Skocz do zawartości

Konwersja napędu 1x9 na 2x9

mr_Marek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

W rowerze syna (Orbea Mx 26 Team) chciałbym wymienić korbę 1x na 2x, system dziewięcio rzędowy. Obecnie jest zamontowana korba Pioneer Prowhell 34T którą chciałbym wymienić na Shimano FC-MT210 36/22T, obie mają taką samą linię łańcucha 48,8mm. I tu zaczynają się schody. Nigdzie nie mogę znalezć przedniej przerzutki 2x9 mającej Lł 48,8mm. Wszystkie, poza jedną która nie pasuje do tego typu ramy mają 50mm.

Czy jest jakaś inna możliwość np. przednia przerzutka 3x9 lub 2x10, czy to będzie działało poprawnie?

Marek

Opublikowano

Marku,  możesz użyć przerzutki 2x10, lub 2x11 nie ma to znaczenia bo ciag linki jest ten sam.

Przerzutka musi mieć odpowiednią pojemność, skoro ma być korba 36-22 to pojemność 14T musi mieć przerzutka, a tak to bez problemu możesz wyższy model brać do 10 czy 11.

Opublikowano

Dziękuję za informację,

ale pozwolę sobie zadać jeszcze jedno pytanie: czy wózek od 10tki lub 11tki nie będzie za wąski dla łańcucha 9 rzędowego?

Opublikowano

Nie powinno mieć to większego znaczenia zwłaszcza przy napędzie 2 na. Ma napęd 2na 11 i jakoś strasznie różnicy nie widzę pomiędzy łyżką 9 a 11

Opublikowano

Czyli podsumowując:

przy takiej samej lini łańcucha 48,8mm, w systemie 9 rzędowym, po wymianie korby 1x na 2x

przednia przerzutka 2x10 z manetką 2x10 powinna pracować bez żadnych problemów.

Opublikowano

Nawet nie musisz kupować manetki pod 2 na z 10 rzędowego zestawu o zostawić swoją starą na 3 biegi.

To przerzutką 2 na blokujesz wychył manetki dalej w górę.

Z tą linią łańcucha to bez przesady :) 

Kup przerzutkę np. taką:

https://allegro.pl/oferta/shimano-fd-m785-deore-xt-przerzutka-przod-ts-2x10-7812221605?utm_source=google&utm_medium=cpc&ev_campaign=_UZSD_pla_sport_turystyka_rowery_akcesoria&ev_adgr=Rowery+i+akcesoria&gclid=Cj0KCQiA5Y3kBRDwARIsAEwloL5rgw7KYer8BpSSyPmDiu9oTY9hH83WTBmj0bKf1_wnRWIXWx-9Q-oaAtd9EALw_wcB&gclsrc=aw.ds

Daj swoją przerzutkę z 3 na 9 i zrób regulacje i będzie działać, przednie przerzutki są bardzo proste i ich ciągi od lat się nie zmieniały także można miksować stare manetki z nowymi przerzutkami jak się chce.

Nie ma tutaj filozofii takiej jak z tylnymi przerzutkami. 

Opublikowano (edytowane)

.

Edytowane przez mr_Marek
przeniesine w inne miejsce
Opublikowano
W dniu 9.03.2019 o 21:10, Kruk napisał:

Nawet nie musisz kupować manetki pod 2 na z 10 rzędowego zestawu o zostawić swoją starą na 3 biegi.

To przerzutką 2 na blokujesz wychył manetki dalej w górę.

Z tą linią łańcucha to bez przesady :) 

Kup przerzutkę np. taką:

https://allegro.pl/oferta/shimano-fd-m785-deore-xt-przerzutka-przod-ts-2x10-7812221605?utm_source=google&utm_medium=cpc&ev_campaign=_UZSD_pla_sport_turystyka_rowery_akcesoria&ev_adgr=Rowery+i+akcesoria&gclid=Cj0KCQiA5Y3kBRDwARIsAEwloL5rgw7KYer8BpSSyPmDiu9oTY9hH83WTBmj0bKf1_wnRWIXWx-9Q-oaAtd9EALw_wcB&gclsrc=aw.ds

Daj swoją przerzutkę z 3 na 9 i zrób regulacje i będzie działać, przednie przerzutki są bardzo proste i ich ciągi od lat się nie zmieniały także można miksować stare manetki z nowymi przerzutkami jak się chce.

Nie ma tutaj filozofii takiej jak z tylnymi przerzutkami. 

Dziękuję za informację.

