 km. Piter byłoby taniej?https://biostern.abstore.pl/przerzutki-tylne-i-akcesoria-rdm8000-gs-przerzutka-tylna-xt-11rz,c121,p1082,pl.html

Rower składam dla żony (jazda rekreacyjna) i wymyśliłem sobie (po obserwacji jak jeździ), że zrobię jej napęd o możliwie szerokim zakresie i dużej prostocie użytkowania. Jak złoże to się pochwalę.

A jest jakiś problem z zamontowaniem przerzutki ze sprzęgłem? Kiedyś jakiś filmik ogladalem. Przez 10 minut widać tam plecy gościa który coś wierci :)

Edytowane przez g_regor
Opublikowano

Muszę do niego napisać jak mi odpisze dam znać ile

Opublikowano (edytowane)
19 godzin temu, g_regor napisał:

A jest jakiś problem z zamontowaniem przerzutki ze sprzęgłem? Kiedyś jakiś filmik ogladalem. Przez 10 minut widać tam plecy gościa który coś wierc

Nie ma żadnego

Cena ta sama co w twoim sklepie odpisał mi tak @g_regor

Cytat

za tą przerzutkę też mogę policzyć 275 pln + wysyłka (9,99 paczkomat lub 13,99 kurier)

Edytowane przez Gość
Opublikowano (edytowane)

Znaczy- mnie się to nie opłaca..

Edytowane przez g_regor
Opublikowano

To zakup w sklepie Ci pozostaje, przynajmniej za wysyłkę nie zapłacisz :)

Opublikowano

No tak generalnie ceny podzespołów Shimano nie ja kosmicznie drogie

Opublikowano

Okazało się, że bębenek w zakupionym kole jest na kasetę 11 z podkładką redukcyjna na mniejsze kasety. To już znak nie do zlekceważenia :). Udało się zwrócić kupioną wcześniej kasetę i przed chwilą kupiłem przerzutkę M8000 do tego manetkę, kasete 11 i łancuch 11rz. Dziękuje za rady :).

Opublikowano

Noo to powodzenia w montażu i regulacji i udanego użytkowania. :)