Accent_Szaj Opublikowano 12 Grudnia 2019 Opublikowano 12 Grudnia 2019 (edytowane) @Michal2008 zamiast przeprosić za pochopny wpis ,to brniesz dalej w te brednie? Nie wiem co chcesz tym osiągnąć.To żeby kolega który zadał pytanie kupił L? Pomyśl trochę,bo nie do tego służy forum. 5 godzin temu, Michal2008 napisał: o ile lżejszy będzie? i jak to L będzie mniej wytrzymalszy od M 😮 to co z XXL M Będzie Lżejszy i/lub wytrzymalszy. Tu chodzi o moment siły. Jak masz dłuższe ramiona,czyli rurki,to producent musi dołożyć materiału,aby wzmocnić konstrukcje , lub pójść w zmniejszenie masy , ale konstrukcja będzie mniej wytrzymała. Nie bez powodu sprzedawcy podają masy ,dla rowerów "M" Dlatego jak ktoś odrobinę zna się na doborze wielkości ramy. To zawsze wybierze mniejszą ramę niż większą. Edytowane 12 Grudnia 2019 przez Accent_Szaj
werber Opublikowano 12 Grudnia 2019 Opublikowano 12 Grudnia 2019 Dziękując za ożywioną dyskusję, wspomnę tylko, że wszystkie moje dotychczasowe rowery to były M-ki w rozmiarze 19 cali, natomiast faworyzowana przeze mnie na chwilę obecną Merida przypisuje oznaczenie M do ram o rozmiarze 17 cali. Wczoraj (jakoś wcześniej nie zauważyłem tego), znalazłem tabelę Meridy z rozpiską rozmiarów i dla hardtail'i dla rozmiaru M, sugerowany zakrws wzrostu to 167-183 cm. Więc teoretycznie Mka winna być OK. Mam nadzieję, że po weekendzie będę już bogatszy o nowe doświadczenia.
KrzysiekMTB Opublikowano 12 Grudnia 2019 Opublikowano 12 Grudnia 2019 2 godziny temu, Accent_Szaj napisał: Dlatego jak ktoś odrobinę zna się na doborze wielkości ramy. To zawsze wybierze mniejszą ramę niż większą. Nie chcę zaśmiecać wątku, może warto założyć nowy. Nie chcę też namawiać kolegi na rame L, eMka będzie raz w sam raz. Ale pewne rzeczy trzeba sprostować. Rama powinna pasować. Każdy ma inne preferencje i nie ma reguły, że jak się jest na granicy rozmiarów to powinno się brać mniejszą. Generalnie mniejsza rama ma sporo wad: przy ramach z płaskim kątem rury podsiodłowej istnieje duże ryzyko, że przy za małej ramie trzeba sztycę tak daleko wyciągnąć, że pozycja będzie za daleko nad tylną piastą. Dodatkowo krótkie ramy trzeba ratować długim mostkiem, a długi mostek bardzo pogarsza kontrolę nad rowerem. Długi rower jest stabilniejszy, nie bez powodu producenci coraz bardziej wydłużają rowery - to po prostu dla 90% osób lepsze rozwiązanie. Kiedyś też zawsze brałem mniejsze ramy bo mi się właśnie wydawało, że duże ramy będą "mułowate" ale stety/niestety tak nie jest. Na przykład teraz w Evilu mam XL chociaż zgodnie z rekomendacją Evila powinna być eLka. Ale na XL czułem się o wiele lepiej. Ale żeby nie było - są prosi, którzy jeżdżą na absurdalnie za małych ramach https://www.mtb-news.de/news/xc-world-cup-bikecheck-specialized-epic/ Więc tak jak mówię nie można uogólniać. Pozdrawiam Krzysiek 2
Accent_Szaj Opublikowano 12 Grudnia 2019 Opublikowano 12 Grudnia 2019 Godzinę temu, werber napisał: Mam nadzieję, że po weekendzie będę już bogatszy o nowe doświadczenia. Działaj .Jak tylko masz możliwość to testuj,bo wtedy najlepiej stwierdzisz,na czym czujesz się lepiej Ps.Chłopaki odnośnie wielkości,to są tematy tu: https://forum.szajbajk.pl/forum/181-bike-fitting-sizing/ Bo niepotrzebnie zaśmieciliśmy koledze wątek o naprawdę bardzo fajnym Rowerze,który notabene też @Artur1983 wziął mniejszy ,co widać po sztycy
