Skocz do zawartości

Maxxis peace 27.5x2.1 vs maxxis crossmark 27.5x2.1

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć. Szybki temat. Posiadam kross level r1 2016, aktualnie do śmietnika trafiają opony smart sam 27.5x2.1. Przebieg ok 1.5 tyś km do 2 tyś. Głównie jeżdze rekreacyjnie (po 2-3 tyś km sezonowo). Jest to jazda raz po lesie, po piachu, a raz po ścieżkach rowerowych i afalcie. Znalazłem dwie oponki warte uwagi. Jeżdze na dętce, nie wiem czy mam felge dostosowana pod mleko, a nawet nie chce zbytnio wkładać w to pieniędzy. Na alllegro nie znalazłem drucianych, tylko te zwijane. Co o nich sądzicie? Które z nich lepsze ? Moze jakieś inne ? Zależy mi na dobrej przyczepnosci i nie chce żeby wytarły sie po sezonie.

Cena nie większa niz tutaj, gdyż mam do nacentrowania felge, lekki przegląd musze zrobic, a poza tym mam inne ważne wydatki. Pozdrawiam

https://allegro.pl/oferta/zwijana-opona-opony-maxxis-pace-27-5x2-10-tr-6875195972?utm_source=facebook&utm_medium=app_share&utm_campaign=AndroidShowitemShare

https://allegro.pl/oferta/maxxis-crossmark-27-5-27-5x2-10-zwijana-7830066061?utm_source=facebook&utm_medium=app_share&utm_campaign=AndroidShowitemShare

Opublikowano (edytowane)

Od siebie mogę polecić Ci Continental X-King 27,5 x 2.2, bardzo dobrze trzymają się drogi, przód strasznie wolno ściera, z tyłem jest trochę inaczej, jak dużo hamujesz gwałtownie czy po prostu blokujesz koło, to się ściera, bez blokowania koła posłuży długo. Toczą się przyjemnie i nawet ok mają dźwięk.
Sam miałem Smart Sam'y w swoim Kross Black Edition 7.3 i przeszedłem na X-Kingi.
Aktualnie z przodu opona ma lekko ponad 3.500km i mało co jest zjechana, natomiast tył kwalifikuje się do wymiany.
Las, błoto czy piach, a nawet podjazdy i zjazdy nie są im straszne, błoto szybko się odkleja.

Edytowane przez patryk91101
Opublikowano

Hamuje tylko przodem, tyłem hamuje awaryjnie do zatrzymania jak ktoś mi wyskoczy czy coś. 

Opublikowano

Zwijana opona ma mniejszą wagę, od drucianej niczym się nie różni.