Skocz do zawartości

Gdzie mierzymy wymiary felgi ? Przy doborze opon

pawcyb15954

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak jak w temacie chcialbym się dowiedzieć od was (bo wiadomości z internetu są trochę niespójne) jak mierzymy wymiary felgi żeby dobrać odpowiednią oponę. Chodzi mi o to czy szerokość felgi mierzymy między "rantami" czy pod nimi, czyli między ściankami brzegów felgi?  Mam problem bo moja felga między "rantami" czyli tak jakby na wejściu ma ok. 17mm a mierzona pod rantami ma ok. 22 mm co znacząco zmienia możliwości doboru opony. Felga mierzona na zewnętrznych ściankach ma ok. 23mm.

Opublikowano

Obręczy... felgi ma samochód 😉 Mierz wewnętrzną szerokość obręczy (przy rantach) i pod ten wymiar dobieraj opony.

Opublikowano

"Przy rantach" tzn. między rantami czy pod rantami (bo ranty wystają do wewnątrz jakieś 2-3mm z każdej strony). Sorki to jest dalej dla mnie nie jasne.

Opublikowano

Między, czyli na zewnątrz, a nie w głębi. Bierzesz pod uwagę minimalny wymiar, bo opona jest i tak ściśnięta na ten wymiar, a to że stopka głębiej się szerzej rozejdzie to już nie ma znaczenia.

Masz obręcz o szerokości 17 mm zwyczajnie i niestety nie jest to jakieś dziwne w rowerach MTB (starszych i/lub tańszych). Maksymalna rozsądna opona to 2,1'.

Opublikowano

To jest jump dirt bike z kołami 26" . Niestety ciężko jest znaleźć koła 26" z szerszą obręczą. Producent na swojej stronie reklamuje te koła jako "22mm internal width" co jest w takim razie bezczelnym kłamstwem. 

Opublikowano

Zorientuje się czy ten sprzedawca wysyła do UK. Ale tak z drugiej strony to 2.1 szerokie opony do dj bike'a to raczej wystarczą ( juzzakupiłem Kenda Small Block 8).