Skocz do zawartości

Polskie wybrzeże Bałtyku - co zobaczyć, gdzie spać, gdzie jeść?

uazar

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć.

Planuje w tym roku trip Świnoujście - Gdynia. Czyli zapewne będę śmigał R10.

Znając życie wielu z Was zrobiło już całą tą trasę albo jakąś jej część.

Podzielcie się ze mną doświadczeniami związanymi z miejscami na tej trasie.

Co zobaczyć?

Gdzie spać? (na dziko lub "na legalu")

Gdzie zjeść?

Z góry wielkie dzięki! Na pewno te informacje przydadzą się wielu.

Edytowane przez uazar
  • Pomógł 1
Opublikowano

Dołączam się z pytaniami też w tym roku chcę zaliczyć Hel itp.

Opublikowano
Cytat

Polskie wybżeze Bałtyku

No błagam :) Where is admin?

• Pomógł 1
Opublikowano
23 minuty temu, scarecrow napisał:

No błagam :) Where is admin?

as requested

Opublikowano (edytowane)

W ubiegłe wakacje byłem z Żoną na Helu. Zabraliśmy 2 rowery na samochód.  Polecam półwysep, po tych wakacjach to dla mnie najładniejsza część wybrzeża. Nocowaliśmy w Jastarni. Wzdłuż całego półwyspu jest ścieżka rowerowa także można troche pojeździć. Można się wybrać do Juraty, Helu a w drugą stronę np. do Kuźnicy i Chałup.

W Jastarni jest też dużo atrakcji poza rowerowych jak np. kitesurfing. Można też wybrać sie pociągiem do Trojmiasta i pozwiedzać.

Najlepsza ryba przy zejsciu na plażę ul. Plażowa:)20160804_143042.thumb.jpg.a164787c9786615abd9ecd57844cc89d.jpg

Edytowane przez Kuboll
Opublikowano

Dwa lata temu pokonałem dystans: Władysławowo>>>>Hel :D polecam, bo jedziemy i asfaltem ale i lasami, naprawdę super przygoda :) 

Opublikowano

Władek- Hel to wycieczka na 1 dzień. Ja miałem to nieszczęście, że pojechałem w zeszłym roku na majówkę i ludzi było tyle, że na szosie ruch był mniejszy. Do tego nie było możliwości wrócenia pociągiem bo tyle ludzi czekało w kolejce, że wróciliśmy też rowerem. Dla mnie ok, ale (wówczas) żona padła mi po drodze i wracaliśmy kuuuuupę czasu. Niby jest spoko, ale jednak czegoś w tej trasie brakuje.

• Lubię to! 1
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Ścieżka Władek - Hel jest fajna po sezonie. 

Ja przejechałem ją dwa razy, z tym, że w dłuższej wersji. Rano zbierałem się z Rumi (następne miasto za Gdynią w drodze na Hel) autobusem szynowym i potem powrót do domu. Najpierw ścieżką do Władka, potem R10 w kierunku na Gdynię.

Trasa jest prosta i te 68-70 km (w zależności od wariantu) jest w stanie zrobić osoba która która już trochę jeździ. Przewyższeń prawie nie ma. Trzeba tylko uważać w miejscowości Błądzikowo (znamienna nazwa) żeby nie zabłądzić, oznaczenie szlaku jest tam słabe i trasa biegnie inaczej niż się wydaje - nie wzdłuż brzegu. Jeżeli ktoś pobłądzi i tak dojedzie do Rzucewa, ale po błotnistych, leśnych drogach nie będzie to przyjemna droga.

Edytowane przez malkontent
Opublikowano

Powyższą trasę przejechałem kilkukrotnie, w zeszłym roku z Gdyni promem na Hel i na kołach do Gdyni. Trasa Hel - Władysławowo dla mnie to była mordęga, ludzi pełno, pełno niedzielnych rowerzystów, którzy nie wiedzą jak się poruszać po ścieżkach. Dla mnie ten odcinek jest strasznie nudny ale już od Władka do Gdyni jest ciekawiej.   

Łukasz Rybandt
Opublikowano

Jak już będziecie w okolicach Półwyspu Helskiego to polecam trasę tuż przed Półwyspem Swarzewo - Krokowa 18 km. asfaltu. 

Trasa rowerowa wiodąca nasypem dawnej linii kolejowej łączy Swarzewo z Krokową. Początek trasy mieści się nieopodal stacji kolejowej w Gnieżdżewie, niespełna kilometr od Swarzewa. Trasa jest prowadzi przez malowniczy i urozmaicony krajobraz. Na pierwszych kilometrach trasa wiedzie wśród charakterystycznych, ogromnych elektrowni wiatrowych. Później krajobraz jest mniej różnorodny, chociaż nie znaczy to, że trasa staje się monotonna. Wiedzie wśród malowniczych pól i łąk, pokonując dość łagodne podjazdy i zjazdy. 

Czytaj więcej na:
http://rowery.trojmiasto.pl/Trasa-rowerowa-Swarzewo-Krokowa-n50847.html#tri

• 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

w razie czego mam domek letniskowy we Władysławowie Po taniości wynajmę . 

Edytowane przez stasiu
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Jeżeli temat aktualny to chętnie podzielę się informacjami odnośnie noclegów.  Rok temu jechałem tą trasę i szukałem noclegów będąc dopiero w danym mieście i wszystko fajnie wyszło. Obecnie nie mam dostępu do tych adresów, ale jeżeli autor jest ciągle zainteresowany, to jutro mógłbym napisać więcej.

• Pomógł 1
Opublikowano
3 minuty temu, rychu-90 napisał:

Jeżeli temat aktualny to chętnie podzielę się informacjami odnośnie noclegów.  Rok temu jechałem tą trasę i szukałem noclegów będąc dopiero w danym mieście i wszystko fajnie wyszło. Obecnie nie mam dostępu do tych adresów, ale jeżeli autor jest ciągle zainteresowany, to jutro mógłbym napisać więcej.

Jasne! To przydatne info nie tylko dla mnie :)

Opublikowano (edytowane)

ostatnio pisałem temat pt. " kwatery przyjazne rowerzystom. " pisałem tam o drodze R 10 ( wybrzeże polskie )  jaki i inne miejsca. Właściwie pisałem sam do siebie a jeden z forumowiczów wkońcu  napisał mi coś takiego. 
po co piszesz jak jest booking.com . ręce mi opadły. Ale może cos w tym jest. Temat usunięty 
ps. 
jak rok temu jechałem R10. to był problem noclegu na jedną dobę ( mówie o pokojach czy domkach a nie o polu namiotowym ) 

Edytowane przez stasiu
pisownia