Puncu Napisano 7 Marzec 2019 Udostępnij Napisano 7 Marzec 2019 (edytowane) Cześć Moje obecne koła w gravelu po kilku latach są już trochę czipsami i centrowanie tylko odwlecze ich śmierć. Zatem, poszukuje wytrzymałych obręczy pod opone 700x38c. Przeglądając różne sklepy, strony, trafiłem na dwie ciekawe propozycje. Accent EXE, DT Swiss R460 oraz DT Swiss X 392. Moje oczekiwania: ETRTO 622mm 32 otwory szerokość wewnętrzna +/- 17-20mm Pod hamulec tarczowy Pod wagę niby 60kg ale załóżmy większą Mój obecny prześwit to 49mm, także nie chciałbym przesadzić z szeroką obręczą 29' do tego moja jazda to nie asfalt i szuter tylko "Hulaj dusza - piekła nie ma!" Dostają po pupie. Nie chce włókna węglowego oraz bezdętki. Stawiam na prostotę i wytrzymałość. Budżet... Accenty nie są tanie, kosztują prawie 300zł/szt. Jeżeli mają okazać się pancerne to je wezmę. Jestem świadomy że wytrzymałość koła to nie tylko obręcz, ale w tym temacie skupmy się na nich. Doradźcie, zaproponujcie coś od siebie. Obręczy nie kupuje jutro. Dyskutujmy Edytowane 8 Marzec 2019 przez Puncu Odnośnik do komentarza
zuczek222 Napisano 8 Marzec 2019 Udostępnij Napisano 8 Marzec 2019 Nie podałeś swojej wagi. Ja przy wadze 115kg latam na R460 (waga obręczy 450g) Accent natomiast jest lżejszy o 100g i sporo droższy. Ja wolalem przy mojej wadze nie brać aż tak wycieniowanej obręczy a zainwestować w dobre szprychy. No i Accent jak dobrze pamiętam ma sporo szerszą obręcz i przy oponach jakie używamy 32 to też brałem pod uwage Odnośnik do komentarza
Puncu Napisano 8 Marzec 2019 Autor Udostępnij Napisano 8 Marzec 2019 Waga kogucia - 60kg Odnośnik do komentarza
Chino Napisano 8 Marzec 2019 Udostępnij Napisano 8 Marzec 2019 Jeśli już, to pod oponę 38mm lepsze będą R470, a nie R460, ta samą waga, a 20mm szerokości wewnętrznej, zresztą np. Canyon sprzedaję swoje endurance na kołach DT E1800, które są składane na tej obręczy, a opona to tylko 28mm. Miałem składać koła nas tej obręczy, ale poszedłem dalej i wybrałem R421, asymetryczna, 20g lżejsza niż R470. 32 szprychy przy tej wadze to przesada, jeździłem po lasach na systemowych wąskich Fulcrumach z 18 szprychami z przodu z opona 35mm nawet na 5 barach i koło proste, ważę 70kg. Moje składaki będą 24/24. 1 Odnośnik do komentarza
Nemrod Napisano 8 Marzec 2019 Udostępnij Napisano 8 Marzec 2019 Z tego co pamiętam to w Daveo koła z obręczami EXE miały 20-25 kg mniejszy ciężar dopuszczalny niż R460 także raczej mniej pancerne są. Ale raczej przy tej wadze rowerzysty to nie jest aż taki kłopot. 1 Odnośnik do komentarza
leejoonidas Napisano 8 Marzec 2019 Udostępnij Napisano 8 Marzec 2019 (edytowane) Zdecydowanie Accent Exe, w zeszłym roku zbudowałem cztery koła na tych obręczach, są bardzo lekkie i sztywne, geometrię kół na tych obręczach zrobiłem prawie na słuch, sporadycznie spoglądając czy obręcz jest w osi piasty, wykonanie obręczy pierwsza klasa. Z tą ceną za sztukę obręczy chyba przesadziłeś bo ja znalazłem za 209 za sztukę w rowertour.com. Edytowane 8 Marzec 2019 przez leejoonidas 1 Odnośnik do komentarza
Puncu Napisano 8 Marzec 2019 Autor Udostępnij Napisano 8 Marzec 2019 Accenty mocno mi siedzą w głowie przez ich wygląd. Musze poprzeglądać na jakich obręczach są budowane koła przełajowe, może mi to trochę naświetli obraz Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi