Skocz do zawartości

MTB czy szosa?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Na początku przepraszam jeśli nie powinienem pisać tego w tym dziale, żaden inny nie wydał mi się bardziej odpowiedni.

Od pewnego czasu wkręciłem się bardziej niż kiedyś w jazdę rowerem. Coraz dłuższe trasy a co za za tym idzie coraz więcej przemyśleń na temat tego czy nie potrzebuje lepszego roweru lub też innego typu roweru a nawet czy nie potrzebuje 2 różnych.

Może opowiem coś o sobie, zapewne pomoże to w doradzeniu co i jak.

Mam 23 lata, jestem z okolic Częstochowy. Trasa jaką pokonuje na przykład na odcinku 60 km to 20 km las(ściółka, piach, żwir)a 40 km asfalt. Oczywiście jeśli w przyszłości zdecyduję się na typowy rower szosowy to zapewne zaplanowana trasa będzie w pełni asfaltowa. Tu gdzie mieszkam mam naprawdę duże pole do popisu. Trasy leśne czy asfaltowe o małym ruchu ulicznym, jest tego sporo.

Posiadam od 4 lat MTB Scott aspect 740. Jest to właściwie mój pierwszy prawdziwy rower, nie noname za 500 zł.

Rower jeździ dobrze choć dosyć ciężko, szybko traci prędkość. Średnia prędkość po prostej drodze asfaltowej to 30 km/h.

Pomysłów na nowy rower mam kilka. Nie mając pojęcia, że w ogóle są teraz tak różne rowery MTB nie wiem co byłoby dla mnie dobre.

Chciałbym rower którym będzie mi się jeździć lżej i szybciej, rower MTB którym rozwinę oczywiście nie takie prędkości jak na szosówce ale na pewno większe niż na moim obecnym rowerze, jeśli to w ogóle możliwe.

Problem właśnie w tym, że nie ma wśród swoich znajomych nikogo kto ma jakoś pasję do rowerów lub choćby posiadał szosówkę którą mógłbym przetestować. Nawiązuje tu do filmiku https://www.youtube.com/watch?v=Hwovyku_lWo który to rzucił trochę światła na moje poglądy.

Zaś połączenie MTB z szosówką czyli jakiś rower przełajowy to chyba słaby pomysł. Brak full suspension po lesie.... oj nie.

Już prędzej zakup 2 rowerów, jeden stricte MTB drugi stricte szosowy.

Właśnie full suspension to coś czego brakuje mi obecnie w moim rowerze, sam widelec to za mało. Hard tail mam już dosyć.

Nie znam się kompletnie na firmach, jakości wykonania danej firmy więc nie wiem co mógłbym kupić i nie przepłacić za coś co wcale dobre nie jest.

Tu podam przykład, aż łezka w oku się zakręciła i szczęka opadła jak wszedłem na stronę z rowerami Merida i pierwszy rower full suspension "o wow fajny rower" wchodzę dalej patrzę cenę.... głęboki wdech.... 35 000 zł... pytanie czy ten rower w porównaniu do tego za 5 000 zł sam jeździ czy co?

Dobra żarty na bok. 8 000 zł podzielić na 2 rowery, czy za cenę 4 000 zł kupię w ogóle MTB full suspension i szosówkę które będę coś warte czy jednak ta cena to żart i muszę patrzeć wyżej.

Jakie proponujecie rowery za taką cenę? Czy do tych moich przemyśleń macie coś do dodania. Czy osoba znająca się na rzeczy i mieszkająca w okolicach Częstochowy czyta ten post i jest chętna się zapoznać i mi pomóc 🙂?

Opublikowano

Przy szosie z pomocą przychodzi decathlon, triban 540 za 3300. Osprzęt 105 więc nawet na jakiś tam amatorskich wyścigach nikt śmiać się nie powinien. Przy "rekreacyjnym" użytkowaniu będziesz miał sprzęt na lata. Dla porównania najtańsza merida na 105, scultura 400 to kwestia ponad 5k. Ogólnie stosunek jakość/cena 540 nie do przebicia.

