Zielu92 Opublikowano 15 Marca 2019 Opublikowano 15 Marca 2019 (edytowane) Witam! Potrzebuję porady od osób obeznanych z procedurami związanymi ze zdarzeniami drogowymi. We wrześniu ubiegłego roku brałem udział w kolizji. Oczywiście jak to w przypadku udziału rowerzysty zaraz zjawił się spod ziemi dzielnicowy wezwał karetkę etc no ogólnie "pełna profeska". Pani kierowca osobówki, przyznała się do winy jednak w związku z tym że zabrała mnie karetka na SOR (rozwalone kolano, lekki szok, do rozbiegania ogólnie) wszczęto z urzędu postępowanie o ukaranie na drodze sądowej (wypadek nie kolizja), w czasie gdy mnie wozili po SORze wózkiem podobno nawet techników policyjnych ściągneli, zdjęcia opis zdarzenia etc relacja znajomych którzy zaopiekowali się moim sprzętem, policyjna akcja trwała jeszcze gdy mnie wypuścili z soru po jakiś 3h, gdyż wróciłem na miejsce zdarzenia po rower właśnie no i zostałem wstępnie poinformowany o dalszym toku tj. sprawa do sądu pomimo oświadczenia winy kierowcy. Mijał czas, byłem na zeznaniach, mam papiery z SORu etc (jeśli chodzi o zdarzenia z udziałem pojazdów silnikowych jestem można powiedzieć "na bieżąco". Około miesiąc od zdarzenia dostałem pismo że jestem postawiony w charakterze poszkodowanego i czy chce występować jako oskarżyciel posiłkowy (nie wyraziłem takiej chęci, wcześniej konsultując się z prawnikiem od ubezpieczeń- brak możliwości dochodzenia własnych roszczeń w toku postępowania z racji że to nie oskarżenie cywilne tylko z kodeksu wykroczeń). Kwestia jest taka, mamy marzec. Dzwoniłem do ubezpieczalni sprawczyni i dostałem info że na tą chwilę sprawa leży w sądzie. Wstępnie ustaliłem że mogę naprawić we własnym zakresie rower tylko brać faktury i póżniej ubiegać się o zwrot kosztów[ do 3lat] (wiem że będą z tym na pewno problemy, ubezpieczyciel HDI). Moje pytanie do Państwa jest następujące, czy mogę jakoś wpłynąć na taką sytuacje? Ktoś przerabiał podobny scenariusz? Co robić bo sezon się zbliża a uszkodzone jest tylko przednie koło które bez problemu mogę przecież kupić wstawić i jeżdzić tylko nie chce zrobić ubezpieczalni prezentu w formie "dam se rade". Drugie dużo ważniejsze pytanie z mojej strony, prawo prawem a sprawiedliwość musi być po naszej stronie co polecacie do tego Canona w rozsądnych pieniądzach o podobnej masie i właściwościach? (Napewno całe koło przód wlatuje nowe no i opona na tył wypadałoby już zmienić, obecnie obręcze jak i cały osprzęt jest w oryginale, mieszkam w Kielcach, trasy pół na pół miasto/ lekki-średni teren górzysty jak na warunki woj. Świętokrzyskiego, nie jestem na ten moment na tyle biegły w rynku części aby samodzielnie podjąć decyzję zakupową dlatego pomyślałem że skonsultuję się tu na forum. PS: Zapatruje się na nowe części gdyż tak jak wspomniałem będę potrzebował potwierdzenia zakupu aby próbować póżniej ubiegać się o zwrot jednak koniec końców używka/ odkup też wchodzi w grę, wszystko zależy od kwoty jaką pochłonie ta naprawa w stosunku do jakości/korzyści.Link do specyfikacji Trail 2 (2016) 29er Za wszelkie sugestie i rady serdecznie dziękuję i zapraszam do dyskusji. Edytowane 15 Marca 2019 przez Zielu92
elmapeto Opublikowano 15 Marca 2019 Opublikowano 15 Marca 2019 (edytowane) Ja po kolizji rower naprawiałem we własnym zakresie potem dochodząc roszczeń z ubezpieczalni. Potrzebne były faktury,paragony za uszkodzony sprzęt.(rower,odziez) Dokumentacja (dokladne zdjęcia roweru ) Powypadkowa wycena serwisu ,który ma takie uprawnienia. Następnie faktury za nowe klamoty. Z tym wszystkim zgłosiłem się po kasę. Wycene mialem na 1350 zł, a dostałem coś ponad 1000. Różnica taka ,że nie byłem w szpitalu. Edytowane 15 Marca 2019 przez elmapeto 2 1
