Skocz do zawartości

Kask szosowy, priorytet bezpieczeństwo, wentylacja

korea83

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć

Jutro prawdopodobnie odbiorę swoją pierwszą szosę, a co za tym idzie chciałbym możliwie szybko kupić jakiś godny zaufania kask aby jeździć ze spokojną głową. Do tej pory cała moja jazda rowerem to była typowa amatorka i nigdy nie jeździłem w kasku, co zapewne było błędem, przez co nie mam żadnego wyobrażenia na co szczególnie zwrócić uwagę.

Chciałbym kupić kask, który przede wszystkim ochroni co trzeba w razie grubszej gleby i który zapewni dobrą wentylację w gorące dni. Wygoda użytkowania również na czele listy priorytetów bo jednak podczas dłuższej jazdy chciałbym czuć się komfortowo. 

Cena nie jest dla mnie kryterium decydującym bo już raz kupiłem stosunkowo tani kask na motocykl i dosłownie chwilę później i tak musiałem wydać kasę na konkretny model bo w tym tanim nie dało się przejechać więcej niż 50km. Wyznaję zatem zasadę kupić raz, a dobrze bo nie stać mnie by kupować tanie rzeczy. Oczywiście nie muszę też mieć kasku z absolutnego topu, który będzie tip top, aero i co tam jeszcze można wykombinować. Wolę zaoszczędzić na innych rzeczach, ale kask mieć taki z którego na pewno będę zadowolony.

Ciekaw jestem jakie modele możecie zaproponować z własnego doświadczenia. Będę wdzięczny za propozycję kasków na które warto zwrócić uwagę :)