Skocz do zawartości

Wózek przerzutki Deore XT RDM8000

carlosmuz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Potrzebuję jednoznacznej odpowiedzi. Mam napęd 1 na 11, korba przód 32 zęby, kaseta 11-42, serwisant upiera się przy wózku wózku przerzutki sgs, czyli długim.

Dla ścisłości:

Korba 32 SLX

Kaseta XT 11-42

Przerzutka RDM8000 Shimano Deore XT 11 rz.

Wolałbym wózek średni... Czy obsłuży on taką konfigurację?

Dziękuję za porady :-).

Edytowane przez carlosmuz
Opublikowano

Jeśli masz 1 na 11 w konfiguracji 32 przód i tył 11-42T kaseta spokojnie możesz wziąć GS przerzutkę. 

Opublikowano

Jednoznacznie - GS wystarczy. 

Dlaczego : mam blat 32T i kasetę 11-46 i średni wózek. Działa bez problemów. 

Dodam, że tak pradzono mi w autoryzowanym serwisie Shimano. Widać Twój sprzedawca ma albo małą praktykę w tej kwestii, albo tylko z SGS ma teraz na stanie. 

Opublikowano
2 godziny temu, Franz Mauer napisał:

tylko z SGS ma teraz na stanie.

Podejrzewam że właśnie tak jest

Dodam tylko że przy tak niewielkiej różnicy na zębach wystarczy zrobić dobrą regulacje

Teraz regulowałem przerzutkę shimano która powinna obsłużyć max 36T jednak ładnie sobie radzi z 42 T to wszytko w konfiguracji 2x,jedynie co dodałem to dłuższą śrubkę od naprężenia wózka by go odsunąć od kasety

Opublikowano

A nie masz Piter problemów z dolnymi biegami przy zastosowaniu dłuższej śruby?  Nie masz opóźnienia lub głośniejszej pracy? 

Opublikowano

@Kruk  Opóźnienia nie ma(jednak przy budżetowej przerzutce czego można się spodziewać )

Pracuje głośno gdy zmienię np na skrajnych przełożeniach największa z przodu największa z tyłu ale tak się nie powinno zmieniać w napędzie 2x lub 3 x

Dodam jeszcze że kółko przerzutki ma ma luz,oraz problem był przy pracy gdy był założony łańcuch Shimano CN-HG54 jednak po zmianie na KMC X10.93 praca całego napędu poprawiła się na lepsze

Miałem pojechać w teren i sprawdzić jak działa ale mam zapalenie krtani i jestem uziemiony ,no i ten wiatr

Opublikowano

Noo wiatr jest straszny u nas ludzi przewraca o_O 

No właśnie miałem rok temu napęd 3 na 10 XT cały i gdy chciałem zrobić większy blat 42 od Aerozine do kasety XT to nawet przy śrubie dłuższej przerzutka po prostu nie dawała rady najniższe biegi jak dla mnie chodziły za głośno a najwyższe było opóźnienie w przerzucaniu z powodu za dużego oddalenia kółeczka prowadzącego od koronek najmniejszych przerzutki.

Dlatego Shimano z tego powodu zastosowało w przerzutkach 11 asymetrycznie położone kółeczka przerzutki, w 10 przerzutkach kółeczko górne jest równo na osi wózka zaś 11 przerzutki mają przesunięte kółeczko do tyłu. Dzięki takiemu zabiegowi kółeczko górne gdy przerzutka jest na najwyższych biegach ( najniższe koronki) jest bliżej zaś jak przeskakuje coraz niżej z biegami ( większe koronki) to tym bardziej się odchyla.

Patent prosty i bardzo skuteczny, dlatego 10 mogą obsługiwać kasety do 42 zębów ale za coś, albo słabsza/wolniejsza zmiana biegów na dole kasety lub głośniejszy napęd na górze kasety. Oczywiście łańcuch ma znaczenie bo 10 cn HG95 nie polecam z prostego powodu, jedna ze stron łańcucha nie jest wyfrezowana przez co ten łańcuch jest głośniejszy, lepiej dać 11 który ma już z 2 stron takie oszlifowanie. Co ciekawe łańcuchy 9 rzędowe np.XT cn HG93 miał też z 2 stron wyfrezowanie :)

Wiem że się powtarzam i pewnie Piter i reszta Wyjadaczy z forum to wie lub już czytało, piszę to raz jeszcze aby nowi członkowie forum mogli na to trafić i zapoznali się z tym.

Opublikowano (edytowane)

Dzięki za odpowiedzi. W taki razie GS średni na 100%!

Edytowane przez carlosmuz
  • Lubię to! 1