Skocz do zawartości

Giant Talon 2 problem z kołem/ rama

Adasko

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie 🤗

Kupilem nowy rower Giant Talon 2.

Na potrzebę przewiezienia ze sklepu do domu musiałem zdjąć tylne koło. Po transporcie założyłem koło i ku mojemu zdziwieniu koło jest bardzo niesymetrycznie względem rurek. Rower stał równo na ziemi koła na „max” w hakach i taki oto obrazek wtedy jest. Żeby koło było względnie równo muszę po stronie kasety mieć koło włożone do 1/2 haka......

Co robić???? 

0F61BE6C-7E9E-4560-B5FF-CEB63169C313.jpeg Edytowane przez Adasko
Zdj

Witajcie, podepnę się do tematu. Niedawno kupiłem nowego Giant Talon 2 2018. Do tej pory przejechane około 400 km i coś zaczęło cykać w ramie. Cyknięcia słychac przy przenoszeniu srodka ciężkości z jednej na drugą stronę. Sztyca i siodełko wykluczone gdyż dziś wyciągnąłem je z ramy po czym odwróciłem rower do góry kołami i chwyciłem za rurę podsiodłową oraz za tylne dolne widełki i lekko ruszałem - wtedy słychać cykanie. Czyżby jakiś spaw cykał? Miał ktoś taką sytuację w Talonie?

Edytowane przez Pjed88
Literówka
5 godzin temu, Kruk napisał:

Może zacisk od sztycy trzaska, możesz rurę ramy pod ten zacisk przesmarować lekko smarem. Ogólnie temat trzasków w rowerze to temat rzeka.

Przecież napisałem, że sztyca itp wyciągnięte z roweru a i tak cyka. Obawiam się, że to rama pęka na spawie i jestem ciekaw czy ktoś też tego doświadczył w praktycznie nowym Talonie.

W dniu 9.03.2019 o 01:12, Nath_147 napisał:

Skontaktuj się ze sprzedającym, przedstaw sytuację i poproś o wymianę koła. Jak na hakach jest prawidłowo to ewidentnie źle zaplecione koło.

Albo krzywa rama, jeśli koło okaże się proste...

17 godzin temu, Pjed88 napisał:

Przecież napisałem, że sztyca itp wyciągnięte z roweru a i tak cyka. Obawiam się, że to rama pęka na spawie i jestem ciekaw czy ktoś też tego doświadczył w praktycznie nowym Talonie.

W moim GT cyka mostek właśnie przy takim bujaniu rowerem na boki, próbowałem dokręcania różnymi momentami itp, czasami pomagało na chwile, sprawdź więc mostek. Poza tym, może to być też support, proponuje wykręcić, nasmarować gwinty i wkręcic od nowa.

Adrian Kanecki

Rok jeździe na talonie te fabryczne koła to jakaś plastelina, gna się od samego siedzenia koła cetrowane były 3 razy, i praktycznie co cięższy teren tras MTB znów działo się to samo. 

Noo niestety dobre koła kosztują nie rzadko tyle co cały rower albo i 5 :DW rowerach budżetowych to zawsze koła są najsłabszym ogniwem, nawet amor czasami się trafi jakiegoś RS'a podstawowego ale koła to nic specjalnego.

Niestety albo wymiana obręczy i/lub szprych albo całego koła na coś lepszego, zwłaszcza jak rowerzysta wazy swoje lub lubi poszaleć. 

Edytowane przez Kruk
Adrian Kanecki

Wrzuciłem koła dt swiss, amortyzator rock shoxa recona i całkiem inna jazda.

Kupiłem kompletny napęd deore z hamulcami itp ale zima minęła wiosna zaraz się kończy a ja nie zdecydowany czy pchać do niego ten napęd. 

Jak bym wymienił to z gianta została by tylko rama sztyca mostek i kierownica;).

W dniu 24.05.2019 o 16:40, Adrian Kanecki napisał:

Rok jeździe na talonie te fabryczne koła to jakaś plastelina, gna się od samego siedzenia koła cetrowane były 3 razy, i praktycznie co cięższy teren tras MTB znów działo się to samo. 

Bo fabryczne koła są z reguły budowane pod riderów o masie max 100-110kg.

To fakt, że są miękkie, ja tak miałem w treku, moja waga oscylowała wówczas przy 100-105kg i koła dostawały w dupę równo, pękające szprychy, lekkie centry były na porządku dziennym, po wymianie kół na customy na innych obręczach (Mavic xm517 bodajże) jak ręka odjął...