Skocz do zawartości

Kompatybilność korby z przerzutką

Diagnosta

Rekomendowane odpowiedzi

Podaj dokładny model przerzutki - musi być wybity na klatce, zwykle od wewnątrz. Niestety i bez tego można przewidzieć, że pewnie to się średnio dogada, bo Deore to przerzutka MTB i najwiekszy blat jak obsłuży to 48T i to też zależnie od wersji.

4 godziny temu, seraph napisał:

Podaj dokładny model przerzutki - musi być wybity na klatce, zwykle od wewnątrz. Niestety i bez tego można przewidzieć, że pewnie to się średnio dogada, bo Deore to przerzutka MTB i najwiekszy blat jak obsłuży to 48T i to też zależnie od wersji.

Ewentualnie który model przerzutki to "obsłuży" wersja z 48 zębami i wersja z 44 zębami by mnie interesowała,dzięki

WP_20190313_17_48_06_Pro.jpg WP_20190313_17_48_59_Pro.jpg
3 godziny temu, piotr.solek napisał:

Shimano Tourney A073 obsłuży taki zakres.

Nie bo ja mam 9 rzędową z tyłu, może zostane przy poszukiwaniu jednak 48-36-26 lub podobnej, moja przerzutka na zdjęciach powyżej-jak podaje producent powinna obsłużyć max 48 T

Edytowane przez Diagnosta
16 godzin temu, Piotr78 napisał:

50/39/30 fd-a073 owszem, ale raz, że to dla szerokich łańcuchów 7/8 speed, dwa, że tylko dolny ciąg. 

Na tym etapie, żaden z powyższych nie stanowi problemu. 

Edytowane przez piotr.solek

Napisz do jakiegoś dostawcy, niech pomoże wybrać coś odpowiedniego, jak masz wątpliwości.

W dobie internetu nie powinno być większych problemów z ich dostępnością. Proponuję sprawdzić jeszcze tutaj pod linkiem: https://www.zico-bike.pl/mechanizm-korbowy

Mają tam stosunkowo duży wybór z tego zakresu, więc nie powinno być większych problemów z doborem.

Edytowane przez zubron

-to chyba pójdę w 28-36-48?-co Wy na to?Jak wiecie jeżdżę raczej po płaskim

wybrałem jednak samą korbę a tarcze wybiorę w Polsce:  

Myślę wybrać jakieś BCD 104   48-36  i 64  28T

korba.jpg

literówka

-aha kółka to tylko 26" więc przy 44-32-22 to jednak brakowało trochę prędkości.Rower ma 10 lat, kupowałem go zanim jeszcze zaczęły wchodzić koła typu 27,5" i 29"

witam pytanie czysto techniczne o montaż suportu korbowego.Znalazłem w necie taką wypowiedź odnośnie ile podkładek dać do mufy 68 mm:

"Zależy jaką masz długość mufy suportu 73mm jedna podkładka z prawej strony . A dla mufy 68mm dwie podkładki z prawej strony , A jedna z lewej strony ."

Chodzi o support z tego postu na fotce:  

Chciałbym wiedzieć od Was czy tak się robi właśnie,zanim skręcę.Dzięki

Nie wiem w czym problem? :) Jak masz mufę suportową pod BSA ( z gwintem) to jej szerokość decyduje o podkładkach. Jak weźmiesz suwmiarkę to albo Ci wyskoczy 68mm wtedy dajesz 2 podkładki po 2,5mm od strony zębatek korby a 1 podkładkę 2,5mm od strony nie napędowej, zaś jak masz mufę 73mm to wtedy dajesz tylko 1 podkładkę 2,5mm od strony zębatek korby od nie napędowej nic nie dajesz, 

Podkładki się daje by uzyskać ten sam rozstaw ramion korby niezależnie od szerokości mufy suportowej :) 

• Lubię to! 1