Michal2008 Opublikowano 13 Grudnia 2019 Opublikowano 13 Grudnia 2019 Ale kto zaśmieca wątek? Pierwsza moja odpowiedź była sugestią, że kolega powinien wybrać M i był koniec z mojej strony na ten temat. Potem było stwierdzenie, że "zawsze się wybiera mniejsza ramę" i należało to sprostować za co rzekomo mam kogoś przepraszać - bez komentarza - bo piszę "brednie" Jak nie masz ochoty czytać moich bredni to przeczytaj odpowiedź kolegi KrzysiekMTB bo pisze bardzo dobre brednie. Pozdrawiam i bez odzewu :O
PiotrekGT Opublikowano 13 Grudnia 2019 Opublikowano 13 Grudnia 2019 Chłopaki nie zapominajcie o geometrii progresywnej, wiele osób teraz nie patrzy na rozmiar ramy tylko na tabelki Niektore ramy mają tak znikomy przyrost podsiodłówki w stosunku do wydłużenia górnej rury, ze klient może właściwie wybrac rower na podstawie dlugości a nie ogólnie przyjętego rozmiaru. Nie chce rozstrzygać czy ktoś tu wybrał dovra czy złą rame, skoro jezdzi mu sie ok to jest ok. Ale pamietajcie o tym co przytoczylem wyzej. 1
Gość Opublikowano 13 Grudnia 2019 Opublikowano 13 Grudnia 2019 O ile ktoś jest na granicy rozmiarów to rzeczywiście bezpieczniej brać ten mniejszy, jednak branie wyraźnie za małej ramy jest bez sensu. Mam wrażenie, że później następuje dorabianie ideologii do złego wyboru, którego już dokonano. Wziąłem za małą ramę mtb bo jest lżejsza, zwinniejsza i wytrzymalsza (była w promocji, albo po prostu tylko w tym rozmiarze), a potem wpakowalem do niej 13cm mostek bo jednak jest za krótka co oczywiście zabija zwinność ale mnie nie przeszkadza, sztycę wysunąłem na maksa co raczej na wytrzymałość ramy też dobrze nie wpływa,ale przecież jeszcze nic nie pękło. Jest na forum pewnie kilka takich "potworków", ważne, że ich właściciele twierdzą, że im się dobrze jeździ, dalszych komentarzy chyba nie trzeba.
Artur1983 Opublikowano 15 Grudnia 2019 Autor Opublikowano 15 Grudnia 2019 W dniu 12.12.2019 o 22:12, werber napisał: Dziękując za ożywioną dyskusję, wspomnę tylko, że wszystkie moje dotychczasowe rowery to były M-ki w rozmiarze 19 cali, natomiast faworyzowana przeze mnie na chwilę obecną Merida przypisuje oznaczenie M do ram o rozmiarze 17 cali. Wczoraj (jakoś wcześniej nie zauważyłem tego), znalazłem tabelę Meridy z rozpiską rozmiarów i dla hardtail'i dla rozmiaru M, sugerowany zakrws wzrostu to 167-183 cm. Więc teoretycznie Mka winna być OK. Mam nadzieję, że po weekendzie będę już bogatszy o nowe doświadczenia. Hej Daj znac jaka w końcu decyzje podjales i jak wrazenia. Pzdr Wracajac tez do mojego roweru, to wlasnie przekroczylem 3000 km w tym sezonie. Po nowym roku oddaje na przeglad, wymiane czesci ktore sie juz zuzyly i jedziemy dalej. Jezdzi sie swietnie ....
m_szynal Opublikowano 30 Stycznia 2020 Opublikowano 30 Stycznia 2020 Cześć, temat rozmiaru ramy pojawia sie często, sam miałem dylemat. Mam 178 cm i przekrok 87 cm, Merida sugeruje L ale po krótkich przymiarkach do M i L wybrałem M. Na L-ce miałem wrażenie że jestem rozciągnięty zbyt bardzo ( teoretycznie do 190 cm) no i jakoś generalnie rower wydawał mi się za duży. Tak więc zamówiona M -ka , czekam na dostawę w tym tygodniu i zobaczę po przejechaniu kilkudziesięciu kilometrów czy to był dobry wybór
werber Opublikowano 23 Lutego 2020 Opublikowano 23 Lutego 2020 W dniu 15.12.2019 o 16:26, Artur1983 napisał: Hej Daj znac jaka w końcu decyzje podjales i jak wrazenia. Pzdr Koniec końców wybrałem ramę w rozmiarze M. Jak się zbiorę w sobie, opiszę wszystko w stosownym temacie. Dziękuję za udział w dyskusji.