Kruk Opublikowano 15 Marca 2019 Opublikowano 15 Marca 2019 (edytowane) Na pewno przynajmniej obręcz, szprychy i opona do wymiany. Ja chyba bym całe koło zmienił, a piastę starą sprzedał. Trzeba by sprawdzić czy amor nie dostał luzu czyli trzeba go rozebrać chyba że od razu czuć luz, wtedy pewnie i amor do wymiany. Sprawdzić trzeba ramę czy gdzieś nie pękła. Kierownica i mostek powinny być okey ale też trzeba zobaczyć też. Tarcza przednia do wymiany, bo nawet mikro przechył i będzie ocierać chyyyba że chcesz prostować tarczę. Ogólnie przykra sprawa Edytowane 15 Marca 2019 przez Kruk 1
PeKa Opublikowano 15 Marca 2019 Opublikowano 15 Marca 2019 Z tym, że jesli byla tylko wizyta na SOR i zwolnienie do domu, to powinno być to sklasyfikowane jako kolizja i zakonczone w postępowaniu mandatowym. Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka 1
burglur Opublikowano 15 Marca 2019 Opublikowano 15 Marca 2019 W zeszłym roku na przełomie sierpnia/września przechodziłem podobną procedurę, i u mnie przeciągnęła się tylko ze względu na urlop po drodze ;-). W moim przypadku potrzebowałem numer notatki służbowej ze zdarzenia od Policji (korzysta z tego ubezpieczyciel) oraz wycenę uszkodzeń ze sklepu, w którym budowałem rower. Przygotowałem wszystkie papiery i zgłosiłem szkodę z OC (miałem zdjęcie OC sprawcy i jego dane) poprzez stronę ubezpieczyciela. Po 3 tygodniach umówiła się u mnie w domu rzeczoznawca, która obejrzała i wykonała dokumentację wszystkich uszkodzeń - zaczynając od ubrań/kasku, które miałem na sobie, poprzez cały rower (głownie otarcia) na telefonie kończąc. Potrzebowałem praktycznie do wszystkiego paragonów/faktur by udokumentować koszt tych elementów. Wrzucałem w koszty absolutnie wszystko co doznało jakiegokolwiek uszczerbku podczas zdarzenia. 2 dni po wizycie kobiety z ubezpieczalni miałem bardzo mocno zaniżoną kwotę na koncie. Tego samego dnia się odwołałem powołując na fakt i wycenę ze sklepu, że elementów takich jak klamkomanetki czy koła się nie naprawia jeśli chce się je przywrócić do stanu pierwotnego tylko wymienia i po kolejnych dwóch dniach na koncie wylądowała pełna kwota. W Twoim przypadku, próbowałbym wywrzeć presję na ubezpieczycielu, żeby wykonał dokumentację uszkodzeń roweru i zabrał się za naprawę zbierając wszystkie rachunki. 1
Łza Włóczynutka Opublikowano 15 Marca 2019 Opublikowano 15 Marca 2019 U mnie była nieco inna sytuacja, bo w rowery które wiozłem autem na haku wjechał jakiś nieuważny typ. Rozwalił kompletnie bagażnik i trochę pokiereszował rowery. Ofiar w ludziach nie było, wiec wystarczyło spisać oświadczenie o stłuczce. Spisałem OC sprawcy i do jego ubezpieczalni zgłosiłem szkodę. Po kontakcie telefonicznym ze strony ubezpieczalni przyjechała do mnie do domu pani rzeczoznawca, pooglądała rowery i uszkodzony bagażnik na hak, porobiła zdjęcia i pojechała. Po kilku dniach dostałem wycenę szkody i przelew. Musiałem napisać odwołanie, bo bagażnik wycenili na 200zł, a kosztował coś koło tysiaka. Dałem linki do allegro z tymi bagażnikami i po miesiącu uznali reklamacje dostałęm drugi przelew. IMHO zawieź rower do serwisu, najlepiej autoryzowanego i niech sprawdzą co zostało uszkodzone, sporządzą protokół oględzin i wymienią / naprawią uszkodzone elementy. Protokół jest dodatkowo płatny, ale ubezpieczalnia musi zwrócić ten koszt.
elmapeto Opublikowano 15 Marca 2019 Opublikowano 15 Marca 2019 4 godziny temu, PeKa napisał: Z tym, że jesli byla tylko wizyta na SOR i zwolnienie do domu, to powinno być to sklasyfikowane jako kolizja i zakonczone w postępowaniu mandatowym. Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka W moim przypadku było zakwalifikowane jako kolizja . Sprawca został ukarany mandatem.
Rekomendowane odpowiedzi