akduj Opublikowano 7 Marca 2019 Opublikowano 7 Marca 2019 Nie wiem czy to typowy problem czy nie,ale myślę że na tym Forum każdy problem można zgłosić Chodzi o to, jak długo powinny się kręcić koła poruszone na przykład ręką w odwroconej pozycji rowera. Jeżeli nic nie stuka, nie blokuje a koła dosyć szybko wyhamowują to jest to problem?
WściekłyDzik Opublikowano 7 Marca 2019 Opublikowano 7 Marca 2019 oczywiście że powinny się kręcić lekko. Jak czujesz że nie gra, to trzeba przejrzeć piastę. 1
Puncu Opublikowano 7 Marca 2019 Opublikowano 7 Marca 2019 Temat rzeka szczerze mówiąc. Jest tyle zależności że trudno nawet zacząć. Np. jaki opór stawiają zapadki bębenka tylnej piasty
Franz Mauer Opublikowano 7 Marca 2019 Opublikowano 7 Marca 2019 (edytowane) Może być to problem, ale nie musi. Nowe koła mają zwykle dużo smaru w łożyskach, co może je lekko wyhamowywać. Zastosowano smar słabej jakości. Łożyska na osi mogą być za mocno skręcone. Zaciski do kół za mocno ściśnięte. Koło może niezauważalne na pierwszy rzut oka bicie boczne. Budowa wew piasty. Edytowane 7 Marca 2019 przez Franz Mauer 1
seraph Opublikowano 8 Marca 2019 Opublikowano 8 Marca 2019 (edytowane) Na początek to eliminujemy oczywistość, czyli hamulec - jeśli nie widzimy szczeliny jak wielki kanion to V-ke rozpinamy, a z tarczowego np wyjmujemy klocki. Żeby wyeliminować opór sprzęgła to puszczamy tylne koło bez łańcucha. Nie trzeba go zdejmować Wystarczy wyjąć koło i włożyć z powrotem nie oplatając zębatek łańcuchem. Z czasem bez problemu zauważa się zbyt duże opory łożysk. Jak delikatnie ruszysz kołem to zatrzymuje się za chwilę i zwykle nie płynnie tylko jakby "cykając". Powinno po płynnym zatrzymaniu odbić w przeciwnym kierunku i pobujać się chwilę w obie strony zanim zupełnie się zatrzyma. To oczywiście przy niewyczuwalnym luzie bocznym i najlepiej bez gumowych uszczelek, bo też potrafią stawiać widoczny opór. Niestety obecnie zdarza się, że nawet nowe koła nie kręcą się swobodnie. Jak koło jest na łożyskach skręcanych to nawet nową piastę warto przeserwisować - dołożyć smaru i zakontrować od nowa. Jak na "maszynach" to może jest za mocno skręcona, a może ten typ akurat tak ma? Wiele wtedy nie da się zrobić - przy znacznych oporach to reklamacja. Co do za mocno skręconych zacisków to ja kontruję piasty tak, żeby dopiero po mocnym skręceniu/zapięciu nie miały luzów, więc luz kasuję w hakach, a nie w powietrzu. Większość moich piast (na standardowych łożyskach) po wyjęciu koła ma lekki luz na osi, który znika po montażu. Edytowane 8 Marca 2019 przez seraph 2
akduj Opublikowano 10 Marca 2019 Autor Opublikowano 10 Marca 2019 W dniu 7.03.2019 o 21:10, Puncu napisał: Temat rzeka szczerze mówiąc. Jest tyle zależności że trudno nawet zacząć. Np. jaki opór stawiają zapadki bębenka tylnej piasty jednak problem, jak zdiagnozowac co do wymiany, piasta moze całe koło?
seraph Opublikowano 10 Marca 2019 Opublikowano 10 Marca 2019 3 godziny temu, akduj napisał: piasta moze całe koło To to akurat jest problem bardziej egzystencjalny niż mechaniczny. Jak się nie da piasty naprawić, a obręcz jest czegoś warta to lepiej wymienić samą piastę. Jak obręcz jest zwyczajna i tania to taniej będzie i łatwiej wymienić całe koło.
akduj Opublikowano 10 Marca 2019 Autor Opublikowano 10 Marca 2019 9 godzin temu, Puncu napisał: Najlepiej nagraj filmik ale jak go tu pokazac?
Gość Opublikowano 10 Marca 2019 Opublikowano 10 Marca 2019 Godzinę temu, akduj napisał: ale jak go tu pokazać? wrzuć na youtub
akduj Opublikowano 10 Marca 2019 Autor Opublikowano 10 Marca 2019 37 minut temu, piter614 napisał: wrzuć na yo sprawa prosta, Nowy rower hamulce chyba wyregulowane zakręcone z całej siły i po 35 40 sek stop. W porównaniu do mojego innego roweru katastrofa. Co nie tak?
