Skocz do zawartości

Romet Mustang M4 czy warto?

michaljazz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Czy warto kupić Mustanga M4? Osprzętowo rower wydaje się być bardzo fajny, miałem okazję tez się przejechać i super się jechało. Mam jednak wątpliwości co do amora XCR, ale w tej cenie nie mogę znaleźć roweru z lepszym amorem i taperowaną główką ramy jednocześnie. Nie licząc Mustanga 1 2018 na którym też jechałem, lecz nie był tak fajny. Strasznie twarde uchwyty i jakoś ogólnie nie zrobił na mnie takiego wrażenia. W dodatku dokładając 400zł mam M4 gdzie w zasadzie wszystko oprócz amora jest lepsze.

---
Koła 29", rama 19"

Edytowane przez michaljazz
WściekłyDzik
Opublikowano

no to skoro rower zrobił na tobie dobre wrażenie i go pożądasz, to pewnie że warto.

Amor jak każda część zawsze można wymienić eśli będzie cię strasznie ograniczał. A może uznasz że jesteś zadowolony z jego pracy i kilka set gram  z przodu nie jest warte tysiaka/dwóch, albo  postawisz na ubgrade innych części..  nigdy nie wiadomo 

Opublikowano
1 godzinę temu, michaljazz napisał:

Mam jednak wątpliwości co do amora XCR, ale w tej cenie nie mogę znaleźć roweru z lepszym amorem i taperowaną główką ramy jednocześnie. Nie licząc Mustanga 1 2018 na którym też jechałem, lecz nie był tak fajny. 

Według mnie ten rower jest na prostej rurze sterowej a nie taper. 

Opublikowano

Rower o bardzo klasycznej geometrii do ścigania w xc. Może znajdziesz gdzieś coś z lepszym wyposażeniem ale jak ten Ci dobrze pasował i chcesz się ścigać to bierz. Podzespoły można z czasem wymieniać. 

Pozdrawiam

Krzysiek

PS. Tam nie ma tapera

Opublikowano

Rzeczywiście nie ma tapera... coś mi się pokićkało :) Za dużo tych rowerów przejrzałem ostatnio i mętlik w głowie totalny

Opublikowano

Rzuć okiem na Trek X-Caliber 8 2019. Co prawda katalogowo kosztuje 3999 zł, ale w sklepie można go wyrwać z 10% rabatem za 3600,a wg mnie jest zdecydowanie lepiej przemyślany: ma raper, powietrzny amor, korbę na sztywnej osi, napęd Deore/XT i najważniejsze - dobra rama. 

Opublikowano

Na początku zakładałem budżet 2tyś, teraz doszło do 3 :) raczej więcej nie chcę dawać. Trochę mi teraz w głowie namieszał ten brak tapera w m4. Chciałbym mieć dość przyszłościową ramę, dlatego zależy mi na taperze. Czy rzeczywiście jest on mocno wskazany?

Opublikowano

Taper wpływa na sztywność ramy. Sztywna rama daje lepszy komfort i efektywność wkładanej w pedałowanie pracy. Ale... bez tego można się obejść bez problemu, tak samo jak bez sztywnych osi w kołach. Szczególnie jak waga rowerzysty nie jest zbyt duża. 

Problem leży w tym, że już większość ram posiada taperowane główki i obecnie bardzo trudno przebierać w amorach z prostą rurą sterową. Więc musisz nastawić się na to, że w przyszłości szukanie dobrego amors w dobrej cenie będzie mocno utrudnione, a być może będziesz skazany na używane. 

Opublikowano

Może rozważ jeszcze raz Mustanga 1, lub faktycznie dozbieraj jeszcze trochę $ i kup raz, a dobrze :D

Opublikowano (edytowane)
15 godzin temu, Ares napisał:

Według mnie ten rower jest na prostej rurze sterowej a nie taper. 

Romet w tym sezonie oszczędza na taperach:). Dopiero Mustang Evo za 4999 takową ma a szkoda bo to mocno zubaża ramę...

Edytowane przez TOMALA72
Opublikowano

Nie tyle Romet oszczędza i nie tylko on co z jakiś durnych powodów producenci tańszych amortyzatorów uparcie wkładają prostą rurę. 

Opublikowano

Chyba faktycznie pozostanę przy Mustangu 1. Bardziej przyszłościowy będzie. Wymieni się uchwyty i powinno być lepiej

• Lubię to! 1
Opublikowano

Mam możliwość kupienia M4 za 2700 lub 1 za 2560. No i znowu mam dylemat -.-

Opublikowano

Jeśli planujesz wymieniać widelec to bierz mustanga 1, jeśli nie to M4, M4 jak dla mnie wygrywa wagą i napędem, tylko ta główka ramy to lipa.

Opublikowano

Nie wiem czy dobrze wyczytałem, Mustang 1 ma sztywne osie a M4 nie?

Opublikowano

W tym przedziale cenowym chyba nikt nie oferuje osi sztywnych.