Skocz do zawartości

SM-SH11 i buty Rockrider - jak spasować?

pegazik1

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem totalnym amatorem i dopiero niedawno dorobiłem się prawdziwej szosówki. Ma pedały Shimano PD - R670.Zgodnie z zaleceniem sprzedawcy kupiłem do nich bloki SM-SH11. Dzisiaj byłem w Decatlonie kupić sobie buty. Niestety żadne z typowo szosowych na mnie nie pasowały (mam dosyć dużą stopę - 45). Przymierzałem shimano i np. w 46 prawy but był dobry, a lewy za mały :), a 47 były trochę luźne i bałem się, że poobcieram sobie pięty. Za radą sprzedawcy przymierzyłem sobie buty MTB i okazało się, że leżą jak ulał :) - wybrałem buty MTB ST 100 ROCKRIDER. Zapytałem się sprzedawcy czy ww. bloki będą pasować i stwierdził, że jak najbardziej są ok. I teraz siedzę w domu i patrzę to na buty to na bloki, to w internet i za choinkę nie mogę ich spasować. Na stronie Deactlona są inne bloki - https://www.decathlon.pl/bloki-kompatybilne-shimano-spd-id_8171726.html - czy takie powinien kupić? czy będą one pasować do moich pedałów? Ewentualnie co mam zrobić żeby wykorzystać posiadany sprzęt?

Sprzedawca wprowadził cię w błąd. Do niektórych butów szosowych można założyć bloki MTB, czasami zastosować adapter, ale na buty MTB nie ma szans założyć bloki szosowe.