Przejrzałem kilka różnych kombinacji Shimano i mam nadzieję że taka składanka będzie się kręcić poprawnie:

1. korby Shimano Deore FC-M617 2x10 speed 36-22T

https://bike.shimano.com/en-EU/product/component/deore-m610/FC-M617.html

2.przednia przerzutka Shimano FD-618-H

https://bike.shimano.com/en-EU/product/component/deore-m610/FD-M618-H.html

3. manetka Shimano SL-M6000-L

https://bike.shimano.com/en-EU/product/component/deore-m6000/SL-M6000-L.html

4. łańcuch CN-HG54

https://bike.shimano.com/en-EU/product/component/deore-m6000/CN-HG54.html

5 support SM-BB52

https://bike.shimano.com/en-EU/product/component/shimano/SM-BB52.html

Napęd tylny bez zmian, 9 rzędowa kaseta HG200 11-36 i i Altus M2000 SGS Shadow

Czy nowy łańcuch powinnien być dłuższy od starego, nowa większa tarcza ma 2 zęby więcej?

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

a ja sie tak troche dokleje... szukam roweru, odrzucam wszystko co ma napęd 1x11/12. 

Ale po wielu poszukiwaniach tylko takie rowery maja zadowalajaca mnie geometrie itp

Dopiero poznaje zawiłośći świata rowerowego - z czym wiązałaby się wymiana napędu 1x12 na 2x12?

Pomożcie :)

Opublikowano

Z niczym bo jak na razie nie zrobisz ze Srama 1x12, 2x12. Zresztą taki napęd w przypadku dwu blatów z przodu to kompletna głupota zarówno z technologicznego punktu widzenia jak i eksploatacji. 

Opublikowano

Czemu Twoim zdaniem 2x12 to głupota? Rozwiń swoją myśl, jak możesz.

Opublikowano
W dniu 31.03.2019 o 22:43, Ares napisał:

Z niczym bo jak na razie nie zrobisz ze Srama 1x12, 2x12. Zresztą taki napęd w przypadku dwu blatów z przodu to kompletna głupota zarówno z technologicznego punktu widzenia jak i eksploatacji. 

a z jakiegokolwiek roweru bez przedniej przerzutki, np. 1x10 dałoby sie zrobić 2x10? 

Nie znam sie na temacie, więc wyjaśnij mi prosze dlaczego to głupota.

Opublikowano

Przednia przerzutka nie jest głupotą tylko wyborem, jak zwykle kolega Ares ma swój patent na racje :)

Zarówno 1 na ... i 2 na... mają swoje plusy i minusy, temat rzeka, tylko tutaj bardzo mnie ciekawi odpowiedź bo aż takiej krytycznej postawy do napędów 2 na nie słyszałem. 

Opublikowano

Mozna zrobić 2x 11 sądzę że wtedy daje największe pole manewru
Ja jestem po wymianie napędu w rowerze gdzie zrobię z 3x9 2x10 dziś była jazda testowa i jest bardzo zadowolony
Dodam że mam też napęd 1x12 sram i tutaj podkresle
2x10 mega fajny do jazdy rekreacyjnej i sądzę mtb zawody
1x12 w moim przypadku jazda enduro mega zadowolenie, operowanie jedna manetką i jest spore pole manewru szczególnie gdy z tyłu ma się 50T
Jednak każdy musi wiedzieć co chce i trzeba zrobić pod siebie i swój styl jazdy

Opublikowano
1 godzinę temu, Kruk napisał:

Przednia przerzutka nie jest głupotą tylko wyborem, jak zwykle kolega Ares ma swój patent na racje :)

Zarówno 1 na ... i 2 na... mają swoje plusy i minusy, temat rzeka, tylko tutaj bardzo mnie ciekawi odpowiedź bo aż takiej krytycznej postawy do napędów 2 na nie słyszałem. 

Kolego Kruk było by miło byś dokładnie czytał co piszę a bardziej do czego się odnoszę. Gdzie w mojej wypowiedzi widzisz krytykę 2x? Owszem sporo ludzi szydzi w ogóle z przedniej przerzutki ale ja do nich nie należę. Powiem więcej i już to pisałem, że nachalne wciskanie 1-blatu jest chamskie. Jednak są też pewne granice w tym dublowania się przełożeń czy w ogóle ich wykorzystania. Uważam, że na góry, które są najbardziej przejrzyste w tej kwestii bo są szybkie zjazdy i ścianki napęd 2x11 to wszystko czego trzeba. Powyżej wozi się tylko dwie ogromne koronki kasety bo ideą 12sp jest dodatkowe zmiękczenie przełożeń w 1x. Przecież po to powstała koronka 50T. Pytanie teraz ile zębów musi mieć młynek by 2x12 miało sens choćby z punktu widzenia kadencji. Gdzie zastosować powiedzmy 24/26/28 x 50 by nie kręcić jak szalony i praktycznie stać w miejscu. Układ 2x11 w systemie z kasetą 40/42/46 zębów jest tutaj aż nadto idealny. 

Opublikowano

No okey, to inaczej. Gdyby była korba 38-28  no i kaseta XTR'a 10-51 przy 29 calowcu to nie wiem czy to nie byłoby lepsze rozwiązanie od 1 na 12 przy takiej korbie i dużym kole. 

Opublikowano

Ja mam obecnie 28/38 i kasetę 10 rzędów 11-46

Powiem że na podjeździe jest moc nie ma bardzo wielkiego młynka ale moc wskrobywania się w górę jest duża