Skocz do zawartości

PD M530 + Shimano sh m089

Sf4nzik

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Przymierzam się do kupna butów shimano m089 i pedałów. I mam dwa pytania czy jak kupie te pedały https://www.centrumrowerowe.pl/czesci/pedaly-rowerowe/mtb-zatrzaskowe/p,pedaly-spd-pd-m530-czarne-bloki-shimano,32374.html to czy ta dodatkowa "obudowa"  będzie dotykać podeszwy buta i zapewni większe podparcie dla podeszwy. Drugie pytanie czy kupując buty https://www.centrumrowerowe.pl/buty-rowerowe/meskie/mtb/p,buty-spd-sh-m089-czarne-shimano,442743.html będę miał w zestawie jakieś blachy (nie wiem o co chodzi do końca ale w innych sklepach widziałem opinie że nie ma w zestawie itd. i że 40 zł kosztują) i bez problemu zamontuje już blok z pedałów bez żadnych problemów kupując ten zestaw. 

Edytowane przez Sf4nzik

Raczej nie będzie dotykała. Kupując pedały dostajesz do nich bloki. A kupując buty dostajesz do nich metalową wkładkę do podeszwy.

• Pomógł 1

Na pewno nie blokują swobodnego wpinania i wypinania :P. Mam taki zestaw i bardzo spoko mi się sprawdza. Blachy są w zestawie.

Korzystałem wcześniej również z pedałami m520, ale nie odczuwam jakiejś mega wielkiej różnicy. Teraz mogę za to pojechać na rowerze w normalnych butach bez nakładek.

15 godzin temu, Szanczo napisał:

Na pewno nie blokują swobodnego wpinania i wypinania :P. Mam taki zestaw i bardzo spoko mi się sprawdza. Blachy są w zestawie.

Korzystałem wcześniej również z pedałami m520, ale nie odczuwam jakiejś mega wielkiej różnicy. Teraz mogę za to pojechać na rowerze w normalnych butach bez nakładek.

pd 530 sie do tego nadają by pojechać w zwykłych butach? i czy da się zdjąć tą obudowę?

Franz Mauer
Dnia 8.5.2017 o 17:21, Sf4nzik napisał:

Witam. Przymierzam się do kupna butów shimano m089 i pedałów. I mam dwa pytania czy jak kupie te pedały https://www.centrumrowerowe.pl/czesci/pedaly-rowerowe/mtb-zatrzaskowe/p,pedaly-spd-pd-m530-czarne-bloki-shimano,32374.html to czy ta dodatkowa "obudowa"  będzie dotykać podeszwy buta i zapewni większe podparcie dla podeszwy. Drugie pytanie czy kupując buty https://www.centrumrowerowe.pl/buty-rowerowe/meskie/mtb/p,buty-spd-sh-m089-czarne-shimano,442743.html będę miał w zestawie jakieś blachy (nie wiem o co chodzi do końca ale w innych sklepach widziałem opinie że nie ma w zestawie itd. i że 40 zł kosztują) i bez problemu zamontuje już blok z pedałów bez żadnych problemów kupując ten zestaw. 

Dodatkowy "stelarz-platformie" ma za zasanie dać butowi dodatkowe punkty podparcia. Jednak z doświadczenia wiem, ze wiele zależy od kształtu samej podeszwy, bo w jednym przypadku but opiera się na "stelarzu-platformie", a w innych z uwagi na kształt podeszwy nie. Te pedały dobrze współgrają z butami rowerowymi o charakterze turystycznym-trekkingowym,bo mają w mairę pełną podeszwę (jak np. te poniżej na zdjęciu) i gdy blok przykręcony do buta chowa się w zatrzasku to pozostała cześć materiału podeszwy ma szansę oprzeć się o platformę. Musiałbyś przymierzyć buta do pedału i wtedy sam zobaczysz czy się podpiera czy nie.

Z tym jeżdżeniem na tych pedałach w zwykłych butach jest miejwięcej podobnie jak opisałem powyżej. Jeśli but będzi emiał zbyt płącką podeszwę to będziesz czu podczas jazdy różnicę miedzy wystającym zatrzaskiem , a platformą. Jeśli but będzie miał grubą podeszwę to jest szansa, że będzie bardziej komfortowo. 

Jeśłi już zastanawiasz się nad uniwersalnymi pedałami to proponuję rozważyć model Shimano SPD PD-A530 lub SPD PD-T780. Z jednej strony masz typową platformę dla zwykłego buta, a z drugiej zatrzask. A także SPD PD-M647.

pol_pl_Buty-rowerowe-IXS-X-Jammy-MTB-SPD-6698_1.jpg SPD PD-A530.jpg SPD PD-T780.jpg SPD PD-M647.jpg

Jazda w zwykłych butach jest jak najbardziej możliwa, ale nie jest to tak samo komfortowe, jak standardowe platformy. Czuć pod podeszwą zatrzask, itd. Obudowy nie próbowałem ściągać, nie miałem takiej potrzeby, kiedy na półce leżą m520.