Skocz do zawartości

Ściskanie oliwki

User56sz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czynność banalna, prosta i trudna dla tego, który będzie to robił pierwszy raz.

Teorie wyczytałem we wszystkich opisach, które znalazłem. Teraz proszę o praktyczne rady jak dokręcić oliwkę, bo będę skracał przewody hamulcowe.

Opublikowano

Upewnij się, że przewód dobrze siedzi w klamce i kręć do oporu ale bez przesady. Oliwka sama powinna się ułożyć. Zalewasz i odpowietrzasz układ po czym sprawdzasz czy nie ma wycieku. Jeśli jest to jeszcze ciut podkręć śrubę. 

Opublikowano

Przewód musi być dobrze zarobiony, musi być równo ucięty a wkład z oliwki dobrze wbity do końca. Potem Prosto umieszczasz przewód i dokręcasz śrubę a ona ściska oliwkę, tylko nie przekrzywiaj przewodu na boki, ma być prosto :)

Zalewasz zgodnie ze sztuka i odpowietrzasz.

• Lubię to! 1
Opublikowano

Najważniejsze to dobrze uciąć przewód ,tak jak piszą koledzy. Równo, precyzyjnie. Wtedy reszta musi już pasować. Ja osobiście akurat to zawsze zostawiam fachowcom:-D

• Lubię to! 1
Opublikowano

Rozumiem że skracasz przewód i masz nową oliwkę

Oczywiście oliwkę masz do danego hamulca ? Gdyż zasadniczo banalna sprawa ale do każdego producenta są raczej inne oliwki

Opublikowano (edytowane)

Wszystko jest w komplecie br-m7000, czekam na przesyłkę i już tuptam nogami 😂

Edytowane przez User56sz
Opublikowano
W dniu 7.03.2019 o 20:43, piter614 napisał:

Rozumiem że skracasz przewód i masz nową oliwkę

Oczywiście oliwkę masz do danego hamulca ? 

Na jednym z forum wyczytałem że oliwki Shimano BH90 i BH59 są identyczne, różnią się tylko te rureczki średnicą.

Czy ktoś mierzył te otwory, tak z ciekawości jak to różnica. Wyczytałem również, że gość miał tylko BH59 i zmuszony był je założyć w miejsce BH90.

Pisał że hamulec działał prawidłowo.

Opublikowano

Ciekawe, wydaje mi się że BH 90 powinny być nieco grubsze z racji teoretycznie większych ciśnień bo ten kabel jest montowany w wyższych modelach hamulców jak jest na prawdę tego nie wiem.

Opublikowano

Wymiary podawane w sklepach są takie same. Nie podaje tylko średnicy otworu rurki.

Opublikowano (edytowane)
18 godzin temu, Kruk napisał:

wydaje mi się że BH 90 powinny być nieco grubsze

Dlatego są dwa rodzaje oliwek(pinów miało być)

HTB12qiCaiDxK1Rjy1zcq6yGeXXaE.jpg

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Jednak uważam że czy założysz jedną czy drugą będzie dobrze

Opublikowano

No i widzisz sam jaka jest różnica ,wyżej źle napisałem oliwki są takie same ,różnią się tylko piny

Sam zamówiłem na aliexpres po 10 komp są dość tanie w porównaniu do naszych cen

Opublikowano (edytowane)

Zgadza się , pisałem o tym na początku.

Jedynie różnica jest w otworze rurki, pinu ale jaka nie wiem. Może ktoś mierzył.

Też zamówiłem 🤣

Edytowane przez User56sz