Co do full'a nie wiem to się nie będę wypowiadał ale raczej szału za te 5k nie ma się co spodziewać.

27 minut temu, Gronek31 napisał:

Merida i pierwszy rower full suspension "o wow fajny rower" wchodzę dalej patrzę cenę.... głęboki wdech.... 35 000 zł... pytanie czy ten rower w porównaniu do tego za 5 000 zł sam jeździ czy co?

Rama z innego materiału, wyższy osprzęt (w większości przypadków eagle więc absolutny top), mocniejsze i lżejsze koła, system bezdętkowy, amortyzatory z naprawdę działającą regulacją, lepsze hamulce, amortyzowana sztyca. Nooo i najważniejsze z tego wszystkiego, rower za 5k będzie ważył 15kg a ten za pięciocyfrową kwotę tylko 10

• Lubię to! 1
Opublikowano

Jak w filmie. To dwa różne światy. Ja osobiście zaczynałem od MTB i z końcem zeszłego roku kupiłem szosę. To coś całkiem innego. Dla mnie piękniejszego. Zakochałem się w tym typie kolarstwa co nie znaczy ze od czasu do czasu nie wsiądę na swojego hardtriala i w las :) Co do Twoich finansów to tak: za 4099 kupisz nawet nowa szosę na pełnej grupie Tiagry od firmy Canyon model Endurace Al 6.0 poniżej link
https://www.canyon.com/pl/road/endurace/2018/endurace-al-6-0.html
Minus taki ze roweru nie przymierzsz ale tabela jest dość dokładna jeśli chodzi o dobór rozmiaru. Natomiast co do fulla to nie doradzę bo w tym nie siedzę. Osobiście jednak zainwestowałbym w szosę ciut więcej nawet (przypuśćmy ok 6000) a resztę wsadzić w obecny MTB ale tu dezycję należy do Ciebie.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro

Opublikowano (edytowane)

Pomyślałbym o dozbrojeniu MTB, jeśli ma jakieś wyraźne (dla Ciebie) braki i przeznaczeniu reszty na szosę albo gravela. Za ~4000 nie kupisz zdecydowanie lepszego roweru niż Aspect, ale za ~2000 możesz mu zrobić konkretny upgrade, np. amortyzator i dobre opony tubeless. Natomiast ~6000 to naprawdę konkretna szosa z nowoczesnymi bajerami.

Aby kupić fulla, musiałbyś wydać cały budżet naraz. Najniższy Canyon Neuron to już okolice 8000.

Edytowane przez Andrzej Sawicki
Opublikowano

Nie wydaje mi się byś potrzebował fulla na taką jazdę jak obecnie. Można doinwestować tego Scotta choćby w inne koła z szerszymi obręczami, oponami zalanymi mlekiem gdzie po zejściu z ciśnienia przyjemność z jazdy po lesie wzrośnie. Full to wydatek i to nie mały więc musiał byś przeznaczyć prawie całą kwotę na jego zakup. Drogimi zabawkami się nie przejmuj bo tam ogrom ceny płaci się za znaczki na poszczególnych elementach co nie znaczy, że są one lepsze. Często są gorsze bo tak wylajtowane, że nie wytrzymują długo trudów jazdy. To sprzęt zawodniczy gdzie zawodnik ma sponsora i często go wymienia... 

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Gronek31 napisał:

Jakie proponujecie rowery za taką cenę?

Kupowanie dwóch rowerów w krótkim czasie nie jest IMHO dobrym pomysłem. Szosa pochłania, fascynuje, oferuje masę wrażeń, odkrywa się inny świat. Na ten drugi rower prawdopodobnie nie będziesz mieć wiele czasu ani ochoty. Zacząłbym więc od szosy, bez szaleństwo budżetowego i sprawdził czy to zabawa dla mnie. Po sezonie bądź dwóch będziesz "mądrzejszy". 

