martinb3 Napisano 8 Maj 2017 Udostępnij Napisano 8 Maj 2017 Cześć Chciałem prosić was o pomoc, jeżdże rowerem crossowym rekreacyjnie i do tej pory robiłem to bez kasku. Jednak dojrzałem do tego aby kupić pierwszy amatorski kask. Zależy mi żeby zmieścić się w kwocie 100zł. Przeglądałem kaski na centrumrowerowe.pl i zauważyłem że są one podzielone na kategorie ( szosowe, MTB, miejskie, BMX...) jakiego ja właściwie kasku powienienem szukać? Czym róźnią się od siebie te kaski? Możecie polecić mi jakiś kask w tej kwocie. Moje obserwacje przyniosły coś takiego: https://www.centrumrowerowe.pl/kaski-i-ochraniacze/kaski-rowerowe/mtb/p,kask-rd-02-czarno-bialo-czerwony-ozone,583436.html https://www.centrumrowerowe.pl/kaski-i-ochraniacze/kaski-rowerowe/mtb/p,kask-mb-02-czarno-czerwono-bialy-ozone,583471.html https://www.centrumrowerowe.pl/kaski-i-ochraniacze/kaski-rowerowe/mtb/p,kask-rocca-bialo-czarno-szary-author,630447.html https://www.centrumrowerowe.pl/kaski-i-ochraniacze/kaski-rowerowe/mtb/p,kask-blaze-czarno-zielony-kellys,242096.html?qrtc_slt=slt_last_view_cr&qrtc_tpl=tpl_last_view&qrtc_typ=hst&qrtc_pos=4&skad=quartic No i na koniec pytanie czy warto zainteresować się kaskami do 100zł w marketach, takie jak Hi-tec z Martesa czy Decathlon? Odnośnik do komentarza
Robak88 Napisano 8 Maj 2017 Udostępnij Napisano 8 Maj 2017 Dla Ciebie najlepszą opcją będzie kask MTB, Pasuje do wszystkiego. Z tych co pokazałeś to mogę polecić Author Rocca, którego sam jeszcze nie tak dawno używałem. W porównaniu z kaskiem, który mam obecnie to jest dosyć ciężki, ale solidny. Rozwalił się, gdy grzmotnąłem podczas upadku o ziemię, ale to żaden kask by nie wytrzymał. Uratował mi czaszkę, więc w tym aspekcie się sprawdza w 100%. Bardzo byłem z niego zadowolony. Odnośnik do komentarza
koloziom338 Napisano 9 Maj 2017 Udostępnij Napisano 9 Maj 2017 Ja posiadam kask Kellysa i jestem zadowolony. Odnośnik do komentarza
jaro0011 Napisano 9 Maj 2017 Udostępnij Napisano 9 Maj 2017 (edytowane) Jak nie miałeś nigdy kasku to najlepiej jakbyś sobie przymierzył w sklepie na miejscu żeby wiedzieć jaki Ci najlepiej pasuje. Jeśli chodzi o Twój styl jazdy to jak najbardziej kask MTB będzie dobrym wyborem. Kaski z Decathlonu są ok. Możesz też zobaczyć kaski 4F, w galeriach handlowych jest tego sporo - są dość tanie ale dobrze wykonane. Edytowane 9 Maj 2017 przez jaro0011 Odnośnik do komentarza
Gość Napisano 9 Maj 2017 Udostępnij Napisano 9 Maj 2017 (edytowane) Bardzo ważne abyś kupił kask wykonany w technologii In-mould. W tej cenie już kupisz takie kaski. Polecam też siateczkę chroniącą przed owadami oraz zwróć uwagę na jak największą ilość otworów wentylacyjnych. Ważną kwestią jest też sposób regulowania go na głowie. Poniżej przykład dobrego kasku marketowego za 40-60 zł : Edytowane 9 Maj 2017 przez Gość Odnośnik do komentarza
martinb3 Napisano 9 Maj 2017 Autor Udostępnij Napisano 9 Maj 2017 28 minut temu, Kufir napisał: Bardzo ważne abyś kupił kask wykonany w technologii In-mould Cóź to za kosmiczna technologia? No właśnie słyszałem opinie że kaski z Biedronki czy Lidla nie są złym wyborem, ale ciężko je upolować, rzucą na sklep raz w roku przez 4 dni i to nie wiadomo dokładnie kiedy się spodziewać. Najbardziej interesuje mnie Author Rocca, niestety nie mam gdzie przymeirzyć się do niego. A kaski Meteor? Cóź to takiego? http://www.sport-shop.pl/kask-rowerowyszosowy-mtb-mv29-meteor-czarny-p-19474.html?gclid=CO-S3Ky-4tMCFQ-UsgodBwQPvQ Odnośnik do komentarza
Gość Napisano 9 Maj 2017 Udostępnij Napisano 9 Maj 2017 2 minuty temu, martinb3 napisał: Cóź to za kosmiczna technologia? Niektóre kaski produkowane są przy użyciu technologii in-mold (in-mould). Polega to na wtryskiwaniu spienionego polistyrenu do formy, gdzie znajduje się już szkielet kasku z tworzywa. Dzięki temu kask jest jednocześnie wytrzymały i lekki a ozdoby kasku w postaci plastikowych wstawek nie odkleją się od formy kasku. KONIECZNIE przeczytaj: https://roweroweporady.pl/jaki-kask-rowerowy-kupic/ Odnośnik do komentarza
