Skocz do zawartości

Kompatybilność Deore z Tiagrą

pandesowna

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Drodzy Forumowicze, 

czy do przerzutek Deore XT RD-T8000 - kaseta 10, Deore FD-T610 - 3 blaty i hamulców Shimano BR-M315, spasują klamkomanetki z Tiagry ST 4700 3x10 lub inne? 

pomimo prób nie udało mi się znaleźć w żadnym z wątków na forum odpowiedzi na moje pytanie. Będę wdzięczny za odpowiedź lub wskazanie wątku w którym mogę ją znaleźć.

Dzięki

Opublikowano

Cześć, klamkomanetki szosowe 10-rzędowe mają inny ciąg linki niż manetki MTB

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Opublikowano

Jak chcesz ożenić mechaniczne klamki z hydraulicznymi hamulcami?

Po drugie to nie da się manetek szosowych z 10 rzędowymi przerzutkami MTB połączyć - ciąg linki się nie zgadza. Do tego nawet jakbyś się na mechaniczne zaciski zdecydował to ciąg linki hamulca też się nie zgadza. Bardziej niekompatybilnie to by się chyba już nie dało😁

Opublikowano
Jak chcesz ożenić mechaniczne klamki z hydraulicznymi hamulcami?
Po drugie to nie da się manetek szosowych z 10 rzędowymi przerzutkami MTB połączyć - ciąg linki się nie zgadza. Do tego nawet jakbyś się na mechaniczne zaciski zdecydował to ciąg linki hamulca też się nie zgadza. Bardziej niekompatybilnie to by się chyba już nie dało

Dokładnie

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Opublikowano

Coż więcej można dodać... Nawet jeśli weźmiesz klamkomanetki pod hydraulike to w taki zestawie nie nada.

Opublikowano

Kup manetki ( albo sama manetkę prawą ) sl-4603 ( 4600 ) to też tiagra, albo wyżej niz tiagra manetki 10 sp ( na prostą kierownicę  np. Sl-r770 - slowem wszystko oprocz tiagry 4700, ona jest wyjątkiem, jest kompatybilna tylko ze sobą ) i jesli to polaczysz z przerzutką 9 sp. to możesz zastosować kasetę 10 sp. Np. 11-34. Jeśli już masz przerzutkę tylną o której piszesz to szukaj manetek 10 sp od mtb.

Opublikowano

Dziękuję za odpowiedzi,  być może niepotrzebnie zawęziłem moje pytanie. Problem sprowadza się do kwestii zamontowania baranka do  osprzętu, który opisałem w pierwszym poście (Deore XT RD-T8000 - kaseta 10, Deore FD-T610 - 3 blaty i hamulców Shimano BR-M315). Biorąc pod uwagę powyższe wpisy, szanse są raczej marne.

Opublikowano (edytowane)

Jak chcesz szosowe klamkomanetki 10 sp. to tylna przerzutka która podales nie będzie pasowała. Pasowalaby 8/9 sp mtb. ( jesli chcesz większą kasetę np. 11-32 lub 11-34, a nawet 11-36 ( ale to już przerzutka typu shadow  i to nie kazda, co odradzam )

I to wszystko pod warunkiem, ze to nie będą klamkomanetki tiagry 4700 tylko dowolne inne 10 sp.

Edytowane przez Piotr78