Skocz do zawartości

Nie kumam dalej tego 16.5virtual 17.5

Toczka87

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam rower to trek fuel ex 8 z 2014 roku zawieszenie fox koła 26 i rozmiar 16.5 virtual 17.5 szukałem sklepy trek....nikt nic nie wie "albo się nie chce pomóc bo odprawił z kwitkiem dodam że mam 178 i do wydania 6tys za maszynę ale czy mi ten rozmiar pas. ...? Dzięki za wszystkie odp a i noga od wew 78 cm 

Opublikowano

Teoretycznie ten rozmiar Ci pasuje. Praktycznie bywa różnie ;) Wiem, że nie pomogłem, ale z własnego doświadczenia wiem, że dopóki nie wsiądziesz na rower, to się nie dowiesz czy Ci pasuje. Ja, na ten przykład, mam taki sam przekrok jak Ty (78cm), troszkę mniej wzrostu (175) i kupiłem ramę oznaczoną 40cm z Haibike'a, oczywiście po uprzedniej przejażdżce.

Opublikowano

Dzieki za odp bo z tymi rozmiarami to naprawde zrobili....a strona treka jak na złość nie dziala...

Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, Toczka87 napisał:

Witam rower to trek fuel ex 8 z 2014 roku zawieszenie fox koła 26 i rozmiar 16.5 virtual 17.5 szukałem sklepy trek....nikt nic nie wie "albo się nie chce pomóc bo odprawił z kwitkiem dodam że mam 178 i do wydania 6tys za maszynę ale czy mi ten rozmiar pas. ...? Dzięki za wszystkie odp a i noga od wew 78 cm 

Oznacza to, że długość rury podsiodłowej od środku suportu do końca tej rury wynosi 16,5" (czyli 419 mm), ale z uwagi na geometrię ramy (w tym rozstaw kół, długość rur itd) odpowiada rozmiarowi 17,5" (pewnie chodzi o to gdybyś chciał rower TREK porównać z innymi markami biorąc pod uwagę swoje rozmiary).

Normalnie powinieneś mieć ramę 17" (długość rury podsiodłowej 430 mm),więc rozmiar actual 16,5 powinien pasować. Idąc dalej tymtropem - gdybyś kolarz potrzebował rozmiar ramy 20" to kupowałby ramę virtual 18,5".

Edytowane przez Franz Mauer
Opublikowano

Pieknie dziękuję; ) mialem cube xms 100skoku bo w xcjezdzilem i wlasnie rame 18 na 26 kola i wszystko ok teraz zmieniam i sie zaczęło z tymi rozmiarami treka 

Opublikowano
2 godziny temu, Franz Mauer napisał:

Oznacza to, że długość rury podsiodłowej od środku suportu do końca tej rury wynosi 16,5" (czyli 419 mm), ale z uwagi na geometrię ramy (w tym rozstaw kół, długość rur itd) odpowiada rozmiarowi 17,5" (pewnie chodzi o to gdybyś chciał rower TREK porównać z innymi markami biorąc pod uwagę swoje rozmiary).

Franz Maurer mnie ubiegł.

Dokładnie tak to wygląda i w moim X-Caliberze

Moja rama ma 18,5", ale biorąc pod uwagę to, że jest na kołach 29", a przez to całość stoi wyżej, realny przekrok mojej ramy to 19,5".

Opublikowano

Jutro jade zobacze jak sie jezdzi i dam znac;) dzieki wszyscy

Panowie serwis foxa gdzie robicie?

Opublikowano
2 godziny temu, Toczka87 napisał:

Jutro jade zobacze jak sie jezdzi i dam znac;) dzieki wszyscy

Panowie serwis foxa gdzie robicie?

TU: oni nie serwisują FOXów, oni je dopieszczają ;) A tak serio najlepszy serwis we Wrocławiu i okolicach, a do tego bardzo przystępne ceny (nawet gdyby trzba było wysyłać z innego miasta): http://www.wichuworkshop.pl/.

Opublikowano
9 godzin temu, scarecrow napisał:

Teoretycznie ten rozmiar Ci pasuje. Praktycznie bywa różnie ;) Wiem, że nie pomogłem, ale z własnego doświadczenia wiem, że dopóki nie wsiądziesz na rower, to się nie dowiesz czy Ci pasuje. Ja, na ten przykład, mam taki sam przekrok jak Ty (78cm), troszkę mniej wzrostu (175) i kupiłem ramę oznaczoną 40cm z Haibike'a, oczywiście po uprzedniej przejażdżce.

I faktycznie nawet taka przymiarka nie daje Ci całkowitej odpowiedzi czy rower pasuje czy nie. Należałoby pojeździć trochę w różnych warunkach, aby się upewnić. Tylko nie jesteśmy do tego przyzwyczajeni, aby coś odpłatnie testować, a wiele sklepów wypożycza odpłatnie rowery. Jednego jestem pewien, że czasem chcąc wydać większe pieniądze na rower lepiej parę groszy wydać, aby się upewić czy rower będzie leżał. Co prawda każdy wcześniej czy później przyzwyczai się do posiadanego rozamiru (bo jakie będzie miał wyjście).

Opublikowano

A panowie jeszcze innaczej ale kola 27.5 trek fuel ex 7 i rozmiar 16.5virtual 17.5 ma sie tak samo czyli moze podpasowac do wzrostu mojego ale naj lepiej pojezdzic czy to calkiem cos innego niz na kolach 26 

Opublikowano
Dnia Tuesday, May 09, 2017 o 13:08, Franz Mauer napisał:

TU: oni nie serwisują FOXów, oni je dopieszczają ;) A tak serio najlepszy serwis we Wrocławiu i okolicach, a do tego bardzo przystępne ceny (nawet gdyby trzba było wysyłać z innego miasta): http://www.wichuworkshop.pl/.

Dzieki za info a skonczylo sie na nowym Giant trance 3 z 2016 pozdro