Puncu Opublikowano 10 Marca 2019 Opublikowano 10 Marca 2019 Ale co to za piasta? Co to za hamulec? Przednie czy tylne? My nic nie wiemy, fusy z herbaty się kończyły a do magicznej kuli brak baterii...
akduj Opublikowano 10 Marca 2019 Autor Opublikowano 10 Marca 2019 23 minuty temu, Puncu napisał: Ale co to za piasta? Co to za hamulec? Przednie czy tylne? My nic nie wiemy, fusy z herbaty się kończyły a do magicznej kuli brak baterii... rower nowka trek grawel al4 tylne kolo, haulec hydraulicny shimano, kola,...kreca sie, ale krotko
Puncu Opublikowano 10 Marca 2019 Opublikowano 10 Marca 2019 Zdejmij hamulec, zdejmij łańcuch zakręć kołem i zobacz czy jest lepiej.
akduj Opublikowano 11 Marca 2019 Autor Opublikowano 11 Marca 2019 15 godzin temu, Puncu napisał: Zdejmij hamulec, zdejmij łańcuch zakręć kołem i zobacz czy jest lepiej. Zgłoszona reklamacja na razie na tylne koło, lekka sugestia serwisanta że taki urok, no ale zobaczymy. Do tej pory bardzo chwaliłem sklep mam nadzieję że tak zostanie.
Kondzio1983 Opublikowano 2 Czerwca 2025 Opublikowano 2 Czerwca 2025 Cześć, odświeżę temat. Kolego akduj, mógłbyś dać znać jak u Ciebie skończyła się historia? Kupiłem Treka Checkpointa SL5 i mam ten sam problem. Z przodu koło kręci się idealnie, natomiast z tyłu na odwróconym rowerze kręci się max. minutę. Czy to wina łożysk, braku smaru w bębenku? Tarcza montowana na centerlock nie wiem czy to ważne. Jest to wyraźny opór. Czuję to też na prędkościach średnich, na MTB kapcie 29x2,25 mam na swojej nazwijmy to testowej trasie średnią prędkość wyższą niż na tym Treku na fabrycznych oponach 700x42c. Chciałem namierzyć co to za piasta ale nie ma niestety żadnych napisów ani oznaczeń, chyba że pod kasetą coś będzie. W sumie to kupiłem tego treka z myślą o ultra, ale powiem szczerze że jak na razie to średnio jestem z niego zadowolony. Przebieg dotychczas jakieś 550km.
vdcmike Opublikowano 2 Czerwca 2025 Opublikowano 2 Czerwca 2025 Widzę mity ciągle żywe. Wypłukaj smar z łożysk - będzie się kręcić 2x dłużej i 10x szybciej będą do wymiany.
Kondzio1983 Opublikowano 3 Czerwca 2025 Opublikowano 3 Czerwca 2025 Wiesz za długo żyję na tym świecie żeby wierzyć w bajki z mchu i paproci. Tutaj jest problem moim zdaniem z piastą, tak jakby łożyska były za bardzo ściśnięte. Wczoraj na próbę dokręciłem sztywną oś momentem połowę niższym niż jest zalecana i jechało się zdecydowanie lepiej. Na ledwo chwyconej osi koło kręci się fajnie, ale to za mały moment żeby na tym jeździć. Jest jakaś możliwość regulacji docisku łożysk maszynowych? Nie mam doświadczenia ze sztywnymi osiami i takimi łożyskami. Dawniej regulowało się to konusami a tutaj?
vdcmike Opublikowano 6 Czerwca 2025 Opublikowano 6 Czerwca 2025 Łożyska maszynowe nie mogą pracować z obciążeniem wzdłużnym bo nie są przystosowane do przenoszenia sił w tym kierunku. Tu ma być tylko tyle żeby nie było nadmiernego luzu na elementach piasty. W większości piast wymuszane jest to odpowiednio przyjętymi tolerancjami na wymiarach. W innych (np. zawsze udziwniony mavic) były mechanizmy kasowania luzu (czy to na gwincie czy specyficznych podkładkach). W niektórych piastach (np. dt czy novatec) jeśli kiedykolwiek piasta była ściągnięta osią w hakach roweru zbyt mocno to trwale odkształcają się delikatne aluminiowe tulejki dystansowe pomiędzy łożyskami i innymi elementami piasty, dbające właśnie o nominalny luz roboczy.
Rekomendowane odpowiedzi