Skocz do zawartości

Shimano dźwignie hydraulików - servo wave podzielcie się wrażeniami z uzytkowania

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Znalazłem te dość ciekawie wycenione klamki Deore BL-M615 https://www.sbike.pl/czesci-mtb-trekkingowe-klamki-hamulcowe-klamka-hamulcowa-shimano-deore-bl-m615-o_l_164_1092.html

Zastanawiam się nad wymianą moich klamek BL-M355 na któreś z servo-wave, te bądź inne, niekoniecznie nowe.

Chciałbym was prosić o opinie na temat klamek z tym mechanizmem i wasze odczucia w porównaniu ze zwykłą tanią klamką.

Edytowane przez Gość
RainbowHunterPL

Różnica w mocy i modulacji jest spora mówie na własnym przykładzie z przesiadki z BR-M355 na BR-M615 teraz moge bez problemu hamować 1 palcem M615 mają mankament a postaci nierówno pracujących tłoczków wystarczy przesmarować je i powysuwać i powsuwać je i chodza jak marzenie

Ja bym poczekał na nowe deore m6000 jest to to samo co aktualnie tylko z czernymi dekielkami :D

Mam ten system w XT. Rzeczywiście - jesli wszystko z hamulcami jest w porządku, nie są zapowietrzone to delikatne naciśnięcie klamki pododuje szybki ruch klocków w stronę tarczy, a do tego można robić to z dużo lepszym wyczuciem niż w systemie 0/1. Dodatkowo czuć płynnoć ruchum a także można z dużo lepszym skutkiem kontrolować moment blokady tylnego koła.

Do klamek BL-M506 można zamontować zaciski BR-M447, który również posiada system jednokierunkowego odpowietrzania. Do zacisku zalecane są przez Shimano  wyłącznie  żywiczne okładziny hamulcowe.

00000000000000000000000000000506.jpg

Edytowane przez alfine-11

Taaa... pochwaliłem dzień przed zachodem...

Wybacz alfine-11, ale średnio mnie interesuje jakie klocki zaleca Shimano.

Za info o dźwigni thnx, ale reszta mnie nie interesuje.

Do BR-M355 także zalecają spieki żywiczne i co z tego, mam półmetaliki Jagwire, różnica w skuteczności jest kolosalna, brakuje mi deczko modulacji, co na 99% poprawia klamki z servo-wave.

Poza tym to klamka na 3 palce mnie mocno wkurza, mam przez to za daleko manetki ;)

Edytowane przez Gość

Ja jeżdżę na takich zestawach:

Klamka M615 + zacisk M615 - Hamulec bardzo przyjemny, klamka wygodna, obsługa jednym palcem, servo-wave czuć tylko na początku po przesiadce z innych hamulców.
Klamka M665 + zacisk M615 - Hamulec mocniejszy od pełnych M615 a poza tym nie ma różnic.
Klamka M810 + zacisk M596 - Do odpowietrzenia, póki co średnio działa :P Servo-wave działa chamsko, działa twardo na początku i po "przełamaniu" wpada w kierownice.
Hope Enduro 4 - brak jakichkolwiek systemów, wspomagań, czegokolwiek, hamuje super :D

Edytowane przez Puncu
31 minut temu, alfine-11 napisał:

Do klamek BL-M506 i zacisków BR-M447 stosuje się olej mineralny

00000000000000000000000000000000000os.jpg

2 minuty temu, alfine-11 napisał:

Nie jesteśmy tu sami Ty wiesz ale mogą być tacy czytelnicy forum , którzy tego nie wiedzą a taka informacja może być im użyteczna :) 

Idąc tym tokiem myślenia dopisz wszystkie inne klamki i zaciski wypuszczone przez Shimano bo są na olej mineralny. A tak ktoś pomyśli że tylko te przez Ciebie wymienione.

Wprowadzasz zamęt.

• Pomógł 1

Nie wsztstkie hamulce Shimano posiadają system Servo Wave

4 godziny temu, SpiderMAN napisał:

Zastanawiam się nad wymianą moich BL-M355 na któreś z servo-wave, te bądź inne, niekoniecznie nowe.

alfine-11, ten system jest stosowany w klamkach i można taka klamkę sparować praktycznie z każdym zaciskiem Shimano i to będzie działać.

Więc twoje teoretyzowanie jest tutaj nie konieczne i szczerze mówiąc mnie już męczy.

Poza tym temat jest o klamkach, a nie o oleju do hamulców hydraulicznych Shimano więc nie rób Off Topicu!

Zrób FAQ o hamulcach Shimano jak się tak mocno czujesz w temacie i tam zamieść wszelkie informacje które próbujesz mi tu wcisnąć.

Ja pytam o konkretne klamki (same klamki) nie zestawy RTR, RTM (ready to ride, ready to mount), które posiadają servo-wave.

Pozdro.

14 minut temu, alfine-11 napisał:

Nie wsztstkie hamulce Shimano posiadają system Servo Wave

a tam przed BL-M355 miało być "klamki"

Fakt. Nie chcę wymieniać całych hamulców.

Zrobie hybrydę z inna klamką mojego zacisku, bo jest bezproblemowy, nie cieknie, ma dużej średnicy tłoczek i mam nowe klocki.

Edytowane przez Gość

Ja mam w zjazdówce zestaw klamka M640 (zee) + zacisk M675 (slx) i działa super. świetna modulacja i działanie, jeszcze jak zmieniłem klocki na pół-metaliczne to już w ogóle miazga ;)

Mam heble XT nie m 8000, te starsze, klocki metaliczne. Tarcze 160 obie, mocy tyle, że by pociąg zatrzymało.

Prosty serwis, wymieniłem przewody i klamkę po glebach.

Polecam

Wysłane z mojego E2303 przy użyciu Tapatalka

11 godzin temu, egzo23 napisał:

Mam heble XT nie m 8000, te starsze, klocki metaliczne. Tarcze 160 obie, mocy tyle, że by pociąg zatrzymało.

Prosty serwis, wymieniłem przewody i klamkę po glebach.

Polecam

Wysłane z mojego E2303 przy użyciu Tapatalka

Możesz wrzucić fotki klamki i zacisku?

Ta śruba służy do regulacji odchylenia klamki od kierownicy w Shimano BL-M506 też jest regulacja ale ukryta w konstrukcji klamki i odległość reguluje się kluczem imbusowym

Jest jeden problem z BL-M506, a mianowicie ich dostępność, obdzwoniłem parenaście sklepów, dystrybutora, wszelkiej maści hurtownie i klamki te nie są dostępne.

Będzie trzeba zakupić Deore BL-M615. Ale to w czerwcu dopiero.