Skocz do zawartości

Wymiana przednich płyt

Diagnosta

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam,potrzebuję informacji na temat dopasowania przednich płyt.Mam teraz 22-32-44 zęby-docelowo ma być 28-38-48 .

O ile z najmniejszą 28 i największą 48 nie mam problemu tyle ze środkową 38 jest problem z wyborem-nie znalazłem z Shimano.

Korba Shimano FCM 442/443, napęd 3x9,przednia przerzutka Shimano Deore [max do 48 zębów według opisu].Tył 9 rzędów 11-34T

Jak coś wrzucę foto mojej i ewentualnie tego co znalazłem na zmianę.

Dodatkowy problem niezrozumiały dla mnie to sztywne ramy producenta -czyli 38Tjest-ALE- 3x 8s/7s lub 2x10, czego w ogóle nie rozumiem i nie wiem czy to ma zastosowanie nawet,nie wiem po co te oznaczenia-skoro 3x9 38T nie ma...

Edytowane przez Diagnosta
dopisanie innych danych
Opublikowano
Godzinę temu, Diagnosta napisał:

Witam,potrzebuję informacji na temat dopasowania przednich płyt.Mam teraz 22-32-44 zęby-docelowo ma być 28-38-48 .

O ile z najmniejszą 28 i największą 48 nie mam problemu tyle ze środkową 38 jest problem z wyborem-nie znalazłem z Shimano.

Bo to bez sensu. Najczęściej przeskok ze środkowej na największą jest o 2 ząbki więcej niż z najmniejszej na środkową. Wtedy zmiany są proporcjonalne (procentowo).

Wybierz 26-36-48 i też będzie OK.

Opublikowano

@Motke nie o dwa tylko o 12 ząbków, bo wtedy nie miałoby to sensu 😉

@Diagnosta bo 38 w takim zestawieniu Shimano nie produkuje. Zwykle przy kolejnych zebatkach jest progresja o kolejne 2 zęby. 

Opublikowano
Godzinę temu, Franz Mauer napisał:

@Motke nie o dwa tylko o 12 ząbków, bo wtedy nie miałoby to sensu 😉

@Diagnosta bo 38 w takim zestawieniu Shimano nie produkuje. Zwykle przy kolejnych zebatkach jest progresja o kolejne 2 zęby. 

Nie napisałem o "2 ząbki" tylko "2 ząbki więcej niż ..." czyli progresji o kolejne 2 zęby.

Opublikowano
4 godziny temu, Motke napisał:

Nie napisałem o "2 ząbki" tylko "2 ząbki więcej niż ..." czyli progresji o kolejne 2 zęby.

Nie kumam? 28 i 2 zęby więcej to 30?Chyba, że chodzi Ci o 38 + 2?

Opublikowano
2 godziny temu, Franz Mauer napisał:

pewnie chodziło mu o 36+12 to będzie największa płyta 48 zębów-ale wróćmy do tematu

-czyli Motke proponował rozwiązanie 26-36-48.

Maiłem już takie podobne rozwiązanie 22-32-44  ale na środkowej płycie i najmn.z tyłu musiałem się opedałować a wrzucenie na najwyższą płytę to jak wrzucić w aucie 5 bieg przy 50km/h.

Ale wróćmy do tematu.

Opublikowano

Możesz sobie sprawdzić na bazie kalkulatorów Gear ratio oraz przełożeń roweru jak dane kombinacje blatów i kasety wpłyną na pracę i osiągi napędu. 

Opublikowano
5 godzin temu, Franz Mauer napisał:

Nie rozumiesz co sam piszesz? Napisałeś w zasadzie to samo co ja wcześniej.

Przykład: 22-30-40

Przeskok "z najmniejszej na środkową" to 8

"przeskok ze środkowej na największą jest o 2 ząbki więcej niż ..." czyli 8 + 2 = 10 czyli z 30 na 40.

Jak byś Ty opisał słowami wzór 

(Hi - Mid) - 2 = Mid - Lo

Lub HI - Mid = Mid - Lo + 2

(chyba wiadomo o co chodzi)

Opublikowano
2 minuty temu, Motke napisał:

Jak byś Ty opisał słowami wzór 

No na pewno nie tak jak Ty choć mówimy o tym samym. 

Opublikowano
2 minuty temu, Franz Mauer napisał:

No na pewno nie tak jak Ty choć mówimy o tym samym. 

"Najczęściej przeskok ze środkowej na największą jest o 2 ząbki więcej niż z najmniejszej na środkową."

Czyli np przeskok o 12 jest o 2 ząbki więcej niż przeskok o 10. 

Co jest w tym niezrozumiałego?

Opublikowano (edytowane)

Ale Panowie-zapraszam do tego postu bo prosiłem o poradę w kwestii kompatybilności z moją korbą.

Konkretnie chodzi o zamianę środkowej tarczy na 38-mkę. Dlatego proszę Was o radę aby to dobrze dobrać o.O

1.jpg

Edytowane przez Diagnosta
dopisek