Edytowane przez Karol
Opublikowano (edytowane)

Właśnie w tym roku zakupiłem nowe opony Continental Mountain King 27.5x2.4 zwijana, był to jednak lekko nie trafiony zakup pod kątem tych 2.4 cali. Opona jest też wyższa niż oryginalna która była od nowości 2.25 cala, ledwo się zmieściła a jak wrzucę 1 bieg z przodu to brakuje może z 3mm do ocierania o wózek przerzutki. Jeździ się też trochę ciężej, myślałem, że te 0.15 cala aż takiej różnicy w ciężkości nie zrobi a za to przyda się na piaszczyste tereny, tu widać moje nie doświadczenie no ale w końcu człowiek uczy się na błędach.

Muszę i tak oddać go na serwis bo próbowałem zrobić to sam ale jednak nie mam takich umiejętności aby dobrze wyregulować przerzutki, po zmianie łańcucha na nowy bo tamten strasznie trzeszczał, bardzo się rozregulowały, łańcuch obciera o wózek przerzutki i w ogóle strasznie coś hałasuje podczas pedałowania ale już naprawdę nie potrafię, oddam to komuś bardziej kompetentnemu.

Chyba tak zrobię jak pisaliście aby kupić tylko szosówkę i wydać nawet więcej na jeden rower być może nie do końca całe 8 tyś ale może więcej niż 4 tyś.

Ewentualnie czy ten przełajowy ma sens? Wtedy w razie gdybym miał choć 1 km przejechać jakąś polną ścieżką to przynajmniej będę mógł tam wjechać.

Albo jeszcze ten gravel o którym pojęcia nie mam. Jest tyle typów tych rowerów, że dla takiego początkującego jak ja to wyższa matematyka.

Jaka różnica jest w sumie między tym gravelem a przełajowym bo z wyglądu to chyba tylko opony się minimalnie różnią

Edytowane przez Gronek31
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Gronek31 napisał:

Ewentualnie czy ten przełajowy ma sens? Wtedy w razie gdybym miał choć 1 km przejechać jakąś polną ścieżką to przynajmniej będę mógł tam wjechać.

Albo jeszcze ten gravel o którym pojęcia nie mam. Jest tyle typów tych rowerów, że dla takiego początkującego jak ja to wyższa matematyka.

Byś widział w jakie miejsca szosą na 23c wjeżdżam🤣🤣🤣🤣 Po prostu zwalniasz i jesteś w stanie jechać po każdej nawierzchni oprócz błota i piasku.

Do większości rowerów powinna wejść opona 28 a nawet 31 więc szutrówki pokonasz bez większych problemów a gravel/przełaj będzie sporo droższy przy tym samym osprzęcie od klasycznej szosy. BTW możesz kupić szosę o endurance'owej geometrii i drugi komplet kół w teren ale jak sam już wcześniej zauważyłeś jazda bez amortyzacji (i w sumie na nadal wąskich oponach) po nierównościach nie jest najciekawsza.

Edytowane przez SzpiceR
Opublikowano

No właśnie! Gravel! I szosa mu nie obca i leśne dróżki.... 

Opublikowano

A może pomyśl o zmianie opon w obecnym rowerze na takie, które nie są kotwicą na asfalcie i w terenie też da się na nich jechać. Przykładowo Continental Race King, ewentualnie jakieś semi-slicki. Mountain King jest oponą typowo terenową i na asfalcie nie dziwota, że jedzie Ci się ciężko. Wymiana opon potrafi diametralnie zmienić doznania z jazdy.

Opublikowano

Rowery crossowe i hybrydy to nieporozumienie. Najlepiej mieć dwa MTB i szosę, jak się nie możesz zdecydować, kup najpierw szose, jak się wkręcisz w jeżdżenie mocniej, to później wysupłasz pieniądze na MTB. Na szosie zbudujesz kondycje potrzebną do jazdy w trudnym terenie na MTB. Czemu odradzam crossowe rowery? Dlatego że sam mam i wiem że ani dobrze to nie pojedzie po asfalcie[zła sylwetka, za szerokie opony], a w terenie jest też gorszy od MTB, choć nie tak gorszy jak od szosy na asfalcie[tutaj cross to kompletne nieporozumienie]. 

