Skocz do zawartości

Haibike Freed 7.15 - 2015 - Fredzik

scarecrow

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

OK. Epopeja szukania ramy dobiegła końca i całkiem niespodziewanie dorwałem okazyjnie rower Haibike rocznik 2015, z wyprzedaży ;)

Aktualna na dzień 2017-05-08 konfiguracja wygląda tak:

• Rama: Haibike Freed 7.15, 27,5 cala, Karbon
  • Widelec: Fox 32 CTD O/C, skok 100mm, zawieszenie powietrzne, damping olejowy, manetka blokady
  • Przerzutki: Deore XT 786, tył Shadow Plus
  • Manetki: Deore XT SL-M 780 Rapidfire, I-Spec
  • Korba: Deore XT M 785, 38-24
  • Suport: Shimano Press Fit SM-BB 71
  • Kaseta: Sram PG 1020 11-36, 10 rzędów
  • Łańcuch: KMC X10-93
  • Hamulce: Deore XT M785, przód i tył 180 mm
  • Ogumienie: Schwalbe Racing Ralph Evolution, fold, 27,5x2,25
  • Obręcze: DT Swiss 466d Disc
  • Piasta przód: XLC Evo Disc, axle 15mm
  • Piasta tył: XLC Evo Disc, axle 142/12mm
  • Szprychy: black 2,0mm
  • Kierownica: Haibike Top-Flatbar, 720mm
  • Gripy: XLC Sport
  • Mostek: Haibike Alu A-Head
  • Stery: VP 62AC, pół-zintegrowane
  • Siodło: Selle Italia X1
  • Sztyca: Haibike 27,2mm, Alu-Patent
  • Ciężar sklepowy, 10,9 kg

Urzekła mnie w nim rama, pasuje mi pod każdym względem - wagowym, rozmiarowym i kolorystycznym. Powstanie z niego bardzo ładny czarno-biały Fredzik.

Na pierwszy rzut idą w odstawkę: Sztyca, mostek i kierownica - wymienię na karbon, mostek trochę będzie dłuższy.

Zastanawiam się też nad kasetą, czy nie dać 11 rzędów, albo całkiem zamienić napęd na 1x12 Sram :) - to jeszcze do przemyślenia.

Co myślicie o tym amortyzatorze Foxa? Jak on się ma do Reby lub SIDa?

P.S. Zwróćcie uwagę na zdjęcie "producenta" i zdjęcie "ze sklepu" - geometria ramy na tych zdjęciach wygląda na całkowicie inną. Dlatego warto się przysiadać do roweru i sprawdzać w boju przed sklepem ;) Dla mnie ten rower jest jakby szyty na miarę.

haibike-freed-7-15-szary-484284-1-1600x1066.JPG haibike-freed-7-15-szary-484284-2-1600x1066.JPG haibike-freed-7-15-szary-484284-1024x644.JPG IMG_7338.JPG

Edytowane przez scarecrow
Opublikowano

Na pierwszy rzut leci sztyca - wymiana na karbonową o wadze 199,6 g :)

Zdecydowałem, że napęd na razie zostaje taki jaki jest, czyli 2x10 XT. Pojeżdżę z 2 sezony i będę myślał co dalej.

Zakres zmian, które planuję dokonać w najbliższym czasie:

- zamiana mostka na ciut dłuższy i karbonowy

- zamiana kierownicy na karbonową

- przeróbka obecnych kół na Tubeless

- montaż starych SPD M520

- montaż koszyka Elite Vico Carbon ;)

no i w końcu mam nadzieję, że przyjdzie wiosna i trzeba trochę pojeździć :)

sztyca_karbon.JPG
Opublikowano

Niezła sylwetka i bandycki wyglądB|

• Pomógł 1
Opublikowano
14 godzin temu, marekctr napisał:

bandycki wygląd

No i to przede wszystkim sprawiło, że go kupiłem. Ma zadzior. B|

Opublikowano
Dnia 8.05.2017 o 14:45, scarecrow napisał:

Zwróćcie uwagę na zdjęcie "producenta" i zdjęcie "ze sklepu" - geometria ramy na tych zdjęciach wygląda na całkowicie inną

No powiedziałbym, że to w ogóle dwie różne geometrie. :D Może to kwestia rozmiaru? A tak nawiasem - jaki rozmiar ramy jest u Ciebie? 