Murio Napisano 9 Maj 2017 Udostępnij Napisano 9 Maj 2017 Te z Biedronki i Lidla są bardzo dobre i kosztują ~50 zł. Do jazdy rekreacyjnej są idealne. Nie ma ich codziennie, ale pojawiają się przynajmniej raz w roku. Jakoś niebawem powinien być rzut kasków w Lidlu (wraz z innymi rzeczami rowerowymi) Odnośnik do komentarza
martinb3 Napisano 9 Maj 2017 Autor Udostępnij Napisano 9 Maj 2017 Przeczytałem artykuł z Rowerowych Porad i się troche uspokoiłem bo z tekstu wynika że każdy kask sprzedawany w oficjalnych sklepach, nawet te za 60-100zł będą spełniały swoją funkcję bo muszą spełniać odpowiednie normy dopuszczające je do użytku. Tylko poweidzcie mi teraz czym się róźni kas za 90zł od kasku za 250 zł skoro muszą spełniać te same normy?! Odnośnik do komentarza
Gość Napisano 9 Maj 2017 Udostępnij Napisano 9 Maj 2017 (edytowane) Mnóstwem rzeczy: aspektami wizualnymi / kształtem, aerodynamiką, wagą, sposobem regulacji obwodu głowy, gąbeczkami pochłaniającymi pot, elementami wymiennymi, mocowaniem pod brodą, ilością i jakością otworów wentylacyjnych itp. Edytowane 9 Maj 2017 przez Gość Odnośnik do komentarza
mikroekonomia Napisano 19 Czerwiec 2018 Udostępnij Napisano 19 Czerwiec 2018 Wydaje mi się, że jeżeli jest Cię stać na droższy kask, lepiej w taki zainwestować. Nie ma co szczędzić grosza na porządny kask rowerowy. Odnośnik do komentarza
stanislaw.kozuchowicz Napisano 19 Czerwiec 2018 Udostępnij Napisano 19 Czerwiec 2018 (edytowane) @martinb3 Na bezpieczeństwie nie ma co oszczędzać. Nie trzeba jeździć w downhill-u, żeby niefartownie się przewrócić i uderzyć głową o krawężnik, kamień albo coś innego. Nawet jak jeźdisz spokojnie i uważnie. Jeżeli przez chwilę zastanowisz się do czego potrzebna jest Ci głowa, to cena za kask przestanie być aż tak wysoka Najlepiej kup kask jakiejś renomowanej firmy jak Uvex, Giro, Bontrager, POC, Lazer... Te marki są uznane za renomowane nie ze względu na dobry marketing, ale na jakość tego co sprzedają. Poza in-mould możesz jeszcze poczytać o MIPS. Jeżeli chodzi o rodzaj kasku, to MTB albo szosowy powinien być OK. Takie kaski mają dużo otworów wentylacyjnych i są lekkie, więc ich użytkowanie będzie komfortowe. Poniżej masz przykład fajnego kasku w rozdądnej cenie. https://www.trekbikes.com/pl/pl_PL/części-rowerowe/akcesoria-rowerowe/kaski-rowerowe/kaski-mtb/kask-rowerowy-bontrager-solstice-mips/p/21811/http://pmrider.pl/produkt/kask-bontrager-solstice-mips-blue/ Pozdrawiam! Edytowane 19 Czerwiec 2018 przez stanislaw.kozuchowicz Odnośnik do komentarza
de Villars Napisano 21 Czerwiec 2018 Udostępnij Napisano 21 Czerwiec 2018 W dniu 9.05.2017 o 13:56, Gość napisał: Mnóstwem rzeczy: aspektami wizualnymi / kształtem, aerodynamiką, wagą, sposobem regulacji obwodu głowy, gąbeczkami pochłaniającymi pot, elementami wymiennymi, mocowaniem pod brodą, ilością i jakością otworów wentylacyjnych itp. Czyli w sumie wszystkim oprócz bezpieczeństwa. Czy zatem warto płacić kilka stów? Odnośnik do komentarza
gielo Napisano 21 Czerwiec 2018 Udostępnij Napisano 21 Czerwiec 2018 Wiesz są tacy maniacy lekkości, że potrafią śrubki w rowerze wymienić na lżejsze :] więc czemu mieli by nie zwracać uwagi na wagę kasku? Czy warto płacić kilka stów? a czy warto płacić kilka baniek za jakieś ferrari, jeśli i zwykłym audi za 20k zł można jeździć? Chyba wszystko zależy od zasobności portfela i tego jakiego kto oczekuje komfortu i lansu :] Odnośnik do komentarza
Pietern Napisano 21 Czerwiec 2018 Udostępnij Napisano 21 Czerwiec 2018 1 godzinę temu, de Villars napisał: Czyli w sumie wszystkim oprócz bezpieczeństwa. Czy zatem warto płacić kilka stów? Oczywiście, że nie warto. Ale... Dizajn, model 2018, jakiś fajny, nowy skrócik w nazwie (np; MIPS), który tę styropianową skorupę zamienia w oazę bezpieczeństwa, plus umiejętna reklama. To czyni różnicę, za która ludzie gotowi są zapłacić. PS. W ogóle nie wspominam o snobizmie i zakupoholizmie. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi