Skocz do zawartości

Trek 6500 2011

Łukasz Ciszewski

Rekomendowane odpowiedzi

Łukasz Ciszewski
Opublikowano (edytowane)

Właśnie kupiłem używanego Treka 6500 z 2011 r. Szukałem roweru na kołach  26 lub 27,5". Kapeć z przodu, zabrudzony i 26 cali to argumenty by kupić go w wydaje mi się nie najgorszej cenie 1650zł + 100zł przesyłka. Teraz rozbiórka, mycie i powtórne składanie. Do wymiany napewno opony i dętki bo chcę przejść na wentyl samochodowy we wszystkich swoich rowerach. Po wstępnych ogledzinach wszystko wygląda nieźle więc zabieram się do pracy.

Amortyzator Rock Shox Recon Gold TK, waga 12,9 kg a reszta tu:  https://archive.trekbikes.com/pl/pl/2011/trek/6500#/pl/pl/2011/trek/6500/details

Jestem ciekawy Waszych opinii. Czy to dobry zakup biorąc pod uwagę cenę i fakt, że nie planuję startów w zawodach?

20190228_085551.jpg 20190228_085558.jpg 20190228_085614.jpg 20190228_085633.jpg 20190228_085939.jpg 20190228_085947.jpg 20190228_090035.jpg 20190228_090043.jpg

Edytowane przez Łukasz Ciszewski
Opublikowano (edytowane)

Ja bym zostawił wentyl presta.

Edytowane przez User56sz
Rowerowa Szajba
Opublikowano

Ja bym wyrzucił te paskudne odblaski na kołach u siebie nawet nie zakładam psuje wygląd maszyny.

Opublikowano
30 minut temu, Rowerowa Szajba napisał:

Ja bym wyrzucił te paskudne odblaski na kołach u siebie nawet nie zakładam psuje wygląd maszyny.

Jeśli jeździsz po zmroku po mieście, to się przydadzą...

Łukasz Ciszewski
Opublikowano
10 godzin temu, User56sz napisał:

Ja bym zostawił wentyl presta.

Dlaczego???

Opublikowano

bo przejście na samochodowy pewnie oznacza wiercenie w obręczy? Poza tym jaka ma być wyższość samochodowego wentyla, że chcesz na niego przejść?

Opublikowano
43 minuty temu, Łukasz Ciszewski napisał:

Dlaczego???

Bo obręcz jest bardziej wytrzymała.

Łukasz Ciszewski
Opublikowano
37 minut temu, trollu napisał:

bo przejście na samochodowy pewnie oznacza wiercenie w obręczy? Poza tym jaka ma być wyższość samochodowego wentyla, że chcesz na niego przejść?

"Wyższość" polega na tym, że wszystkie rowery w domu tak mają więc jedna pompka bez zamiany końcówki opędzluje wszystko a jeszcze pod uwagę biorę fakt, że w domu mam instalację pneumatyczną pod samochody zrobioną oraz kolejny to taki (choć może najmniej istotny), że wentyl w samochodowym rozwiązaniu można wymienić. Jak mi pęknie obręcz w miejscu wentyla to poinformuję wszystkich i przejdę na system presta. Najważniejszy jest jednak fakt, że po napompowaniu założonego ciśnienia podczas dokręcania zawsze upuszczę niechcący troszkę a żeby zmierzyć znów muszę odkręcić wentyl. To mnie irytuje.

Opublikowano

kupujesz przejściówkę za 2 zł i prestę pompujesz zwykłym pistoletem. Upuszczenie powietrza przy okręcaniu/dokręcaniu? Mi się nie zdarza a nawet jeśli - jesteś w stanie odczuć różnicę 0.01 bara? Jak kroisz chleb to z jaką dokładnością tniesz kromki? 

Wymienianie wentyla pomijalne - z góry zakładasz, że będziesz jeździł na zbyt niskim ciśnieniu, gdzie dętka będzie pracować i oberwie wentyl? 

Sry, ale jak dla mnie brak racjonalnych i logicznych powodów takiej zamiany ale rozumiem - każdy robi jak uważa. Jak odbierałem rower ze sklepu to przyszła bardzo ładna pani i chciała, żeby założyć jej dętkę z wentylem samochodowym "bo tak" :) no i wiercili w obręczy, klient zawsze wie lepiej;)

Rowerowa Szajba
Opublikowano

Ja mam obrecze pod wentyl rowerowy jak i samochodowy uzywam wentyl samochodowy. Jakos z tymi detkami pod rowerowy zawsze jakis problem miałem zwłaszacza z jedna dętka wogole nie trzymały cisnienia. Od kad załozyłem samochodowy narzekania sie skończyły. 

Łukasz Ciszewski
Opublikowano
Godzinę temu, trollu napisał:

kupujesz przejściówkę za 2 zł i prestę pompujesz zwykłym pistoletem. Upuszczenie powietrza przy okręcaniu/dokręcaniu? Mi się nie zdarza a nawet jeśli - jesteś w stanie odczuć różnicę 0.01 bara? Jak kroisz chleb to z jaką dokładnością tniesz kromki? 

Wymienianie wentyla pomijalne - z góry zakładasz, że będziesz jeździł na zbyt niskim ciśnieniu, gdzie dętka będzie pracować i oberwie wentyl? 

Sry, ale jak dla mnie brak racjonalnych i logicznych powodów takiej zamiany ale rozumiem - każdy robi jak uważa. Jak odbierałem rower ze sklepu to przyszła bardzo ładna pani i chciała, żeby założyć jej dętkę z wentylem samochodowym "bo tak" :) no i wiercili w obręczy, klient zawsze wie lepiej;)

Hmmm... Ok. Najmocniej przemawia do mnie argument osłabienia obręczy bo dobre koło sporo kosztuje. Właśnie po to pytam, by ktoś bardziej doświadczony wskazał drogę. Taką dyskusję lubię i szanuję jeśli ktoś się ze mną nie zgadza bo wtedy jest o czym pogadać. Niestety wątek rozpoczął się już po rozwierceniu obręczy ale na przyszłość do przemyślenia zwłaszcza, jeśli kupię kiedyś szosę na cieniutkich obręczach. Dzięki za podpowiedź.

I po robocie. Do wymiany jeszcze duży blat z przodu i dwa najmniejsze z tyłu i tu pytanie. Czy wymieniamy zębatki czy całą kasetę (tu 9rz.)?

20190308_080554.jpg 20190308_080601.jpg 20190308_080617.jpg 20190308_080657.jpg 20190308_080757.jpg 20190308_080802.jpg 20190308_131330.jpg 20190308_131412.jpg 20190308_080550.jpg