Khemlish Opublikowano 26 Lutego 2021 Opublikowano 26 Lutego 2021 W dniu 7.03.2019 o 16:15, Artur1983 napisał: Hej. Mam 184 cm wzrostu. Przynajmniej tyle miałem jakieś 10 lat temu, kiedy się mierzylem. 😀 To teraz ja mam kilka pytań do autora ponieważ zdecydowałem się na ten rower (model 2021). - Czy rozmiar L faktycznie jest dla ciebie dobry? (ja mam jakieś 182cm) - Czy waga 110kg nie jest przeszkodą aby użytkować ten rower? - Czy siodełko jest na tyle wygodne by pokonywać trasy 100km (wolę wygodę niż wagę czy wygląd bo później po takiej trasie dwa dni nie mogę usiąść na 4litery)
bike_s8n Opublikowano 1 Marca 2021 Opublikowano 1 Marca 2021 Weź pod uwagę geometrię lekko pod XC - musisz się na nim dość mocno wyciągnąć, ja mam 181 i L i nie wiem czy nie za duże jest
Khemlish Opublikowano 31 Marca 2021 Opublikowano 31 Marca 2021 Minimalnie za duży, ale do ogarnięcia.Wysłane z mojego Umidigi F2 przy użyciu Tapatalka
scashone Opublikowano 12 Kwietnia 2021 Opublikowano 12 Kwietnia 2021 Ja tez mam 182 cm i waham sie miedzy M a L ..W tej chwili mam 26` i wychodzi na to ze gorna rura ma.. 26 ` obecnie 585 + 80 mostek = 665mm M 29 605 + 70 mostek =675mm L 29 625 + 70 mostek =695mm Nie ukrywam ze na konfigu 665 z 26 jezdzi m isie wygodnie.. Ale..co tu wybrac M czy L ?... Jezdze amatorsko poki co troche pagorkow wokoł szczecina ,ale w przyszlym roku Beskidy. Doradzcie bo zwariowac idzie a chce zamowic rower..
Accent_Szaj Opublikowano 13 Kwietnia 2021 Opublikowano 13 Kwietnia 2021 W dniu 12.04.2021 o 19:44, scashone napisał: waham sie miedzy M a L Ja zawsze radzę mniejszy. Po prostu bezpieczniej dla klejnotów. Dodatkowo piszesz W dniu 12.04.2021 o 19:44, scashone napisał: 665 z 26 jezdzi m isie wygodnie. Meridy dość wysoko mają górne rury.
scashone Opublikowano 13 Kwietnia 2021 Opublikowano 13 Kwietnia 2021 29 minut temu, Accent_Szaj napisał: Ja zawsze radzę mniejszy. Po prostu bezpieczniej dla klejnotów. Dodatkowo piszesz Meridy dość wysoko mają górne rury. Gorna rura to raczej nie problem. Chodzi raczej o dlugosc gornej rury zeby nie lezec na rowerze jak na szosie Zatem powiadasz ze M bedzie odpowiednio spasowany ? A Ty sam ile masz wzrostu i jaka masz rame ?
Accent_Szaj Opublikowano 13 Kwietnia 2021 Opublikowano 13 Kwietnia 2021 4 godziny temu, scashone napisał: A Ty sam ile masz wzrostu i jaka masz rame ? Ja mam 177 i M
Khemlish Opublikowano 13 Kwietnia 2021 Opublikowano 13 Kwietnia 2021 182 L - jak pisałem wcześniej minimalnie za duży tak dosłownie między M/L co do długości spoko nawet z taki mostkiem. Stoję na styk i rama mi się nie wbija w krocze, ale komfortowo nie jest. Podczas jazdy jest ok i siedzi się wysoko tylko zwrotności to to już nie ma 😞
scashone Opublikowano 14 Kwietnia 2021 Opublikowano 14 Kwietnia 2021 13 godzin temu, Khemlish napisał: 182 L - jak pisałem wcześniej minimalnie za duży tak dosłownie między M/L co do długości spoko nawet z taki mostkiem. Stoję na styk i rama mi się nie wbija w krocze, ale komfortowo nie jest. Podczas jazdy jest ok i siedzi się wysoko tylko zwrotności to to już nie ma 😞 Skoro wg Ciebie jest minimalnie za duży i brakuje Ci zwinności to chyba wiem co robić. Generalnie potrzebuje fajny, zwinny rower a nie TT żeby na nim leżeć. Zamierzam nim jeździć po górach jak się przeprowadzę z nizin. Pewnie w górach przydałby się dłuższy żeby był stabilniejszy w dół, aczkolwiek nie jest powiedziane ze i krótszy - raptem o 3 cm będzie niewygodny.
Khemlish Opublikowano 15 Kwietnia 2021 Opublikowano 15 Kwietnia 2021 Prośbę mam gdyby ktoś kupował model 2021 to niech poprosi w sklepie o zwazenie rozmiaru L. Pisałem do dyspozycji i nie udzielą takiej informacji ponieważ nie posiadają modelu L by zważyć nie posiadają także takiej informacji w specyfikacji. Odpowiedz jaka uzyskałem to, to że producenci podają wagę tylko dla jednego rozmiaru i że można poprosić w sklepie by go zważyli rower. Jak dla mnie to jest chore no, ale co zrobić nasz producent nasz Pan Wysłane z mojego Umidigi F2 przy użyciu Tapatalka
Rekomendowane odpowiedzi