Tania szosa jak triban spokojnie starczy, a reszte kasy oszczędzać na MTBka na porządnych amorach powietrznych i tarczówkach, za 5-6k spokojnie kupisz już niezły sprzęt. O full suspension za tą kasę to trochę na wyrost, może jakbyś używkę dorwał, ale tylko sprawdzając osobiście zawieszenie jak i ramę i widelce czy nie zajeżdżone, i bez pęknięć. 

Opublikowano

Trochę poczytałem o hierarchii osprzętu shimano. Poczytałem też opinie o tych rowerach B'twin i nie są za dobre. Jednak znana marka to też pewna jakość wykonania. Doświadczyłem już w życiu i to nie tylko jeśli chodzi o zakup roweru, że lepiej zapłacić trochę więcej niż się męczyć z ciągłymi naprawami albo ciągłym ustawianiem czegoś a i tak nie będzie działać perfekcyjnie.

Co myślicie o tej szosówce -> https://www.rowerymerida.pl/produkt1559/scultura-disc-500-rower-merida.html

Czy to przesada? Czy ewentualnie można za te pieniądze kupić coś lepszego lub za mniejsze pieniądze kupić podobny osprzęt mi nie udało się znaleźć.

Jeszcze jest jedna opcja bo właściwie nie wiem gdzie miałby go ewentualnie zakupić. Bo w sklepie w mojej okolicy gdzie sprzedają Meridy jest dostępna taka za nawet niższą cenę

->http://www.bikeatelier.pl/rowery/rowery-szosowe/rower-merida-scultura-500-2017

Rożnica chyba tylko w hamulcach, i to że rower z kolekcji 2017 a 2018, nie za bardzo rozumiem czy to jest jakaś polityka firmy, jakiś marketingowy chwyt?

Opublikowano
13 godzin temu, Gronek31 napisał:

lepiej zapłacić trochę więcej niż się męczyć z ciągłymi naprawami albo ciągłym ustawianiem czegoś a i tak nie będzie działać perfekcyjnie.

No to weź tribana z oprzętem 105. Chyba że jesteś uczulony na markę Btwin ;) 

Opublikowano

Też polecam triban 540. Jeżdżę już kilka miesięcy i zero problemów. Dodatkowy plus to że wchodzą oponki podobno do 40mm, sam sprawdziłem 35 więc możesz wrzucić kojaki 35 albo jakie oponki do cx,gravrla czy turystyki. Do turystyki to też super rower boa mocowania do bagażników i błotników czego w większości szos nie uświadczysz.

Opublikowano

O bitwinach dobrze poczytaj opinie...ja sam myślałem i jednak nie kupiłem. Jestem w podobnej sytuacji do Ciebie. Mam rower mtb, ale prócz lasu ciągnie mnie jeszcze na asfalt z tym ,że ja mam alergię na barankową kierę w związku z tym, postanowiłem sobie złożyć szosówkę na ramie trekingowej/crossowej pod koła 28", tylko wywalam amor, wstawiam sztywniaka i oczywiście prostą kierę. Bez błotników całkiem całkiem to wygląda. Koszt niewielki, a wjazd mam też i do lasu na ścieżkę w razie czego.
Druga opcja o której myślałem to zakup drugiego zestawu kół. W mtb mam 27.5 to pewnie z wąskimi oponami od 29er'a by podeszły...problem w tym , że mam obie sztywne osie z tyłu 13x142 i koszt kół trochę mnie zniechęcił, swoją drogą zmiana kół za każdym razem jak mi się zmieni cel wyjazdu też nie napawał optymizmem również przełożenie 38x11 nie da takiej prędkości jak 48x11 , waga rowerów też ma dla mnie znaczenie i brak Amora na plus w szosie, bo i tak ciągle bym jeździł z zablokowanym. Fulla kupisz za dobre pieniądze, popatrz na Kellys'a 2017...

