Lukashek Napisano 11 Marzec 2019 Udostępnij Napisano 11 Marzec 2019 Witam Wszystkich serdecznie. Jest to mój pierwszy wpis, więć od razu przepraszam jeśli jestem w nieodpowiednim miejscu. Posiadam rower trekkingowy Kellys Walker i chciałbym ten rower zmodyfikowac na rower crosowy. Pierwszym krokiem będzie demontaż bagażnika i blotników oraz wymiana kierownicy i mostka. Następnie chciałbym wymienic korbę z kwadratu na hollowtech II myślę tutaj o Deore T6010 (48 36 26) lub deore M6000 (40 30 22) Moje pytanie brzmi czy ww korby spasują z przerzutkami i manetkami i kasetą z napedu 9 rzedowego jaki posiadam w moim rowerze. Przerzutka tył alivio m430, przód altus M191, manetki Shimano ST-EF65-9 EZ-fire Plus. Plan mam taki aby docelowo miec napęd 3x10 ale chcę to zrobić etapowo i zacząć od korby z czasem reszta. Czy ma to sens? pozdrawiam Odnośnik do komentarza
PiotrekGT Napisano 11 Marzec 2019 Udostępnij Napisano 11 Marzec 2019 Jeśli chcesz zaoszczędzić i nie zależy ci tak bardzo na wadze i na ramionach pustych w środku (to jest system hollowtech) a tylko na zintegrowanej osi, to weź taką korbę: https://www.bikester.pl/shimano-fc-mt300-korba-44-32-22-z-3x9-rz-czarny-811205.html lub taką, jeszcze tanszą ale nie wiem czy ona ma wymienne blaty, na tej pierwszej wyraźnie widać śruby https://www.rowertour.com/p/155199/shimano-fc-mt210-altus-mechanizm-korbowy-9rz.-z-oslona-lancucha#155200-rozmiar-44x32x22 175mm Oczywiście sprawdź czy stopniowanie zgadza się z twoją przerzutką co posiadasz, a napęd 9rzędowy nie jest zadnym problemem, będzie śmigać. Odnośnik do komentarza
Lukashek Napisano 11 Marzec 2019 Autor Udostępnij Napisano 11 Marzec 2019 Celowałem w Deorki myślałem jeszcze też o korbie Alivio T4060 z suportem bb52 i pozostać przy 3x9. Moje trasy do głównie asfalt i leśne szutry. Doradzcie prosze czy warto dopłacić troche i zrobic caly napęd deore. czy jest w ogole sens. Odnośnik do komentarza
PiotrekGT Napisano 11 Marzec 2019 Udostępnij Napisano 11 Marzec 2019 Jeśli chodzi o tył (kaseta i przerzutka), to warto iść w deore, przerzutka przód to samo, korby deore bym nie kupował do takiej jazdy jeśli brać pod uwagę budżet a jak chcesz już mieć wszystko komplet to kup deore. Alivio które proponujesz to bardzo ładna korba i w sumie to tyle o niej moge powiedzieć, nie ma drążonych ramion (hollowtech) a Deore już będzie miało. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi