Skocz do zawartości

Ból pod kolanem (torbiel)

Maxwell

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć Panowie,

od października walczę z bólem lewego kolana - początkowo problem z chrząstkami, później zapalenie gęsiej stopki, a jak już wszystko wyleczyłem pojawił się ból pod kolanem. Byłem u kilku ortopedów, kilku fizjoterapeutów, zrobiłem rezonans kolana. Stwierdzono problemy z chrząstką, poza tym stan kolana wprost proporcjonalnie do wieku... Zwracać większą uwagę na rozciąganie i rolowanie... no i można jeździć. Po czym po kilku spokojnych wyjazdach (maks 25 km - 1,5h) pojawił się ból z tyłu kolana i  torbiel... Ktoś z Was miał problem z czymś takim, jest w stanie coś doradzić?

Pozdrawiam.

IMG_20190307_171333.jpg Edytowane przez Maxwell
Dodanie załącznika
7 minut temu, Zbyszek.K napisał:

Prawdopodobnie masz torbiel Bakera... idź do lekarza sportowego. Odpocznij a przede wszystkim jak jeździsz na rowerze zwracaj uwagę na kadencję nie obciążaj stawu i powtórzę raz jeszcze idź do ortopedy sportowego. Osobiście ja mam problem z lewym kolanem (chromodacja II na III stopień) lub odwrotnie ;) ale daję radę. 

Najlepsze jest to, że bóle kolana w tym miejscu miałem przed rezonansem, więc ortopeda, który go oglądał powinien coś zobaczyć (z tego co mówił sam jeździ na rowerze!). Po wizycie z wielką radością wróciłem na rower, niestety skończyło się na 5 wyjazdach. Fizjoterapeute mam już umówionego, a ortopedy muszę poszukać lepszego...

2 godziny temu, elmapeto napisał:

Ja doradzam lekarza i odpoczynek kolego.

Dokładnie, pytanie o porady medyczne na forum, facebooku czy ogólnie bez wizyty u lekarza specjalisty to głupota.

Tak jak powyżej. Polecam zapisanie się do poradni ortopedycznej , ewentualnie do poradni rehabilitacyjnej. Widzżę, ze noga nie wygada za specjalnie i jeśli będziesz nadal kontynuował jazdę pomimo bólu, możesz sobie narobić sporych problemów.... Na forum nie ma lekarzy, a nawet jesli są to lekarz musi zobaczyc nogę na żywo aby Ci coś sensownego w tym przypadku doradzić....

Wrócisz do kolarstwa, ale dopiero jak się wyleczysz. 

Mogę polecic tego ortopedę w Katowicach https://klinikamagnuccy.pl/ortopedia/

Edytowane przez anets
W dniu 7.03.2019 o 19:53, Maxwell napisał:

Cześć Panowie,

od października walczę z bólem lewego kolana - początkowo problem z chrząstkami, później zapalenie gęsiej stopki, a jak już wszystko wyleczyłem pojawił się ból pod kolanem. Byłem u kilku ortopedów, kilku fizjoterapeutów, zrobiłem rezonans kolana. Stwierdzono problemy z chrząstką, poza tym stan kolana wprost proporcjonalnie do wieku... Zwracać większą uwagę na rozciąganie i rolowanie... no i można jeździć. Po czym po kilku spokojnych wyjazdach (maks 25 km - 1,5h) pojawił się ból z tyłu kolana i  torbiel... Ktoś z Was miał problem z czymś takim, jest w stanie coś doradzić?

Pozdrawiam.

IMG_20190307_171333.jpg

W pierwszym etapie, gdy torbieli Bakera nie towarzyszy ból zaleca się:

ograniczenie wysiłku fizycznego

odciążenie stawu kolanowego

zastosowanie odpowiednio dobranych ćwiczeń i schematu aktywności fizycznej

W leczeniu torbieli Bakera najpierw wykorzystuje się fizjoterapię i punkcję, a jeśli zachodzi potrzeba – zabieg operacyjny, podczas którego usuwa się torbiel. Nieinwazyjne metody leczenia torbieli Bakera stosuje się we wczesnym stadium, gdy nie są to znacznej wielkości torbiele, a lekki ból pojawia się od czasu do czasu.

Można wówczas na torbiel Bakera stosować zabiegi fizjoterapeutyczne. Powinny się one rozpocząć na jak wcześniejszym etapie:

krioterapia przeciwzapalnie i przeciwobrzękowo

jonoforeza

pole magnetyczne

ultradźwięki

kinesiotaping – aplikacje z taśm Kinesiology Taping

zabiegi z terapii powięziowej – terapia FM (Fascial Manipulation – manipulacje powięzi)

ćwiczenia wzmacniające całe kończyny dolne

Źródło: https://centrum-kore.pl/torbiel-bakera-diagnostyka-usg-i-leczenie-poznan/

Edytowane przez Krzyn