Opublikowano
Godzinę temu, wozo13 napisał:

O bitwinach dobrze poczytaj opinie...ja sam myślałem i jednak nie kupiłem.

Piszesz w sposób, który może sugerować, że coś z tymi rowerami jest nie tak, sugerujesz dobre wczytanie się w opinie... - co konkretnie masz na myśli, o jakie opinie chodzi? Z moich obserwacji wynika, że generalnie opinie o Tribanach są dobre, użytkownicy chwalą zarówno rowery, jak i przyjazną politykę producenta. Sam użytkuję Tribana 520 i jestem b. zadowolony. 

Opublikowano

A cóż ja takiego napisałem? Po prostu sugeruje, żeby człowiek sobie poczytał opinie ,bo są bardzo różne...nawet na tym forum coś się znajdzie. Sam kupuję w Decathlonie, ale np. roweru bym nie kupił i tyle...ilu ludzi na forum tyle opinii, a ja mam swoją jeden się cieszy z danej rzeczy, a drugi na nią klnie ...jak to w życiu szacunek

Opublikowano

U mnie też stoi jede triban. Złe słowo moge jedynie powiedzieć o kołach, które złożyło się jak czips przy ostrym zakręcie. Na gwarancji dostałem nowe, podobno lepsze. Od tamtej pory jest spokój ;)

budyn czekoladowy
Opublikowano (edytowane)

Triban 540 u mnie też stoi (jeździ). Moja pierwsza szosa. Rewelacja. Prawie 2000 km w dwa miechy poszło...

Mój full wisi na kołku od tych 2 miesięcy...

A jeśli chodzi o politykę gwarancyjną Decathlonu, to rozwalili mnie ostatnio (pozytywnie)... Miałem w mostku uszkodzony gwint (na mostek i ramę jest dożywotnia gwarancja). Nie mieli mostka na wymianę (i nie dało się zamówić). Co więc zaproponowali? Wymianę całego roweru na nowy. Po 1,5 miesiąca używania "starego" 😎.

Olałem i kupiłem sobie mostek po prostu gdzieś indziej. Ale nieźle mnie zaskoczyli...

Edytowane przez budyn czekoladowy
Opublikowano (edytowane)

Naprawdę dziękuje za propozycje kupna Tribana, jednakże podziękuje.

Byłbym wdzięczny aby ktoś ocenił który z tych rowerów opłaca się zakupić. Ceny będą o kilka stów niższe przy niektórych z racji kolekcji 2017 a nie 2018.

Te dwie Meridy https://www.rowerymerida.pl/produkt1559/scultura-disc-500-rower-merida.html

i https://www.rowerymerida.pl/produkt1560/scultura-disc-400-rower-merida.html mogą być o kilka stówek nawet o 800 zł taniej z 2017

W tym samym sklepie polecali mi jednak Cannondale'a, mówili, że w porównaniu do meridy np rama ramie nie równa alu u meridy a alu u cannondale'a to zupełnie inna bajka na plus dla cannondale'a

Tu poza moim budżetem ale być może ktoś inny się skusi bo sklep w którym by mi to sprzedali ma jeszcze dodatkową swoją zniżkę.

https://www.cannondalebikes.pl/rowery/2017-wyprzedaz-rowerow-2017/szosowe/synapse-carbon-105-disc

u nich ten rower za 8900 zł jest ale ten i tak poza budżetem moim.

myślałem też nad tym https://www.cannondalebikes.pl/rowery/2017-wyprzedaz-rowerow-2017/szosowe/caad-optimo-105-disc

i już z innego sklepu nad tym scottem https://www.erowery.pl/rower-scott-speedster-10-disc-model-2018/rowery-btypb-szosowy/m/90043

Edytowane przez Gronek31
Opublikowano

Ja kupiłem Kellys'a 2017 w genialnej cenie więc moim zdaniem warto kupić rower zeszłoroczny jeżeli nie odbiega zbytnio od tegorocznego...czasem lub nawet coraz częściej rowery z poprzednich lat są lepiej wyposażone niż nowe modele... A szosy fajne i marki na poziomie