Rower wygląda świetnie. I ma bardzo pociągającą wagę. Nie wiesz może ile waży ten Fox?

Opublikowano

Mój rozmiar to 40 (wg Haibike), mierzona długość od środka suportu do zacisku sztycy 42 cm. Dla mojego wzrostu (175 naciągane - przekrok 78 cm) jest idealna, czuje się na rowerze "zadziornie" :) zachęca do szaleństw. 

Foxa będę ważył, jak i resztę elementów, jak tylko przyjdzie moja waga "z uśmieszkiem" :)waga-hakowa-na-ryby-tp_22823102700973647

Opublikowano
Dnia 9.05.2017 o 17:01, marekctr napisał:

Niezła sylwetka i bandycki wyglądB|

Zgadzam się, taka wredna menda straszliwie groźnie wygląda.

Podoba mi się!

Opublikowano

Miałem Haibike w takiej samej kolorystyce tyle, że to był cross :D

Ładnie się prezentuje :)

Opublikowano (edytowane)

Bardzo fajny sprzęcik :) Panowie przyjrzyjcie się pierwszemu i trzeciemu zdjęciu (oba przedstawiają rower na kołach)- mam wrażenie, ze te dwie ramy mają różny kształt? Różnica tkwi w kształcie tylnego trójkąta tzn. porzejścia z węzła podsiodłowego do tylnego gniazda koła oraz kształt i wielkość główki?

Dodam, że Twoja rama strasznie mi się podoba, bo kształtem zbliżona jest do tej którą usilnie poszukuję od dłuższego czasu, a mianowicie Kreidler Black Tusk 29er Carbon. 

GRATULACJE !

Edytowane przez Franz Mauer
Opublikowano
5 minut temu, Franz Mauer napisał:

Panowie przyjrzyjcie się pierwszemu i trzeciemu zdjęciu (oba przedstawiają rower na kołach)- mam wrażenie, ze te dwie ramy mają różny kształt? Różnica tkwi w kształcie tylnego trójkąta tzn. porzejścia z węzła podsiodłowego do tylnego gniazda koła oraz kształt i wielkość główki?

No i właśnie dlatego nie wyobrażam sobie kupować roweru przez internet :) 

Jak go poskładam do kupy (z powrotem) ze zmienionymi niektórymi częściami będzie się prezentował jeszcze ładniej :D

Opublikowano
9 godzin temu, scarecrow napisał:

Jak go poskładam do kupy (z powrotem) ze zmienionymi niektórymi częściami będzie się prezentował jeszcze

Fotki oczywiście tu polecą, mam nadzieję. :)

9 godzin temu, Franz Mauer napisał:

Twoja rama strasznie mi się podoba, bo kształtem zbliżona jest do tej którą usilnie poszukuję od dłuższego czasu, a mianowicie Kreidler Black Tusk 29er Carbon

A mi z kolei rama przypomina rower, do którego długo, dłuuugo wzdychałem: KTM Aera 29er. Ech...

Opublikowano
10 godzin temu, Łabędź napisał:

A mi z kolei rama przypomina rower, do którego długo, dłuuugo wzdychałem: KTM Aera 29er.

WIdac mamy podobne gusta,bo w lutym br na olx.pl była do sprzedania piękna rama KTM AERA PRO 29er. Cena była przystępna 1900 zł. Byłem po nią, ale okazało się, że nie mój rozmiar. Ale była piękna i praktycznie nowa. Natomiast rama Kreidler Black Tusk jest do dostania tylko za około 5500 zł. Strasznie drogo :( Mogę mieć taką używaną, ale niestety strasznie zoraną i musłałaby przejść renowację.

Opublikowano
2 minuty temu, Franz Mauer napisał:

Natomiast rama Kreidler Black Tusk jest do dostania tylko za około 5500 zł

No cóż poradzić, wina Tuska. ;) Nie wiem czy kupowanie zoranej ramy tego typu (za pewnie stosunkowo i tak niemałe pieniądze) na dłuższą metę wyszłoby Ci na dobre. :( Chyba lepiej czekać i polować. Ale takie rarytasy w ogóle chyba dość rzadko się pojawiają...

Opublikowano
Przed chwilą, Łabędź napisał:

No cóż poradzić, wina Tuska. ;) Nie wiem czy kupowanie zoranej ramy tego typu (za pewnie stosunkowo i tak niemałe pieniądze) na dłuższą metę wyszłoby Ci na dobre. :( Chyba lepiej czekać i polować. Ale takie rarytasy w ogóle chyba dość rzadko się pojawiają...

To prawda, Kreidler zastąpił już ten model inną ramą (Kreidler Stud), która kompletnie nie robi na mnie wrażenia takiego jaki zrobił Black Tusk. Nie kupuję używanych ram karbonowych. Często nie małe pieniądze wchodzą w rachubę, a niegdy nie ma się pewności co w trawie piszczy. Jak już to ściągniętą z nowego roweru lub coś takiego ;)

Opublikowano

Dzisiaj została podjęta decyzja, że zmieniam koła. Już jestem po kontakcie z Daveo :) mam do nich blisko, więc sobie podjadę. Przeważyłem stare koła i tarcze i wygląda to tak:
6a035f9147a2f45e5d44071f3d5216b5.jpgc942c835c4f1f7762c2d66d6058b6317.jpg19a2d4ae9dcae0361656980be00fd48f.jpg93a0a8303c97a97f812821f0b07ec11d.jpg

Nowe koła mają ważyć 1580g oba :)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Opublikowano

Wrócilim z Kaszub, więc wracam do tematu :) w międzyczasie dotarły do mnie części, które od razu przeważyłem :)

Zostało mi jeszcze odebrać koła od Daveo i składam wszystko w całość :)

1ebf5aa06a82ca74f80ac2f511c6e4fd.jpg2a8004844e82e0a2865f1b44ff186d60.jpge208859ffb04dc9a79a01b98b18d9040.jpgc5146ac275c298e83f6389c2e54e39f7.jpg25e4eec342c4b5ab56bb970ef7425915.jpg

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Opublikowano

Koła odebrane (i oczywiście przeważone), rower ponownie złożony. Na razie fotka roweru warsztatowa, bo skończyłem jak już było ciemno na zewnątrz :)

P.S. Oponki zrobione na Tubeless - pierwszy raz coś takiego robiłem - podziw dla Szajbajka i wszystkich, którzy to robią bez kompresora :) Ustawiłem wczoraj na 39 psi, dziś na jednej było 38, na drugiej 37 - czy to się jeszcze ustabilizuje? Wczoraj ciekło przez nyple, jedna spora dziurka w oponie była, ale jak dostał się do niej cafelatex to się zatkała. Sprawdzę jeszcze całość pod wodą dla pewności.

nowe_koło_przod2.JPG nowe_koło_tyl.JPG IMG_7689.JPG
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Jak wrażenia? Dodasz więcej fotek?

Interesuje mnie ten sam model w tym samym rozmiarze. Póki co też szukam okazji... od 2 m-cy. Ciężko znaleźć ten model w size 40 w dobrej cenie ;)

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Witam po długiej przerwie, rower niestety z przyczyn osobistych będzie do sprzedania - na razie próbuję go wycenić w odpowiednim dziale :/ a zdążyłem na nim zrobić może z 80km :(

Opublikowano

Szkoda... Skoro z osobistych, to musi być poważny powód...

3m się!

Opublikowano

Noo... ten bandyta jest ostatnią rzeczą, którą chciałbym sprzedać - ale na swoje nieszczęście prezentuje jeszcze konkretną wartość, więc się żegnamy...